Ca și în anii precedenți, programul guvernamental „Cornul şi laptele” continuă şi-n noul an şcolar – 2015-2016, atât la nivel local, în Olt și-n municipiul reședință de județ, cât şi la nivel național, în fiecare localitate din România.
Deși au trecut zece ani de la demararea proiectulului amintit, trebuie spus că acesta se bucură și astăzi de acelaşi succes pe care l-a cunoscut în decursul timpului. Programul vine în sprijinul elevilor din clasele gimnaziale, dar și a celor de gădiniță și clasa pregătitoare, oferindu-le acestora un supliment de hrană, dar și un sprijin însemnat familiilor ce au o situație mai dificilă din punct de vedere financiar. Așadar, și anul acesta, copiii vor primi lapte și corn, în cele mai bune condiții, conforme cu reglementările Uniunii Europene.
La nivelul judeţului Olt, de distribuţia în şcoli a produselor din Programul „Laptele și cornul”, se ocupă firma SC MATRA SRL de la Scorniceşti, conform unui contract-cadru, subsecvent. De la această firmă, produsele pleacă spre beneficiari, acolo unde ajunge în locul şi timpul potrivit, mulţumindu-i astfel pe micuţi și cei ce au grijă de ei.
De-a lungul timpului, MATRA a onorat, în baza acestui contract zeci de mii de elevi de la Olt, iar lipsa nemulțumirilor arată că derularea programului „Laptele și cornul” este, la nivelul județului asigurată de o companie capabilă să facă față unei asemenea provocări. Prin urmare, micuţii beneficiari ai acestui program, aproximativ 35.000 de elevi, câți are Oltul în clipa de față, au în sălile de clasă produse proaspete şi conforme cu standardele europene.
Reportajul de faţă a fost realizat direct la sursă, acolo de unde produsele depozitate în camerele special destinate ajung la elevi. Concluzia: în toţi anii în care firma SC MATRA SRL s-a ocupat de livrarea produselor respective din program, iar elevii olteni au fost în mod real beneficiarii finali ai proiectului public promovat de guvern, susținut din fonduri europene…
La Școala 3 nu sunt probleme
Pentru început, în mod aleatoriu, am făcut o scurtă vizită la Școala Ginazială Nr. 3 din Slatina, acolo unde, din discuția purtată cu Ștefănescu Gheorghe, profesor învățământul primar, responsabil cu distribuirea produselor alimentare – „Laptele și cornul” în școala respectivă am aflat și ne-am convins că programul se desfășoară în cele mai bune condiții:
„Conform documentelor care le însoțesc, calitatea produselor ce sunt aduse în fiecare zi în școala noastră este foarte bună. Nu există întârzieri, programul se desfășoară în cele mai bune condiții, și rar au fost zilele în care să fi apărut o mică întârziere cauzată, poate, de vremea nefavorabilă.”
Mai mult, căutând să aflăm și alte informații despre modul în care decurge întreaga operațiune, profesorul Ștefănescu ne-a asigurat că: „Micuții consumă cu plăcere aceste produse, iar ele sunt binevenite, mai ales în cazul acelor copii care au o situație mai grea, din punct de vedere financiar. Așadar, totul este în regulă, așteptăm să se reintroducă și mărul și poate că, pe viitor, meniul va fi chiar diversificat”.
La Școala 11 toată lumea e mulțumită
„După cum se știe, această operațiune este menită să asigure hrana de zi cu zi a copiilor din clasele I-VIII, iar eu consider că este o măsură destul de bună, chiar dacă mai sunt și comentarii răutăcioase”, și-a început prezentarea învățătorul Zaharioiu Laura, noul responsabil cu laptele și cornul la Școala Nr. 11 „Constantin Brâncoveanu” din Slatina.
Altfel, în ceea ce privește desfășurarea directă a programului, am aflat că totul este în regulă, produsele vin la prima oră și sunt de cea mai bună calitate: „Micuții au nevoie de aceste alimente, iar ele vin de fiecare dată la timp și sunt în stare foarte bună. Copii le consumă cu poftă și cu plăcere, și până în acest moment n-au existat probleme. Sperăm ca lucrurile să decurgă normal și de acum încolo și toată lumea să fie mulțumită”.
La „George Poboran” programul decurge în cele mai bune condiții
Mai departe, la Școala Gimnazială „George Poboran”, amplasată pe strada Prelungirea Tunari, Nr. 4 din Slatina, clar și concis, Lavinia Prună,responsabilul cu distribuirea laptelui și cornuluiîn școală a precizat: „Produsele ajung la timp, fără probleme și fără alte nereguli. Desigur, dacă ar fi să fie ceva care să afecteze programul, având o colaborare foarte bună cu firma care aduce aceste produse, suntem convinși că lucrurile s-ar remedia. În orice caz, noi ne bucurăm că nu sunt probleme și totul decurge în cele mai bune condiții”.
În ceea ce privește consuml acestor alimente, tot Lavinia Prună a ținut să spună că: „Elevii sunt împărțiți și, în funcție de posibilitățile, fie le consumă pe loc, fie le iau acasă ori le oferă celor care au o situație mai grea. Sigur, este alegerea lor, dar important este că le primesc la timp și în condiții foarte bune. Mai exact, față de alte județe, laptele de la noi este foarte bun, este pasteurizat și se consumă cu paiul. Ar fi bune și suntem de acord și cu reintroducerea fructelor care sunt cele mai sănătoase în hrana copiilor. Din păcate, ne luptăm cu mentalitățile oamenilor, copiilor și părinților pentru că, de cele mai multe ori, încep să apară discuții: că un măr e mai mic, altul mai mare, că unul are o pată, altul nu are. Cu toate astea, noi considerăm că fructele rămân un aliment extrem de necesar”.
La LPS – „Mens sana in corpore sano”
La Liceul cu Program Sportiv din Slatina, pe lângă sport, se învață și carte. Iar pentru o minte limpede e nevoie de un corp sănătos și de cele mai bune condiții oferite copiilor. Ceea ce, la fața locului, am putut observa și ne-am putut informa întocmai. Astfel, în clasele frumos amenajate, cei mici primesc, pe lângă atenția dascălilor care îi pregătesc, și alimentele atât de necesare în alimentația de zi cu zi. Dar, și aici, ca și în celelalte școli, cel mai bine ne vorbește despre programul „Laptele și cornul”, Ecaterina Scuturiciu, responsabilul din locația amintită: „Programul e simplu și foarte bine stabilit: la prima oră se aduce laptele și cornul, astfel încât, până la ora 9.00 să fie oferit celor mici, din învățământul primar. Ulterior, se pun în coșuri produsele pentru cei mari, iar la ora 13.00 le sunt și lor oferite. Aș vrea să se rețină faptul că avem frigider în care se mențin în cele mai bune condiții, la temperaturile indicate. Altfel, produsele ajung la timp, fără probleme și fără alte nereguli, iar copiii le servesc sunt încântați și mulțumiți de calitatea și gustul lor”.
La Școala 1, cornul și laptele sunt binevenite
Diaconu Mariana, responsabil cu valabilitatea produselor în școală de lângă Catedrală: „Primim produse de calitate, la timp și-n cele mai bune condiții. N-au fost, nu sunt și sper că nu vor fi probleme. Mai departe… nu știu cum e la alții, dar pot să vă spun că aici, la noi, copii le așteaptă cu brațele deschise și au fost de fiecare dată receptivi”.
În altă ordine de idei, deși la început de drum în noua funcție pe care aceasta o deține, aceea de director, Georgeta Szilagy a concluzionat: „Pentru copiii din școala noastră produsele au fost și sunt binevenite. Sunt bune, sunt proaspete și reprezintă un mare ajutor pentru acele familii care nu își permit să le ofere micuților mai mult decât ar vrea și este necesar! Drept urmare, le mulțumim celor ce au făcut posibil acest program și celor ce se ocupă de bunul mers al lucrurilor în fiecare zi”…
De reținut!
Programul „Cornul şi laptele” a fost introdus în şcoli de Guvernul României începând cu anul 2002. Beneficiarii programului sunt copiii din grădiniţe şi din şcolile generale. Media beneficiarilor este de peste două milioane de copii anual. În anul 2010, acelaşi guvern a demarat un program similar, „Mere în şcoli”, prin care elevii din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat primesc gratuit câte un fruct proaspăt zilnic, timp de 100 de zile de şcolarizare, în intervalul noiembrie-martie. Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli este parte a unui program european, finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene.
Claudiu Ene & George Pițulescu