Ministrul Tudose, de la Economie, un Ioan Rus în devenire
Săptămâna trecută s-a aflat, la Piatra-Olt, ministrul Economiei, Mihai Tudose, la inaugurarea unei capacităţi de producţie unde se vor realiza schele metalice din aluminiu. Să admitem că acolo vor lucra cinci sute de oameni, că în zonă va fi o revigorare a industriei locale. Însă, până acolo, până atunci, ministrul Economiei spune lucruri trăznite. Cică: „O autostradă în Oltenia este prioritară datorită avântului pe care l-a luat economia în zonă“. Avântul economic despre care vorbeşte ministrul e doar un vânt de vară. Nu numai în Olt, ci în întreaga Oltenie, nu există, cel puţin, în ultimul an, vreo investiţie majoră declanşată, care să ducă la starea pe care o vede demnitarul din capitală. Iar când mai vii în teritoriu să spui lucruri mari, vizând că nu te ascultă nimeni, că nu prea eşti băgat în seamă, rişti enorm. Să fii luat drept impostor sau un Ioan Rus în devenire. Iar în acest caz, opţiunea titularului de la Economie duce, mai de grabă, spre cea de-a doua variantă. Altfel, chiar şi oficialii prezenţi atunci când Tudose vorbea despre avântul economic, s-au uitat strâmb la acesta…
Colonelul(r) Ştefan Văduva are dreptate!
Vineri, 12 iunie 2015, a fost miting de protest la prefectură. Organizat de liberali, împotriva guvernului condus de Victor Ponta. O acţiune înscrisă într-un calendar de manifestări similare, desfăşurate şi în faţa altor prefecturi din ţară. La Olt, o reuşită, până la urmă. Numai că, trompeta folosită acolo nu a transmis cuvinte, mesaje către publicul slătinean, amator să găsească alternativa la actuala putere. O şansă au ratat candidaţii liberali la Primăria Slatina de a spune şi ei ceva prin care să se afirme, în premieră, în faţa norodului din municipiul unde vor să ajungă primari, din 2016 încolo. Constatarea respectivă nu e un patent al Ziarului de Olt. Ea aparţine liberalului Ştefan Văduva, un adept al politicilor de dreapta, un politician suficient de matur cât să înţeleagă că puterea nu se oferă, ci se câştigă, zi de zi, bătălie cu bătălie.
Un derby de promovare. Amar cât cuprinde…
FC Olt a devenit istorie. O poveste frumoasă despre cum aveau oltenii o echipă respectată în Liga a II-a de fotbal. Pentru că viaţa merge mai departe, pentru că povestea pare că nu s-a terminat, doar că a coborât la alte standarde, emoţiile iubitorilor de fotbal din Slatina sunt îndreptate spre o echipă ciudată de la Milcov, care joacă la oraş, aflată în postura de a juca barajul de promovare în Liga a III-a. Şi, uite aşa, oltenii se mulţumesc cu campionatul judeţean. Asta în timp ce la alţii datele problemei sunt altele. Însă, aici e ca aici…
Ministrul Bănicioiu a spus pas Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt!
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a alocat către treizeci de servicii judeţene de ambulanţă din ţară tot atâtea autosanitare, noi-nouţe. La Olt n-a mai fost, cum n-o să fie mult timp de acum încolo, cu noroc. Practic, nimeni din Ambulanţa Olt nu îndrăzneşte să ceară socoteală pentru această maşină lipsă de care era atât de multă nevoie. Iar când nu ai pe nimeni să te reprezinte la nivel central, rezultatul este în consecinţă. Rămâne doar ca un banc de povestit posterităţii, povestea cu „Oltul Puternic“, un slogan prin care, în 2012, se încerca acreditarea ideii că o echipă de pe partea stângă va face minuni în interesul cetăţenilor, prin administraţia locală, şi la nivel parlamentar.
Un fleac: primarul de la Grojdibodu, un pic incompatibil…
La sfârşitul primei săptămâni din iunie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a mai găsit un lot de 21 de aleşi aflaţi în postura prezumată de incompatibilitate. Printre aceştia, de la nivelul Oltului, cel mai spectaculos caz este al lui Dorel Iovancea, primarul de la Grojdibodu. Acesta ar fi fost surprins încălcând un articol, un alineat şi o literă pe de-asupra, dintr-o lege. Povestea e uşor complicată la edilul din Grojdibodu, care are şi calitatea de administrator la o firmă, şi pe cea de primar într-o perioadă a vieţii sale. În faţa acestei situaţii, Iovancea se va adresa instanţei, iar la capăt de drum, dacă va pierde procesul, va preda şi mandatul. Însă, asta nu se va întâmpla nicidecum până la alegerile locale din iunie 2016. Atunci când locuitorii din Grojdibodu, sfidând pe cei de la ANI, se pregătesc să-l voteze tot pe Dorel Iovancea.
Piscina de la Plaja Olt se deschide în octombrie
Din păcate, autorităţile locale din municipiul Slatina, cele care sunt, cât vor mai fi, consumă energia lucrativă în alte scopuri. Cea mai mare parte din ea se duce pe războiul stupid cu Poliţia Locală. În consecinţă, ceea ce ar trebui să însemne multitudinea de eforturi făcute pentru a deschide în timp util piscina de la Plaja Olt, nu se regăseşte în opera edilitară în sine. În consecinţă, cel mai probabil, având în vedere stadiul actual al lucrărilor, cât şi alte aspecte care ţin de situaţia generală din administraţia municipală, piscina respectivă poate fi dată în folosinţă pe la mijloc de octombrie. Şi dacă e vorba de o toamnă vijelioasă, mai rece decât de obicei, ar putea să iasă o mândreţe de patinoar natural…
Bombă la Curtea de Apel Craiova: Florin Bâlteanu câştigă definitiv şi irevocabil
Un complet de judecători de la Curtea de Apel Craiova dă dreptate, definitiv şi irevocabil, lui Florin Bâlteanu, într-un proces greu în care acesta s-a aflat în contradictoriu cu Curtea de Conturi Olt. Practic, este vorba despre o poveste încâlcită, dureroasă, cu oameni care au stat arestaţi, iată, pe nedrept, în urma unei controverse dată de forma unui abuz, urmare a modului cum, de pe poziţia de şef în Finanţe, Bâlteanu a înţeles să aplice taxarea unor acte şi fapte de comerţ desfăşurate pe seama unor deşeuri neferoase. În faţa acestei situaţii se crează un precedent naţional, iar nişte domni de la Curtea de Conturi Olt sunt pe cale să răspundă în faţa legii. Cazul nu este încheiat, iar demonstrarea nevinovăţiei implică, de acum încolo, un şir de lucruri ce trebuie îndreptate, de daune imense pe care cineva trebuie să le achite! Către cei care au stat arestaţi, către afacerea lui Gabriel Brătucu, făcută praf de o viziune greşită asupra unui text de lege comentabil… În concluzie, actele de control asumate de Bâlteanu au fost corecte. Insomniile acestei situaţii aparţin altora.
Florin Iordache, la DNA. Există o explicaţie…
În condiţii ciudate, pe post de mutul din căluş, mai pe primăvară, deputatul Florin Iordache, ales în judeţ, în echipa „Oltului puternic“, a fost de vreo două ori la DNA. De fiecare dată, atât la intrare, cât şi la ieşire, parlamentarul nu a făcut nicio declaraţie. Până la urmă, misterul a fost elucidat: Iordache a dat declaraţii în calitate de martor, în procesul lui Mihai Vlasov, un inculpat în două cauze penale, pentru trafic de influenţă, în vederea unor mutaţii legislative pe seama Registrului Comerţului. Aşa că, electoratul din judeţul Olt trebuie să înţeleagă ce face Iordache prin Camera Deputaţilor, atunci când nu susţine, cu vehemenţă, cauze împotriva creşterii alocaţiilor la copii: mici golăneli specifice, mult mai importante decât interesul locuitorilor din colegiul unde acesta a fost ales să le reprezinte interesele în Parlamentul României.
Mai uşor cu Prolyte! Roaba, roaba spune totul!
Săptămâna trecută, la Piatra-Olt, un investitor a decis să înfiinţeze o companie de ţevi sudate din aluminiu. Demnitari, oficiali, declaraţii care mai de care mai belicoase. Deja se revitalizează nodul CFR din Piatra-Olt, iar căţeaua proaspăt fătată din gară îşi alăptează cu voioşie odraslele, aşteptând manevre în triaj, cu sute de vagoane plecând pe oră, peste tot, prin lume. Ai zice că, în fabrică, nu vor lucra cinci sute de oameni, ci peste cinci mii, iar salariile vor depăşi câştigul total net lunar al unui doctor în neurologie. Însă, cu tot respectul purtat oamenilor de bine de la această instituţie economică, ar trebui s-o lăsăm mai încet! Pe oamenii ăştia, la momentul inaugurării şantierului, era cât pe ce să-i lase roaba. Cea care, plină cu beton, a făcut eforturi supranaturale pentru a-şi menţine sarcina utilă. Aşa că, la o casă atât de mare, unde roaba are deja probleme, mai uşor cu planurile de viitor!
Garda de Mediu a descoperit apa caldă. Sau mizeriile de la Rusăneşti
Pentru că nu mai amendaseră pe nimeni de o bună perioadă de vreme, pentru că riscau să-i ia lumea la ochi, cei de la Garda de Mediu au luat judeţul pas cu pas. Şi au ajuns, în interes de serviciu, şi pe izlazul comunal din Rusăneşti. Aici au văzut şi ei ceea ce ştie toată lumea: un depozit necontrolat de deşeuri fel de fel, pentru care nu există nicio autorizaţie, iar peisajul este dezolant. Din păcate, procesul-verbal de sancţiune nu este şi un mod de îndreptare a lucrurilor. Căci, amenda vine, se contestă sau nu, se plăteşte, până la urmă, dar situaţia din teren rămâne aceeaşi. Asta, până când, la anul, pe vremea asta, se mai schimbă primarii, pe ici, pe colo, prin locurile cu gunoaie esenţiale.