Într-o ţară în care nici măcar ministrul Sănătăţii nu îndeamnă populaţia la sport, un tânăr consultant fiscal într-o corporaţie multinaţională a ales să trăiască viaţa la modul ultra. Şi nu e singurul. Vlad Tănase s-a născut acum 30 de ani în Slatina, însă s-a mutat în București odată cu începerea studiilor superioare, acolo unde a şi rămas. Dar, rădăcinile îl trag mereu către vatră. Tânărul este ultra-alergator si ultra-triatlonist amator.
Vlad Tănase, alături de alţi trei români (Aristide Necula, din Deva, în vârstă de 48 de ani, de profesie inginer mecanic, Florin Sebastian Ioniţă, 41 ani, brăilean de origine şi Dragoş Rouă, 42 ani, bucureştean), va participa, la sfârşitul lunii, la „UltraBalaton”, cel mai cunoscut eveniment sportiv din Ungaria şi mai ales din Europa Centrală. Participanţii vor alerga fără oprire în jurul lacului Balaton, acoperind o distanță de 220 de kilometri, pe un traseu unde se vor regăsi şi diferite stații de ajutor amplasate strategic la câțiva kilometri distanță, unde li se vor oferi atleților apă, băuturi sportive și mâncare, în timp ce vor trece prin sate, orașe și stațiuni de vacanță. Lacul Balaton (denumit de romani „Lacus Pelsodis”, poartă, în prezent, un nume de origine slavă – „balto”, care înseamnă noroi). Lacul se află în partea de sud-vest a Ungariei şi este cel mai mare din Europa Centrală.
Cu o ultra-voinţă, Vlad Tănase a alergat, până în prezent, 101 si 105 km, ultima distanţă în cadrul „Ciucaş X3”, concurs de alergare montană unde a finalizat distanţ în 22,5 ore. Acesta a mai participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de alergare şi triatlon, iar anul acesta, pe langă „UltraBalaton”, va participa la „Ironman Barcelona” (triatlon: 3,8 km înot, 180 km bicicletă, 42 km alergare, toate non-stop), concurs ce va avea loc în octombrie. „UltraBalaton” este, însă, de departe cea mai grea încercare de până acum pentru slătinean.
„Slatina, Olt. Într-o noapte geroasă de februarie. Atunci am venit pe lume. Acum vreo 30 de ani. M-am mutat în București odată cu începerea studiilor superioare. Nu m-am mai întors de-atunci. Merg însă acasă cu mare drag, din timp în timp. Mai nou, un grup de alergători slătineni m-a adoptat, așa că de câteva luni fac parte din Slatina Running Team. Sunt un grup de prieteni sportivi, fiecare cu job-uri, care însă fac sport din pasiune, în timpul lor liber. Pentru a da și alt sens eforturilor mele, susțin un proiect social: Pădurea Copiilor. Țin foarte mult la el, face deja parte din mine și sunt implicat destul de activ, aș zice eu, în dezvoltare sa. Am început să alerg acum vreo 3 ani când am avut prima competiție, 10 km. Treptat am început să cresc distanțele. Mi-a plăcut. 21, 42, 60, 80, 100, 105 km… Limitele au căzut și ele rând pe rând și am realizat că pot mai mult decât credeam ieri. Că totul este în capul meu. Că nimeni nu-mi poate impune limite, doar eu. Așa că, în mai voi lua startul la UltraBalaton, cea mai lungă cursă din Europa Centrală: 220 km. Nu știu cum o să fie, dar știu că vreau să reușesc. Voi lăsa totul în cursa asta. De ce? Pentru a mă redescoperi, pentru Slatina Running Team, pentru Pădurea Copiilor și nu în ultimul rând pentru a încerca să atrag atenția autorităților române cu privire la această disciplină care crește rapid în România: ultra-atletismul. Avem sportivi, avem oameni, avem talente și avem prieteni cu expertiza necesară clădirii unui proiect pe termen lung care să ne poziționeze ca țară acolo unde ne este locul, printre națiunile cu tradiție în domeniu. Voi fi mândru să port steagul României în Ungaria, aveți încredere în noi!”, spune slătineanul Vlad Tănase.
Aceşti ultra-tleţii sunt motivaţi de aceeași filozofie, de credința în proprile forțe, de dorința de dezvoltare personală și de a face o diferență în comunitățile lor, de a concura sub steagul țării lor. Ei speră că Federația Română de Atletism va dezvolta ramura de ultra-atletism și că, intr-un viitor nu foarte îndepărtat, o echipă națională a României va concura la Campionatele Europene și Mondiale de ultraatletism.