Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:
Qualis autem homo ipse esset, talem esse eius orationem – Omul se cunoaşte după
felul cum vorbeşte
Traducere Virgil Profeanu: Ce fel de om a fost, aşa îi este felul de a vorbi.
Sens primar: Modul în care „vorbeşte“ o persoană reflectă foarte multe trăsături de caracter pe care aceasta le are. Este, pe lângă aspectul fizic, cel de al doilea element important ce o
caracterizează.
Concluzii: Investeşte suficiente resurse şi energie pentru a realiza analiza completă a unei persoane sau a unei companii înainte să iei o decizie finală în legătură cu aceasta, pentru că de ea depinde nu numai viitorul.
Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul alege cu grijă oamenii care îl vor reprezenta în relaţia cu terţii, deoarece aceştia trebuie să redea cu fidelitate imaginea pozitivă a companiei.
– Stabileşte un mod clar de comunicare cu fiecare angajat, adaptându-ţi stilul propriu de vorbire la personalitatea fiecărui individ din cadrul echipei (se spune „cântă-i în strună“).
Omisiuni: Nu întotdeauna omul se cunoaşte „după felul cum vorbeşte“, trebuie să fii atent şi să analizezi cu atenţie pentru că e posibil să fii înşelat de aparenţe, lucru ce într-o afacere poate să aibă consecinţe majore.