Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.
Longum iter est per praecepta, breve et efficax exempla – Lung este drumul cu reguli, scurt şi eficient prin exemple.
Traducere Virgil Profeanu: Lung este drumul prin precepte, scurt şi eficient prin exemple.
Sens primar: Sensul de bază al proverbului de mai sus se reflectă cu uşurinţă şi în zicala românescă „Vorba lungă sărăcia omului“. Cu toate acestea nu trebuie să credem că numai prin acţiune sau prin descrierea acesteia se poate ajunge la rezultatul final scontat şi asta deoarece într-adevăr exemplul este partea concretă, cea mai uşor de asimilat.
Concluzii: Adaptează, în limita posibilităţilor, programul de training pentru fiecare angajat şi ţine întotdeauna cont de faptul că exemplul este calea cea mai facilă de a învăţa, de aceea investeşte în oameni şi teorii care îţi pot oferi astfel de exemple.
Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul stabileşte un set de reguli bine fundamentat pentru orice activitate desfăşurată în cadrul companiei şi care va avea ca fundament cunoştinţele proprii şi experienţa proprie.
– Asigură-te că fiecare angajat are acces la informaţii structurate cu aceste reguli şi exemplele aferente.
Omisiuni: Exemplele ce sunt oferite pentru prezentarea unei norme sau a unei situaţii trebuie să fie formulate clar şi concis în aşa fel încât să nu poată fi interpretate în mod eronat; iar o condiţie esenţială pentru reuşită este şi adaptarea acestora pentru fiecare persoană în parte.