Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Mortuo leoni et lepores insultant

Proverbul lui Profeanu: Mortuo leoni et lepores insultant

601

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Mortuo leoni et lepores insultant – Pe leul mort îl insultă chiar şi iepurii.

Traducere Virgil Profeanu: Pe leul mort şi iepurii îl insultă.

Sens primar: Situaţi la poli diferiţi în regnul animal, iepurele şi leul nu au putut şi nu vor putea niciodată să trăiască împreună deoarece leul, prin forţa şi darurile cu care a fost înzestrat va domina întotdeauna iepurele, animal mic şi fricos, care se sperie până şi de propria lui umbră.

Concluzii: Facilitează cât de mult poţi comunicarea în cadrul organizaţiei adaptând pentru fiecare membru al acesteia, metodele şi tehnicile aplicate.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul selectează cu atenţie oamenii cu care lucrează, în special pe cei cu care se sfătuieşte şi îi testează pentru aceasta nu doar profesional, ci mai ales moral.

– Comunică eficient cu fiecare angajat, încearcă pentru aceasta să renunţi, cât de mult poţi, la comportamentul negativ propriu şi adaptează-te la personalitatea fiecărui interlocutor.

Omisiuni: Ai grijă ca în momentul în care te prefaci mort să fii un bun actor şi să nu permiţi nimănui să îţi distragă atenţia, pentru că dacă te vei da de gol îţi vei pierde credibilitatea în faţa mulţimii, şi chiar a „iepurilor“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.