Acasă Cultură POVESTEA CONTINUĂ (#ABRAVIA FOREVER), PLEDOARIE PENTRU TEATRU

POVESTEA CONTINUĂ (#ABRAVIA FOREVER), PLEDOARIE PENTRU TEATRU

231

POVESTEA CONTINUĂ (#ABRAVIA FOREVER), PLEDOARIE PENTRU TEATRU

După frumoasa performanţă din 13 septembrie 2014, de pe scena Festivalului Naţional de Teatru pentru Copii şi Tineret “Ludicus”, Mioveni, ediţia a XII-a, când a obţinut premiul I din mâna maestrului Mitică Popescu, trupa # ABRAVIA a revenit oficial pe scenă, sub noua denumire, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Rural de Teatru pentru Copii „Atelierele de Teatru”, faza judeţeană, desfăşurat la Centrul Cultural “Tudor Gheorghe” din Izbiceni. Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, am asistat la un adevărat curs (gratuit) de teatru, oferit de către marele actor Claudiu Bleonţ, preşedintele juriului.

O frumoasă lecţie despre teatru şi despre rolul său în creşterea armonioasă a copiilor care îl practică şi în pregătirea lor pentru viaţă. A fost pentru prima oară, din martie 2013 până acum, când Stăncuţa Dinu (Anca), Dragoş Bold, Ionela Ţancu, Raluca Vălu şi Ioana Ţonea (Ina) nu au obţinut un premiu. 5-4, participări versus premii, însă aprecierea şi experienţa acumulată au însemnat mult mai mult. Claudiu Bleonţ a fost impresionat de faptul că Raluca este autoarea scenariului piesei „La Doctor”. De altfel, adolescenta de 15 ani este şi autoarea scenariului piesei “Scandal la primărie”, câştigătoare a premiului al III-lea în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Şcolar “Nişte Ţărani”, Văleni, 7 iunie 2014. Tot ea are deja scris scenariul viitoarei piese pe care trupa o pregăteşte, “La Poliţie”. “Eleva de 10”, aşa cum o alintă profesorul Bogdan Băbărelu, coordonatorul trupei, a reuşit să strângă în jurul ei încă patru copii dornici să se joace de-a teatrul.

Aşa a început totul, din joacă, patru fete şi un băiat reuşind să se facă plăcuţi pe scenă, fără pregătire de specialitate şi fără sprijin material, având totuşi acel talent şi acea doză de nebunie caracteristice vârstei. “Am muncit din nou, am obosit repetând împreună în weekend-uri, ne-am descurcat singuri (cu sprijinul minunaţilor părinţi) şi am avut satisfacţia unei alte reprezentaţii memorabile într-o companie selectă”, a spus profesorul Bogdan Băbărelu într-o postare personală de pe contul său de Facebook. Pentru un profesor de matematică, teatrul poate fi precum extragerea rădăcinii pătrate în cazul meu, al tău, al lui şi este cu atât mai impresionant cu cât totul a început din dorinţa de a face altceva, de a uita cumva de stresul cotidian şi de micile necazuri care ne ţin prinşi în acea buclă a timpului care îţi fixează în faţa ochilor un déjà-vu irepetabil şi enervant. Socializarea în cel mai plăcut mod cu putinţă, relaţiile de prietenie formate, lecţiile de teatru şi de viaţă însuşite în toate aceste participări recompensează cu adevărat eforturile depuse în pregătirea scenetelor.

Vorbim, în acest caz, despre nişte adolescenţi al căror principal scop este şcoala. Absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale din Coteana, din septembrie 2014, ei au fost admişi cu rezultate bune şi foarte bune în cadrul liceelor slătinene. Aceste rezultate şcolare şi-au păstrat valoarea dovedită în gimnaziu. Acum, în puţinul lor timp liber rămas la dispoziţie ei găsesc de cuviinţă că este bine să facă teatru. “La discotecă nu poţi face decât nişte ore suplimentare de educaţie fizică”, a spus marele actor Claudiu Bleonţ sâmbătă la Izbiceni, “dar voi alegeţi să vă pregătiţi pentru viaţă, de fiecare dată când repetaţi, când vă transpuneţi, când vă căutaţi şi confecţionaţi decorurile şi recuzita”. Ei sunt, poate, cei mai câştigaţi dintre adolescenţi, iar viaţa le va fi recunoscătoare mai târziu. “Nu trebuie să fiţi trişti şi dezamăgiţi pentru că nu câştigaţi un premiu… Trebuie să fiţi bucuroşi şi împliniţi pentru că aţi urcat pe această scândură numită scenă”, spunea participanţilor în iunie, la Văleni, actorul şi regizorul Bogdan Gagu. Ei sunt probabil viitori actori, deci sunt orice, cel puţin acolo pe scenă, în lumea teatrului, acea lume care este de fapt a noastră, a tuturor, acea lume în care ne regăsim fără să vrem, în care trăirile noastre sunt atât de intense încât bucuria şi tristeţea devin unul şi acelaşi sentiment. Poate că unii dintre ei vor urma o carieră de actor, poate că nu, dar cu siguranţă vor avea în suflet amintirea unor momente încărcate de o intensitate sublimă. Această poveste de viaţă a unor adolescenţi frumoşi şi încântători este cu atât mai interesantă cu cât, în jurul lor au mai venit încă trei membri: Andreea Vălu (fetiţa de 10 ani, elevă la Şcoala Gimnazială Coteana, care a debutat cu premiul special al juriului la festivalul de la Mioveni), Victor Ciobanu (13 ani, elev emerit al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Slatina, chitaristul trupei) şi Alexandra Turcu (15 ani, elevă la C.N.V. “Nicolae Titulescu” Slatina, decoratoarea fundalului piesei câştigătoare de la Mioveni). Toţi joacă şi vor juca teatru în continuare, cel puţin până la terminarea liceului, pentru că aşa au convenit îmreună şi pentru că le place foarte mult. Dincolo de orice prejudecată, aceşti copii ne învaţă că distracţia cotidiană înseamnă şcoală şi joacă prin teatru. La Izbiceni, a fost pentru ultima oară când aceşti adolescenţi minunaţi au reprezentat oficial Şcoala Gimnazială Coteana, fiind pentru un an şi jumătate cei mai buni promotori ai unei localităţi rurale în care nu se mai întâmplă demult nimic. Lor şi tuturor elevilor care au astfel de preocupări li se cuvin sincere felicitări pentru dăruirea de care dau dovadă pe scenă, pentru implicare, pentru că sunt cei mai buni doar prin talentul lor prelucrat doar de ei înşişi şi pentru că, fără ei, adolescenţa ar fi trăită numai pe Facebook.

prof. Gabriel Pătraşcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.