Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

63
Slatina fierbe, Minel Prina propune

E vânzoleală mare. Mai ceva ca pentru prezidenţiale. Oraşul dezbate, din om în om, din maşină în maşină. Toată lumea vrea să vadă, tot poporul trebuie să ştie ce e de făcut pentru fluidizarea traficului rutier în capitala judeţului Olt. Acolo unde, pe parcursul unei săptămâni întregi se înregistrează câteva vârfuri de trafic. Situaţii în care se circulă greoi, dar nu imposibil, pe artere care, de obicei, nu pun probleme. Pentru că slătinenii au devenit oameni mofturoşi, iar pretenţiile lor sunt exagerate, primarul urbei, Minel Prina, a luat oraşul la pas, stradă cu stradă, om cu om, pentru a găsi cele mai bune propuneri de fluidizare a traficului, soluţia care să permită ca la orice oră din zi, dată din săptămână, să fie condiţii bune pentru toată lumea. La prima vedere, o acţiune lăudabilă. În detaliu, poate fi şi mult zgomot pentru nimic, atâta timp cât slătinenii mai au până să ajungă să circule în condiţii de Bucureşti. Acolo unde nu vine nimeni să te întrebe ce vrei pentru traficul rutier…

Mândri că suntem slătineni. Ce coincidenţă…!

O acţiune inedită se desfăşoară în Slatina, sub genericul „Mândri că suntem slătineni”. Iniţiativa e bună, enoriaşii participă de zor. Unde mai pui că trebuie ales şi un simbol al municipiului reşedinţă de judeţ, şi gata peisajul. E complet până la capăt. În consecinţă, rămâne de văzut care va fi simbolul Slatinei, cine vor fi câştigătorii premiilor dezbaterii care va avea loc pe 1 decembrie, atunci când vor fi extrase din urnă premiile cuvenite participanţilor la tombolă. Altfel, până acum, nu se ştie unde ar putea să fie simbolul municipalităţii, în condiţiile în care oferte sunt destule, de la sediile prefecturii, primăriei, până la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

Iar remiză…

Slătinenii de la FC Olt au avut pe masa de joc, în timpul partidei cu cei de la Unirea Târlungeni, trei puncte. Însă, la un moment dat au făcut tot ceea ce se putea face pentru a pierde măcar o parte din ele. După primul sfert de oră era deja 1-0, iar ceva mai târziu, într-o fază stupidă, un fundaş oltean a primit, meritat, roşu. Mai departe, a funcţionat teoria compensării: a fost dat afară şi unul de la oaspeţi. Iar compensarea a funcţionat şi mai departe. Asta, pentru că după câteva ocazii ratate, pe fondul unei defensive, preocupată de orice altceva decât de fotbal, a venit egalarea. Uite aşa se face că, din unsprezece partide jucate până acum, ai noştri sunt aproape cei mai tari din serie la egaluri: şase la număr. Îngrozitor de multe, în condiţiile în care mai toate golurile primite au venit spre final de meci, atunci când unii dintre jucători se şi vedeau dând autografe la spectatorii veniţi să salute victoria.

Au fost inundaţii la Slatina?

Guvernul e darnic. Poate niciodată nu a fost atât de darnic. S-au aprobat despăgubiri pentru cei cărora le-a plouat mai mult decât trebuia, astă-vară, în curte şi în casă. La Olt, 761 de familii şi persoane au primit, cât de cât, nişte bani, acolo. Suma totală a ajutorului de urgenţă e aproape cincisprezece miliarde de lei vechi. Bani frumoşi, la grămadă. Au mers la Icoana, Movileni, Schitu, Corbu, Găneasa şi la… Slatina. Acolo unde s-au dat trei ajutoare: două de cincisprezece milioane de lei vechi fiecare, şi unul de douăzeci de milioane. Problema, dacă putem considera aici existenţa unei probleme este că aceste calamităţi naturale, inundaţii, nu prea au fost văzute de nimeni în zona în cauză. Oare, se decontează şi faptul că vecinul de sus a lăsat apa dată drumul şi a provocat pagube celor de jos?

Un exces de zel care se plăteşte

Medicul de familie Adrian Ciocan, din comuna Izbiceni, o să tot scrie reţete de acum încolo, pentru cei care îl anchetează de zor pentru a găsi explicaţia. La gestul său necugetat, de a da, aproape cu de la sine putere, adeverinţe de bolnav netransportabil unor cetăţeni din comuna vecină, Grojdibodu. Cum actele au fost folosite în ziua votului, pentru ca la porţile unor oameni sănătoşi să ajungă urna mobilă, cineva s-a sesizat. Iar sesizarea nu rămâne fără ecou, atât timp cât există un temei legal călcat în picioare de medicul care, probabil dintr-un exces de zel, a înţeles să le aducă oamenilor acasă, chiar şi în situaţiile când aceştia nu vroiau, urna cea mobilă. Pedeapsa pe care o riscă medicul nu e de neglijat. Pentru că de beneficiile legii penale nu sunt scutite nici cadrele medicale. Chiar şi atunci când întocmesc, semnează, parafează şi dau drumul la documente aparent fără valoare…

382.536

Numărul exact al oltenilor care au drept de vot pentru ziua de 16 noiembrie este exact: fără virgulă şi fără alte comentarii. Adică, populaţia judeţului care a împlinit vârsta de 18 ani şi care nu are interdicţie prevăzută de lege pentru a vota matematica electorală funcţionează ireproşabil până la un punct dat. Din păcate, nici o autoritate publică din judeţ, şi acest lucru se întâmplă în toată ţara, nu a gândit până acum să facă o evidenţă corectă, precisă, a acelor olteni care sunt plecaţi în străinătate. Abia atunci, într-o asemenea situaţie, cifra rămasă după ce scazi necunoscuta din 382.536, ai şti cu adevărat numărul corect al oltenilor ce pot fi înscrişi, legitim, pe listele electorale permanente.

Cel mai mare eveniment al campaniei electorale

Cei care se grăbesc să găsească vreo lucrare, vreo năzbâtie făcută de vreun candidat, îşi pierd timpul căutând această informaţie în rândurile de faţă. Căci, cel mai important eveniment al campaniei electorale, cea care trebuie să stabilească învingătorul dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta, nu are nimic în comun cu politica românească. Pentru prima dată în istoria municipiului a avut loc Cupa Slatinei la înot, eveniment la care au participat zeci de copii cu vârste cuprinse între opt şi şaptisprezece ani. Iar ce este de-a dreptul senzaţional e faptul că pe durata manifestării, a concursului în sine, chiar şi în timpul festivităţilor de premiere, nici participanţii, nici gazdele, cu atât mai puţin premianţii, nu s-au hazardat să folosească lozinci politice, să îndemne intrarea la apă a vreunuia dintre candidaţi. Senzaţional de-a dreptul…

Balamuc la Cardiologie. Cine face injecţia?

E anormal. Dar ce e normal în ţara asta? Pe secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina toţi medicii de acolo sunt nebuni, dacă ascultăm părerile individuale ale acestora despre fiecare coleg în parte. Problema e nemaivăzută şi nemaiîntâlnită. Asta, pentru că trei medici cu normă întreagă consideră că au descoperit particula lui Dumnezeu cu mult înainte de pornirea celui mai mare accelerator de particule din lume. Toţi se consideră indispensabili, uitând că cei mai… indispensabili oameni din lume sunt în cimitire. O situaţie jenantă pentru un spital care face eforturi disperate prin decidenţi să fie în interesul celor mulţi. O soluţie ar fi ca, într-o bună-zi, această secţie să fie închisă. Tămâiată bine pe dinăuntru, iar în locul ei să fie creat un ospiciu de nebuni! Oficial, ceea ce astăzi lucrează în clandestinitate. Să fie toată lumea mulţumită!

Primarul de la Valea Mare trebuie să-şi rezolve vecinii!

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, la Valea Mare, a fost bine. Asta, în situaţia când bine poate fi sinonim şi pentru satisfăcător. Altfel, per ansamblu, rezultatul obţinut de partidul primarului din localitate e peste media naţională, dar mult sub cea judeţeană: 49,16%. Acest scor se trage tocmai din secţia de votare la care este arondat edilul localităţii, Gigi Ristea. Cu performanţe administrative în dreptul său, demne de laudă, receptiv la problemele comunităţii, Ristea se pare că nu a strâns voturi pentru Ponta, dintr-o lipsă de comunicare. Probabil, locuitorii satului au crezut că primarul lor candidează chiar el în persoană la preşedinţia României. În acest caz, oamenii nu au vrut, desigur, să organizeze alegeri anticipate în comună. Altfel nu ar exista nici o explicaţie. Sau, cine ştie, mulţi or crede şi acum că Ristea a rămas la PDL, aşa cum venise pentru prima oară, candidat în 2008, în faţa cetăţenilor…

Când poliţiştii de frontieră scriu degeaba procese-verbale…

Când n-au ce face, îi apucă gelozia. Pe poliţiştii de frontieră din Corabia. Atunci când văd ce impact asupra opiniei publice au acţiunile făcute de colegii lor de la alte arme. Aşa că, uneori, iau măsuri. În consecinţă, acum vreo câteva zile, pe malul Dunării, la Giuvărăşti, a fost depistat un cetăţean şi 20 de kilograme de peşte. S-a făcut proces verbal, s-au interogat martorii şi s-au găsit soluţii. Peştelui, după ce i s-a făcut respiraţie gură la gură, i s-a dat drumul în Dunăre, iar pescarului nefericit i s-a făcut dosar penal. În urma acestei acţiuni, aşa cum zice domnul Furculescu, ce numai mai potrivit pentru un purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, a fost făcut şi un comunicat de presă. La capătul acţiunii, procurorii de la Parchetul Corabia vor da, cu siguranţă, NUP. Important este doar… comunicatul de presă. Imaginea Poliţiei de Frontieră care nu stă întotdeauna degeaba şi uneori acţionează.

L-au linşat degeaba pe Mircea Tusciuc

Nişte fete dintr-o televiziune cu emitere naţională, parfumate scump, cu maşină de serviciu, au descins la Slatina în ceea ce se vroia a fi un nou caz de culpă medicală săvârşit de ghinionistul medic Mircea Tusciuc. O apendicită stabilită la o fetiţă de opt ani, care n-ar fi fost, cu simptome identice postoperatorii a creat un iureş mediatic. Până la urmă, fetiţa a ajuns la Craiova, la spital, unde s-au constatat nişte calculi biliari, dar şi oportunitatea intervenţiei în caz de apendicită, făcută la Slatina. În urma circului, dovedit ca mult zgomot pentru nimic, fetiţa se simte de la bine spre foarte bine, iar medicul Tusciuc cu o imagine publică afectată de nişte părinţi ai unei fetiţe din Iancu Jianu care citiseră cândva, şi ei, în ziare, că Mircea Tusciuc ar fi greşit undeva, cândva. Din păcate, domnişoara parfumată de la televiziunea cu pretenţii de post naţional n-a mai prezentat concluziile examenului patologic în urma căruia s-a constat nevinovăţia totală a lui Tusciuc. Mai mult decât atât, pe acest caz, Colegiul Medicilor din Slatina n-a catadicsit în a lua atitudine şi o poziţie de solidaritate cu un coleg de breaslă acuzat aiurea şi nedrept. Şefii Rădulescu şi Costache sunt prea preocupaţi cu războiul dus împotriva celor care nu sunt cu ei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.