Acasă Actualitate Zăpada de la mijloc de octombrie a făcut ravagii. Primarul de la...

Zăpada de la mijloc de octombrie a făcut ravagii. Primarul de la Izbiceni, demersuri la Ministerul Agriculturii pentru despăgubiri

126

O toamnă capricioasă în anul 2014. După ce luna septembrie a părut că dă continuitate unei veri dominate de ploi şi de fenomene meteorologice extreme, octombrie a ieşit din tipar. O răcire bruscă a vremii a dus, în sudul judeţului, în bazinul legumicol Izbiceni, la prima ninsoare din iarna 2014-2015.

Numai că, această situaţie a produs neplăceri majore oamenilor din partea locului, cei care fac din legumicultură mijlocul lor de existenţă. O situaţie dificilă, care se aşează într-un an greu, unde beneficiile oamenilor din zonă au fost minore, datorită unei primăveri capricioase, cât şi invaziei pe pieţele româneşti a produselor din străinătate, în mare parte, comercializate la umbrela evaziunii fiscale. Practic, în faţa unei asemenea stihii naturale nu se poate interveni. Evaluarea pagubelor e o primă măsură, iar banii pentru reconstrucţia infrastucturii în domeniu sunt, de fiecare dată, o problemă. De data asta, asociată cu sezonul rece, atunci când nu se produce, cât şi cu o cheltuială suplimentară ce ameninţă reluarea ciclului de producţie pentru anul viitor. Care începe imediat după sărbătorile de iarnă… 

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Olt, primarul de la Izbiceni, Mircea Velica, se implică decisiv. Pune Ministerul Agriculturii la treabă

Ca de fiercare dată, atunci când comunitatea locală este la nevoie, iar prin comunitate locală nu definim doar teritoriul administrativ al comunei Izbiceni, acolo unde este primar Mircea Velica, preşedinte şi al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Olt, acesta a intervenit la instituţiile publice care pot face limitată dimensiunea dezastrului care a afectat sudul judeţului. În acest sens, o comisie de la Prefectura Olt s-a deplasat imediat în teritoriu, pentru a lua măsuri în vederea stabilirii pagubelor reale, iar în urma contabilizării datelor de pe teren să poată fi depusă documentaţia către Ministerul Agriculturii, în vederea unor eventuale despăgubiri acordate celor afectaţi.

Când un „specialist” se află în treabă…

Situaţia din sudul judeţului Olt, prezentată în materialul de faţă, a generat o emulaţie ciudată din partea preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel. Din birou şi fără să se deplaseze la faţa locului, acesta a stabilit nişte cifre aleatorii, un fel de numere norocoase, care ar reprezenta dezastrul constatat de autorităţi la solicitarea expresă a lui Mircea Velica. Iar când un astfel de punct de vedere circulă în spaţiul public, neargumentat, el poate face mai mult rău celor care îşi îndreaptă acum speranţele către ministerul de resort, în vederea stabilirii unui ajutor care să compenseze pagubele înregistrate acum câteva zile. Pagube care vizează nu numai cultura protejată din solar, cât şi cea în aer liber, dar tot de sorginte legumicolă.

Însă, din fericire, autorităţile îşi văd de treabă, iar filozofiile lui Păunel rămân doar elemente de propagandă, care nu produc nici o stare de bine oamenilor necăjiţi.

Prefectura Olt susţine demersul legumicultorilor şi întocmeşte evaluări exacte

Urmare a demersurilor făcute de Mircea Velica, Prefectura Olt, condusă de profesorul Silviu Neacşu, a luat act de situaţia din sudul judeţului Olt. În poziţia oficială a instituţiei se precizează următoarele:

            „În urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, înregistrate în perioada 25 – 26 octombrie 2014, pe raza judeţului Olt, echipe mixte de evaluare a pagubelor s-au aflat în teren, conform Raportului de sinteză, întocmit în acest sens, situaţia obiectivelor afectate fizic fiind următoarea: Comuna Giuvărăşti (25 ha culturi protejate – solarii şi 40 ha culturi în câmp); Comuna Izbiceni (10 ha culturi protejate – solarii şi 6 ha culturi în câmp); Comuna Cilieni (4 ha culturi protejate – solarii); Comuna Tia Mare (13 ha culturi protejate – solarii); Comuna Gîrcov (20 ha culturi protejate – solarii).      Raportul de sinteză a fost aprobat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, întrunit astăzi, 30.10.2014, valoarea estimativă a pagubelor fiind de 4.715 mii lei. Raportul va fi transmis către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.“

Pentru primarul Velica, de la Izbiceni, Ministerul Agriculturii e o rază de speranţă

În urma documentului oficial elaborat de Prefectura judeţului Olt, însuşit întocmai şi de Ministerul Agriculturii, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Olt, primarul de la Izbiceni, cel care a pus autorităţile la treabă, se declară încrezător în găsirea unor soluţii de ajutorare pentru aceşti oameni afectaţi de fenomenul meteorologic extrem. Este deplin legal, moral, în acelaşi timp, un ajutor pentru aceşti oameni. Situaţia trebuie privită din mai multe puncte de vedere: legumicultura este o soluţie de supravieţuire. Piaţa românească nu trebuie să faciliteze supraalimentarea cu producţii de import, în urma acestui deficit înregistrat în perioada 25-26 octombrie 2014, în judeţul Olt. Un guvern responsabil, un ministru pe măsură, trebuie să intervină! Locuitorii din Giuvărăşti, Izbiceni, Cilieni, Tia Mare şi Gîrcov sunt plătitori de impozite şi taxe în această ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.