Acasă Învățământ Se întâmplă la Gîrcov! În timp ce ISJ Olt vrea reţea...

Se întâmplă la Gîrcov! În timp ce ISJ Olt vrea reţea de site-uri în toate şcolile, o reţea de profesori anonimi arată o faţă a învăţământului rural

281

În timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt mai bifează o realizare, şi anume: directorii de şcoli din judeţ să adere la o reţea de site-uri, interconectate cu site-ul ISJ-ului, pe de altă parte, pe alte reţele… de socializare, apar filmuleţe sau poze compromiţătoare cu elevii şcolilor oltene. La Potcoava problema s-a rezolvat cu destituirea directoarei liceului din localitate. Un alt caz, care se poate lăsa cu consecinţe este la Gîrcov, o comună vecină la vest cu Corabia, cu peste 2.000 de lcouitori, conform ultimului recensământ. În comună, situaţia este următoarea: un grup de profesori ai Şcolii Gimnaziale cu Cls. I-VIII, din comună, au trimis o anonimă agramată (intenţionat!) în care prezintă o poveste demnă de un scenariu de film. În subtila anonimă, profesorii fac referire la două birturi (baruri, magazine, cârciumi etc), care s-au proptit „fix la aproximativ” 10 metri de şcoală şi grădiniţă. Elevi, nu neapărat cei din clasa întâi, care, conform premierului Ponta, au „telefoane cu acces la Internet”, ci aceia mai mari, care folosesc telefoanele cu acces la Internet pentru a discuta vrute şi nevrute pe Facebook. Profesorii anonimi sunt revoltaţi de existenţa acestor localuri, care i-ar ispiti pe cei care, peste câţiva ani, ar avea drept de vot. 

Scrisoarea anonimă, care nu e semnată de Farfuridi şi Brânzovenescu

Pentru a înţelege mai bine situaţia, vă prezentăm textul integral, exact aşa cum a sosit el în căsuţa de poştă electronică a redacţiei Ziarul de Olt, mail ce a fost trimis şi altor instituţii, precum Inspectoratul Şcolar Olt, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Educaţiei etc.:

„Buna ziua!

Stimata institutie,ma adresez dumneavoastra cu speranta si nadejdea ca poate cineva se va sesiza si isi va arunca privirea asupra nostra daca ne veti da un pic de atentie!  As dori sa stiti ca sunt cadru didactic in comuna Gircov din judetul Olt,nu pot sa-mi declar adevarata identitate pentru ca asta ar insemna pentru o mine o serie de probleme chiar poate excluderea mea din invatamant pentru ca semnalez faradelegiile ce se petrec aici. Domnilor  problemele mele,ale colegilor si chiar a locuitorilor acestei comune pornesc de la 2 baruri comunale,unul situat la 10metri de poarta scolii generale iar celalalt la 10metri de usa gradinitei. Cele doua unitati de invatamant sunt situate in aceiasi curte cu iesiri separate iar cele doua baruri sunt asezate strategic  la portile de unitatilor chiar daca in tara  noastra exista de ceva ani o lege ce interzice cu desavarsire desfasurarea de activitati ce implica comercializarea bauturilor alcoolice,a tutunului si a jocurilor de noroc la mai putin de 50metri;lege ce se respecta in toata tara mai putin la noi!  Copii din aceste unitati sunt nevoiti  zilnic sa-si faca pauzele si chiar orele printre alcoolisti,fumatori,puscariasi  intr-un  cuvant toate scursurile societati care din lipsa de spatiu isi fac veacul pe bancile din curtea scolii si gradinitei.Este de neimaginat ce putem indura noi cadrele didactice si acesti copii! Nimeni nu ridica un deget impotriva lor chiar sunt ocrotite de consilul local si de catre doamna noastra directoare care este buna prietena cu patronul unuia din baruri. Problemele au inceput din vremea fostei directoare care  fiind ruda cu patronul barului deschis in fata gradintei nu a obiectat nimic la deschiderea barului iar primarul din vremea aceea a inlesnit acest lucru ocrotind barul de controalele statului pentru ca primea de la patron excursii gratuite intr-o statiune montana. Odata cu schimbarea puteri  s-a schimbat si directoarea, a venit doamna Nineta Ivan care prietena fiind cu patronul celui de-al doilea bar a facilitat deschiderea si chiar contruirea acestui bar pentru ca toate materialele de constructie sunt din curtea scolii! Da ati auzit bine,in perioada cand s-a construit al doilea bar in incinta unitatilor de invatamant  aveau loc operatiuni de reabiliatare din bani europeni iar muncitorii firmei ce au intreprins aceste lucrarii furau materialele de constructii (ciment ,fier,bca,cuie ,lemn,tabla chiar si caloriferele destinate scolii sunt inlocuite,in scoala s-au adus unele vechi iar cele noi sunt in bar) si le-au dat pe bautura si mancare patronului care astfel a reusit sa-si ridice barul si chiar o vila din materialele destinate consolidarii si modernizarii celor doua unitati de invatamant.

In ultima perioada primaria le-a facilitat chiar construirea de terase pe domeniu public cat mai aproape de unitatile de invatamant,ambelor baruri . Toata lumea stia de aceste lucruri,directoarea ,primaria dar nimeni nu sufla o vorba la aceste faradalegi, Copii acestor unitati sunt ademeniti la aceste baruri cu biliard gratis,jocuri de noroc ,fel de fel de trucuri cu care ii ademenesc sa vina acolo si nu la scoala, mai degraba cred ca o sa mergem noi cadrele didactice sa predam orele de curs urcati sus pe biliard pentru ca acolo sigur  gasim toti copii. Sa va demostrez ca directoarea este partasa la acest fenomen va atasez o poza facuta pe facebook unde mai multi elevi sunt la bar beau bere,joaca poker iar directoarea le comenteaza dar nu i-a atitudine si sa-i sanctioneze.Nu toti cei prezenti in atas sunt inca elevi ai scoli dar cei ce sunt, nu au ce cauta acolo in timpul orelor de curs! Scoala din Gircov odata cu deschiderea acestor baruri a ajuns la un nivel de invatamant mediocru,doar cativa au mai reusit sa treaca treapta la clasa a 8a pentru ca au in jurul lor prea multe ispite si numai sunt cu gandul la scoala prefera biliardul ,jocurile de noroc ,fumatul si chiar bautul de la varste fragede. Eu si unii din colegi mei ne-am saturat sa toleram acest fenomen iar parintii acestor copii traiesc cu spaima ca,copiilor lor li se poate intampla si lucruri oribile pentru ca la aceste baruri au loc si conflicte care sunt aplanate cu politia si cu mascati pentru ca sunt chiar sangeroase! Sau mai facut sesizari la OPC,Protectia copilului olt,Inspectoratului de Invatamant olt,prefectura dar niciun raspuns! Nu cerem absolut nimic decat  sa  se aplice legea ce interzice astfel de activitati in apropierea unitatilor de invatamant! Suntem o comuna din olt situata pe DN54 intre Corabia si Turnu Magurele cu oameni muncitori dar  si cu un viitor sumbru in privinta generatilor de copii ce vor pasi pe bancile scolii dar poate asta se va schimba daca dumneavoastra faceti ceva! Credem ca sunteti singura noastra speranta si va asteptam intr-un moment oportun in timpul orelor de curs sa surprindeti ipostaze mirifice dintre simbioza copii-clienti barurilor in curtea scoli si a gradinitei!“

Puncte de vedere…

Pentru a respecta deontologia profesională şi a oferi o imagine obiectivă asupra subiectului, l-am contactat şi pe primarul comunei, Nicoliţă Bobonete, care a afirmat că: „Există un magazin şi o cârciumă, dar cârciuma nu se deschide în timpul zilei, ci seara. Atâta timp cât se fac ore la şcoală, nu este cârciuma deschisă. Eu nu le-am dat autorizaţie de construcţie să amplaseze cârciuma lângă şcoală“. Referitor la faptul că au fost sesizate de profesori organe ca Direcţia de Sănătate Publică, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, dar nu s-a primit niciun răspuns, acesta a spus că va face, la rândul său, sesizări. Contactată telefonic a fost şi actuala directoare, Giuliana Cioboată, cea care a urmat în funcţie după Nineta Ivan, menţionată în scrisoare. Directoarea Cioboată a afirmat că ştie despre acest caz şi că situaţia nu este aşa gravă, iar elevii sunt protejaţi de această ispită, care le poate strica destinul:

„Cunosc acest caz, pentru că ştiu că Nineta a avut reclamaţii. În timpul orelor, elevilor nu se duc la bar. Barul nu este deschis pe timpul zilei. Barurile sunt construite pe vremea fostului primar şi nu ştiu ce am putea noi să facem. Copiii nu se duc la bar în timpul orelor. Noi avem program pâna la ora 14.00 şi barul se deschide pe seară, dar noi am vorbit cu patronul barului să nu îi lase şi să ne şi anunţe. Noi avem uşa şcolii închisă pe timpul orelor. Nu mai merg nici la magazin copiii, nici anul trecut, nici anul ăsta. Noi avem un regulament pe care l-au semnat şi copiii, şi părinţii, şi au luat la cunoştinţă ce are voie copilul să facă sau ce nu are voie, noi, la fel. Domnii profesori de serviciu au semnat un regulamentul cu sarcinile profesorului de serviciu. Nu ştiu… aceste anonime… Dacă lucrurile sunt adevărate, de ce nu îşi dau numele?“

Şi inspectorul de zonă, Iulia Dima, a fost contactat, şi acesta ne-a trimis la purtătorul de cuvânt al ISJ Olt.
„Cunosc în mare situaţia de acolo, dar nu sunt eu abilitată să port o discuţie cu dumneavoastră, avem un purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar şi pe acela trebuie să îl contactaţi, ca să discutaţi“, a spus inspectorul de zonă.

La eschivarea inspectorului de zonă, am contactat şi purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, pentru un punct de vedere oficial din partea instituţiei, care încă nu cunoştea textul faimoasei scrisori. Punctul de vedere ne-a fost promis. Până la închiderea ediţiei, am fost trataţi cu „căsuţa vocală”. Cu toate astea, rămânem deschişi punctului de vedere, pe care îl vom aştepta în termenul constituţional de 30 de zile. Dacă ISJ Olt nu cunoaşte conţinutul scrisorii, acesta se găseşte în cadrul acestui articol şi poate fi lecturat.

Ce spune legea

Articolul 1, din Hotărârea de Guvern 128 din 30 martie 1994 : „În incinta şi apropierea unităţilor de învăţământ de toate gradele, a căminelor şi locurilor de cazare pentru elevi şi studenţi, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice, a tipăriturilor şi înregistrărilor audio şi video cu conţinut obscen”. Din păcate, hotărârea semnată de Văcăroiu nu precizează clar ce înseamnă „în apropierea”. Contextual, putem înţelege că cei aproximativ 10 metri, dintre unităţile de învăţământ şi unităţile de pierdut timpul liber, încalcă prevederile din actul normativ… Sau nu.

Rămâne de văzut dacă instituţiile abilitate se vor (auto)sesiza, nu numai în privinţa acestui caz, pentru că nu este unic în judeţul Olt, actualmente, şi că vinovaţii vor fi traşi a răspundere pentru nerespectarea legii. Pâna la soluţionarea cazului, site-urile instituţiilor de învăţământ vor fi funcţionat la parametrii normali, elevii vor avea grupuri sanitare decente, materiale didactice moderne şi un sitem de învăţământ, care l-ar face invidios şi de marele domn al Învăţământului, Spiru Haret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.