Acasă Cultură 90 de ani de benzi desenate. Haplea şi Spider-Man pentru slătineni, la...

90 de ani de benzi desenate. Haplea şi Spider-Man pentru slătineni, la Galeria „Artis”

725

La Galeria „Artis”, acolo unde, Consiliul Judeţean Olt, Muzeul Judeţean Olt şi Muzeul de Artă Craiova, au organizat expoziţia „Muzeul benzii desenate din România”, ce a cuprins peste 50 de piese: de la planşe şi desene originale, afişe, serigrafii la albume de benzi desenate ale celor mai importanţi creatori români sau de origine română, care astăzi lucrează pentru Marvel, locul în care se „fabrică” personajele pe care lumea întreagă le iubeşte: Spider-Man, Batman şi mulţi alţi eroi. Unul dintre românii care lucrează la Marvel este Stan Lee, care desenează personajele pentru revistele care sunt cumpărate şi colecţionate de fanii genului.

Luni, 20 octombrie 2014, în Galeria Artis, sub prezentarea Aureliei Grosu, şeful Secţiei de Istorie al MJO şi autorului slătinean Dodo Niţă, au fost vernisate peste 50 de piese, dintre care, cea mai veche, din 1924, care prezintă o pisică şi un şoricel. Printre acestea au fost expuse şi unele afişe sau pagini din unele reviste de benzi desenate româneşti din toate timpurile.

Cea de-a noua artă

Fanii şi specialiştii în domeniu au numit arta „imaginilor cu text” cea de-a noua artă, o nouă artă care se consumă tot mai mult de către tinerii care au auzit de la părinţi de benzi desenate… comuniste, găsite prin reviste ca „Cutezătorii”. În cei 90 de ani din istoria benzii desenate în România, care debutează cu celebrul personaj Haplea şi până la apariția romanului grafic „Cei de dincolo: În trecătoare”, în acest an, slătinenii paionaţi de acest domeniu s-au simţit băgaţi în seamă. Expoziţia fiind una inedită în Slatina.

Muzeul Benzii Desenate, reprezintă un proiect iniţiat de artistului Alexandru Ciubotariu şi a debutat la 16 iunie 2011 şi este sprijinit de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Institutul Cultural Român, Rețeaua Europenană a Institutelor Culturale Naţionale în România, Centrul Belgian de Bandă Desenată Bruxelles şi Asociaţia Bedefililor din România. Acest muzeu a avut şi un „sediu”, la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Capitală şi a avut două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, dar şi un spatiu pentru dezbateri. Actualmente, muzeul nu mai beneficiază de un sediu fizic, dar funcţionează ca un proiect… mobil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.