Luni, 29 septembrie a.c., în cadrul sedinţei de Dialog Social, care a avut loc la sediul Prefecturii Olt, prezidată de prefectul Silviu Neacşu şi subprefectul Emanuel Oproiu, directorii instituţiilor deconcentrate, aflate în subordinea prefecturii, şi-au prezentat raportul de activitate pe luna septembrie. Instituţiile care au avut de oferit „darea de seamă”, au fost: Direcţia pentru Cultură Olt, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Olt şi Direcţia de Sănătate Publică Olt.
Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte: „Activităţi desfăşurate de Direcţia pentru Cultură Olt pentru protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional din judeţul Olt – protejarea monumentelor istorice şi de for public, a siturilor istorice, urbanistice şi arheologice precum şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil”; „Stadiul implementării – Programului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole. Situaţia solurilor din punctul de vedere al claselor de calitate la nivelul judeţului Olt”, „Controlul calităţii seminţelor şi materialului săditor în vederea cerificării finale prin prelevarea de eşantioane şi eliberarea documentelor oficiale. Asigurarea necesarului de sămânţă certificată pentru Campania de însămânţare din toamna anului 2014″ şi „Prezentarea situaţiei actualizate privind eliberarea autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru unităţile şcolare”.
Problemele protagoniste ale sedinţei au fost cele legate de promovarea obictivelor culturale din judeţul Olt şi apa potabilă în şcoli. Astfel, problema cu obiectivele turistice şi culturale, care nu sunt vizitate sau cunoscute de olteni, îşi va avea soluţie. Din cauza numărului mic de angajaţi la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt, Iorga Gheorghe, directorul instituţiei a afirmat că nu poate face faţă unei campanii de informare în masă în judeţul Olt. Însă, cu ajutorul venit din partea Inspectoratului Şcolar Olt, lapropunerea făcută de prefect, profesorii de istorie din judeţ vor participa la conceperea de materiale informative şi publicitare pentru promovarea obiectivelor turistice şi culturale la nivel nu numai judeţean, ci şi naţional.
La Direcţia judeţeană pentru Sănătate Publică s-au înregistrat 28 de cereri pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare din partea tot atâtor unităţi de învăţământ din Olt (11 şcoli şi 17 grădiniţe). Din cele 11 şcoli, două au primit autorizaţie, şase au aviz de respingere şi trei se află încă în evaluare. Din cele 17 grădiniţe, trei au obţinut autorizaţii, şapte au notificare de respingere şi şapte sunt încă în proces de evaluare. Dintre cele 563 de unităţi de învăţământ, 394 au autorizaţie 169 sunt neutorizate, 53 sunt respinse şi 10 se află în proces de evaluare.
În judeţul Olt se află şcoli care nu au „apă corespunzătoare microbiologic”. La Dăneasa, Schitu şi Găneasa. Sfatul Inspectoratului Şcolar Olt, către directorii unităţilor şcolare, e să aducă altă sursă de apă potabilă. Cum ar fi, apă de la Priseaca sau automate de apă plată.