Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” din Slatina, o sală încăpătoare, cu pereţi plini cu rafturi cu cărţi, dar şi cu mulţi tineri sau consumatori de cultură, oameni diferiţi şi cu aceeaşi căutare interioară de cultură şi artă, ca o evadare din cotidianul agitat, a reprezentat un ambient plăcut, demn de un moment cultural. La Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina a avut loc o dublă lansare: un nou număr al revistei culturale doljene Noul Literator, dar şi un nou număr al revistei oltene Olt Art, fondatorii, redactorii şi colaboratorii acestor publicaţii fiind cei care le-au prezentat. Amfitrion al evenimentului a fost Paul Matiu, director al bibliotecii.
Paul Matiu, director al Bibliotecii Judeţene Olt „Ion Minulescu“ a fost, şi de data aceasta, gazda unui nou eveniment cultural şi, deşi nu a vorbit mult, a spus multe:
„Îmi revine rolul de a fi gazda acestei întâlniri, pe care o consider o întâlnire de suflet, o întâlnire la care sunt prezenţi nişte oameni de valoare. Am gândit această întâlnire ca un dialog între două reviste. Sunt două reviste prin care se urmăreşte punerea în valoare a culturii slătinene şi craiovene“ a spus directorul Bibliotecii Judeţene Olt „Ion Minulescu“.
Cultura uneşte judeţele Olt şi Dolj
Într-o vreme în care alte ramuri de activitate sunt lovite de diverse crize, cum ar fi financiară, morală sau de inspiraţie, cultura rămâne a oamenilor de cultură, care, cu mari eforturi financiare, reuşesc să tipărească reviste de cultură sau cărţi în care îşi exprimă sentimentele, trăirile sau poveştile de viaţă. Mai mulţi autori prezenţi şi-au exprimat durerea pe care o poartă în suflet de la Revoluţie încoace: nimeni nu vrea să investească în cultură, iar miniştrii Culturii sunt mereu nepăsători şi numiţi politic. Dar, câţiva oameni care cred cu adevărat în cultură, în valori şi în tineri, fac orice sacrificiu pentru a scoate cărţi şi reviste cu temă culturală, este şi cazul fondatorilor revistelor de la Slatina şi Craiova, care au început o frumoasă colaborare.
Scopul celor două reviste este acela de a atrage şi a ajuta tinerele talente cu aplecare spre literatură şi artă, să-şi exprime cum ştiu mai bine sentimentele prin creaţii în reviste de specialitate. Cele două reviste se autofinanţează aşa cum pot, dar apelul către cei care pot ajuta ca aceste publicaţii să fie vii rămâne deschis.
Mai mulţi membri din colectivele redacţionale ale celor două reviste culturale au fost prezenţi vineri, 29 noiembrie a.c., la lansarea celor mai recente numere ale Noulul Literator şi Olt Art. Din partea revistei Noul Literator au fost: Nicolae Petre Vrânceanu, Dumitru Duţă, redactor-şef adjunct, Teodor Oancă, Constantin Pădureanu şi de Cătălin Mâinescu, iar din partea revistei Olt Art au fost prezenţi redactorul-şef, prozatorul Constantin Voinescu, George Nina Elian, Nicolea Zărnescu, George Vaiman.
Începutul unei prietenii frumoase
Odată cu lansarea comună a celor mai noi numere din revistele Olt Art şi Noul Literator, începe şi o colaborare între cele două reviste.
Revista Olt Art este o publicaţie de succes în rândul oamenilor de cultură din Olt şi nu numai, aceasta fiind distribuită şi în oraşele importante din România unde există cenacluri sau instituţii importante de cultură. Cel în a cărei subordine se află revista, Constantin Voinescu, este mândrul de faptul că echipa sa este una unită şi lucrează la un produs de calitate:
„Salut prezenta oaspeţilor noştri de la Craiova, sperăm ca această colaborare să devină permanentă. Sunt onorat să vă prezint cel de-al cincilea număr al revistei Olt Art, care este proaspăt apărut. Prin această revistă ne-am propus să promovăm valorile locale şi de peste tot, să promovăm tinerii, să strângem o forţă intelectuală artistică a Oltului şi să dovedim ţării, cu modestia cuvenită, că şi la Olt există intelectuali preocupaţi de artă autentică“, a spus Constantin Voinescu.
Nicolae Petre Vrânceanu, directorul fondator al revistei Noul Literator Craiova, a ţinut să spună câteva cuvinte despre prezenţa la Slatina şi colaborarea cu cei din Olt:
„Mă bucur că mă aflu aici, am revenit în Slatina. Am fost vicepreşedinte la Comitetul de Cultură Judeţean, în anul 1968. Am venit cum mare dragoste la Slatina, au fost ani frumoşi, au fost ani de tinereţe. Este o întâlnire de suflet, o întâlnire frumoasă, în atâta timp plin cu alte activităţi. În urmă cu trei ani, un grup de prieteni, am iniţiat la Craiova o revistă care se numeşte Noul Literator, o revistă de cultură, artă şi literatură, care şi-a propus de la început să promoveze valori ale zonei Olteniei. Revista este trimestrială. Colaborăm şi cu revista Lumină Lină din New York, condusă de preotul comunităţii de români de acolo, de unde mai preluăm unele articole care ni se par foarte interesante şi ei, la rândul lor, ne publică materiale de la noi. Ne bucurăm că avem un parteneriat cu Olt Art, o revistă de toată aprecierea.”
Atât invitaţii de la Craiova, cât şi gazdele slătinene au recitat poezii scrise de aceştia sau au citit fragmente din lucrările de proză scurtă sau de mare întindere publicate, fie în reviste, fie în cărţile care poartă semnăturile autorilor.