Acasă Politic Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

83

Siminica Mirea întreabă, Nelu Tătaru trebuie să răspundă
Senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, referitoare la numărul de locuri la secţiile ATI ale mai multor spitale din ţară. Parlamentarul aşteaptă soluţii din partea demnitarului guvernamental.
„Am adresat o întrebare domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii, punctând astfel creşterea întârziată a locurilor din secţia de anestezie şi terapie intensivă din România, pentru că, iată, anunţul de ieri relevă faptul că, NU mai sunt locuri nici în Bucureşti. De asemenea, situaţii asemănătoare se regăsesc şi în alte oraşe, precum Iaşi sau Timişoara, în ciuda aglomeraţiilor urbane mari, propice infectărilor.
Am spus-o şi o repet, sănătatea şi siguranţa românilor în astfel de momente este prioritară, iar în ceea ce mă priveşte, v-am obişnuit întotdeauna să fiu alături de voi! Aşadar, trebuie să evităm cu orice preţ o catastrofă medicală, iar pe viitor, situaţiile de genul trebuie evitate. Pe lângă procurarea medicamentelor esenţiale, reorganizarea DSP-urilor şi regândirea protocoalelor de testare, situaţia actuală ne îndeamnă la noi măsuri şi soluţii care să ateste la întărirea sistemului medical, în mod special a secţiilor ATI”, se arată în interpelarea formulată de senator.

Marius Iancu, activitate parlamentară
Deputatul Marius Iancu prezintă, pe pagina sa de socializare, o serie de proiecte pe care le-a votat sau le-a dezbătut:
„Am adoptat, în Camera Deputaţilor, câteva legi utile şi aşteptate de români pentru că, în aceste vremuri grele pe care le trăim cu toţii, siguranţa cetăţenilor este prioritară pentru noi.
Legea pentru acordarea stimulentelor pentru profesori şi personalul auxiliar şi nedidactic din învăţământul şcolar şi universitar prin care aceste categorii vor primi 2000 lei lunar, respectiv 1500 lei lunar, pe durata stării de urgenţă şi de alertă pentru expunerea la riscul răspândirii virusului SARS COV 2.
Legea privind acordarea Pachetului minimal de servicii copiilor din medii defavorizate, proiect legislativ care a fost făcut în colaborare cu UNICEF.
Pachetul include servicii de bază şi de informare în domeniile sănătate, educaţie şi protecţie socială şi va fi finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat prin transfer către bugetele locale. Pachetul minimal se acordă de o echipă mixtă formată la nivelul primăriilor dintr-un asistent social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar.
Am respins Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care se scoteau la vânzare CEC, Eximbank şi Hridroelectrica. Acestea sunt acum pe profit, după ce, în timpul Guvernării PSD s-au recapitalizat şi au fost redresate financiar. Noi am investit în ele, iar liberalii le scot la mezat. Acestea sunt rezultatele unei politici şi viziuni de guvernare care sunt în interesul şi pentru siguranţa cetăţenilor. Avem datoria să îi protejăm pe toţi şi să nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

Paul Stănescu, iniţiativă în domeniul învăţământului
Parlamentul României a votat, în ambele camere, un proiect de lege al cărui semnatar este şi senatorul Paul Stănescu. Proiectul prevede acordarea unui stimulent de risc de 2.000 de lei lunar pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar.
Astfel, stimulentul se acordă în perioada stării de urgenţă şi de alertă stimulente de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar.
„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă amendată în Senat.”, se arată în noua lege votată, care a mers spre promulgare la preşedintele ţării.

Gigel Ştirbu, dezbateri în cadrul comisiei pe care o conduce
Deputatul Gigel Ştirbu a condus şedinţa Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, a cărei preşedinte este, unde au fost dezbătute mai multe proiecte de lege în domeniul culturii.
„La şedinţa Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masa, în care am dezbătut proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, PL-x nr. 316/2020, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor teatrale”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.