Acasă Politic Congresul PSD – 18 octombrie 2015 – Sala Palatului, Bucureşti

Congresul PSD – 18 octombrie 2015 – Sala Palatului, Bucureşti

382
 
Ziua de duminică, 18 octombrie 2015 a debutat cu un soare care s-a pregătir cu raze destul de călduroase pentru Congersul PSD, care a avut loc la Sala Palatului, din Capitală, o locaţie în care s-au mai organizat congrese şi în altă epocă. Liviu Dragnea, singurul candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a fost confirmat ca preşedinte al PSD de aproape 4000 de delegaţi social-democraţi din ţară, printre care şi delegaţi de la Olt, cum ar fi: Paul Stănescu, preşedinte PSD Olt, Emil Moţ, preşedinte PSD Slatina, Marius Oprescu, preşedinte executiv al PSD Olt, Felicia Man, preşedinte OFSD, Ionuţ Ivan, preşedinte TSD Olt, deputaţii Virgil Delureanu, Daniel Bărbulescu, Alexandru Stănescu, Florin Iordache, dar şi primari şi membrii din Olt ai formaţiunii politice. În cadrul acestui Congres s-a validat rezultatul de acum o săptămână de la alegerile interne pentru alegerea preşedintelui PSD, cu unanimitate de voturi, au fost aleşi 14 vicepreşedinţi şi un preşedinte executiv. Conform noului statut, preşedinţii de organizaţii judeţene nu mai pot avea şi o funcţie în conducerea centrală a partidului. Cu toate acestea, PSD Olt este la fel de puternic şi, în 2016, are noi examene importante de susţinut: alegerile locale şi cele parlamentare.
 
15 locotenenţi ai lui Dragnea
Congresul a început cu intonarea Imnului Naţional, a continuat cu validarea votului din 11 octombrie, unde Liviu Dragnea câştigat alegrile detaşat. Al doilea om în PSD a fost ales Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 2.600 de voturi, care a concurat pentru această funcţie cu Constantin Niţă, care a obţinut doar 1.123 de voturi.
Cei 14 noi vicepreşedinţi ai PSD, aleşi în cadrul Congresului de la Sala Palatului sunt: femei – Gabriela Firea – senator (3.122 de voturi), Lia Olguța Vasilescu – primar al Craiovei (3.044 de voturi), Ecaterina Andronescu (2.914 voturi), Doina Pană (1.834 voturi): Bărbați – Andrei Dolineaschi (3.439 de voturi), Victor Negrescu – eurodeputat (3.162 de voturi), Georgian Pop (3.070 de voturi), Ionuț Vulpescu (2.994 de voturi), Nicu Bănicioiu (2.983 de voturi), Mihai Tudose (2.827 de voturi), Viorel Ștefan (2.737 de voturi), Gheorghe Șimon (2.503 de voturi), Gabriel Vlase (2.436 de voturi), Mihai Chirică (2.339 de voturi).
În timpul Congresului au avut loc şi momente, care cu greu va fi uitat de către cei prezenţi: Liviu Dragnea s-a oprit din discurs si i-a rugat pe toţi din sală să se ridice şi să se ţină un moment de reculegere pentru victimele comunismului.
La acest Congres, din partea judeţului Olt au fost prezenţi 125 de delegaţi. Şeful PSD Olt a declarat că fiecare delegat a avut libertatea să voteze pe cine a crezut de cuviinţă, cu amendametul ca aceştia să ţină seama şi de noile prevederi staturare prin care preşedinţii de organizaţii judeţeen, care candidează, să nu fie votaţi.
 
Oltul nu va fi în BPN al PSD
La ultimele alegeri, PSD Olt a fost organizaţia care s-a mobilizat cel mai bine în campaniile lectorale, pentru a perzenta alegătorilor oferta electorală a candidaţilor, reuşind astfel să îi convingă pe cetăţeni că PSD este cea mai bună alegere. Cu toate acestea, niciun social-democrat de la vârful Organizaţiei Judeţene a PSD Olt nu va fi membru în Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD, deoarece, noua prevedere statutară limitează accesul celor care deja au o funcţie de conducere la nivel local.
„Împreună cu majoritatea colegilor mei, preşedinţi de organizaţii, am hotărât să nu candidăm la funcţia de vicepreşedinte, deja, în Biroul Permanent Naţional vorbim de oameni tineri şi foarte tineri, care, s-ar putea ca opinia publică sau şi colegi de-ai noştri să nu aibă prea multă încredere în ei. Vreau să vă spun îi cunosc pe majoritatea, am încredere în ei şi sunt convins că majoritatea dintre ei vor confirma în funcţiile de vicepreşedinţi ai Partidului Social Democrat. Liviu Dragnea va avea un Birou Permanent foarte bun! Forul cel mai important de conducere al partidului între congrese rămâne Comitetul Executiv Naţional (CEx), din care fac parte toţi preşedinţii de organizaţii şi BPN. Deci deciziile grele, ca să spunem aşa, se vor lua în Comitetul Executiv, care se va întruni. nu neapărat o dată pe lună, ci ori de câte ori va fi nevoie. Sunt convins că Liviu Dragnea va apela foarte des la întâlnirea în Comitet”, a spus Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt.
 
Materialul complet, în ediţia de viner a Ziarului de Olt

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here