Acasă Învățământ „Dreptul la viaţă, dreptul la sănătate”, un proiect al Consiliului Judeţean al...

„Dreptul la viaţă, dreptul la sănătate”, un proiect al Consiliului Judeţean al Elevilor Olt

216

Educaţia pentru sănătate a devenit în ultimul timp o adevărată necesitate pentru tinerii din zilele noastre. Nişte cunoştiinţe cât mai corecte despre anumite semnale date de corpul nostru prin care suntem informaţi că lucrurile nu sunt în ordine, ne pot ajuta să ştim când e cazul să ne alarmăm şi când să nu ne facem griji inutile. Pornind de la această idee, liderii din Consiliul Judeţean al Elevilor Olt au realizat proiectul ”Dreptul la viaţă, dreptul la sănătate”. 

De când ar trebui să înceapă educaţia pentru sănătate, de unde şi când ar trebui să înceteze? În opinia reprezentanţilor elevilor, educaţia pentru sănătate începe de când copilul învaţă să se descurce singur, de la grădiniţă şi pentru tot restul vieţii, din mediul rural şi până în marile oraşe. Boala nu ţine cont de vârstă, sex sau locaţie! Astfel, în judeţul Olt, prin intermediul proiectului ,,Dreptul la viaţă, dreptul la sănătate!’’, copiii au învăţat ce înseamnă un stil de viaţă sănătos!
Printre parteneri s-au numărat şi Primăria Municipiului Slatina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare și Descarcerare Olt, Spitalul Judeţean de Urgenţă Olt, Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Slatina, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina şi Trupa de teatru „Vacanţa Mică” din Piteşti.
În cadrul primei activităţi, colegii mai mari, elevi ai Colegiului Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina, s-au deplasat în mediul rural pentru a le oferi preşcolarilor şi şcolarilor de la Şcoala Gimnazială Pleşoiu şi Şcoala Gimnazială Găneasa mici lecţii preţioase despre sănătate. Aceste lecţii au fost evaluate prin miniconcursuri ce s-au finalizat cu diplome şi premii pentru cei mici. Tot pentru elevii micuţi la Centrul Cultural Eugen Ionescu, Trupa de teatru ”Vacanţa Mică” din Piteşti au oferit un spectacol extraordinar prin care ”prichindeii” au putut învăţa multe lucruri utile.
Poate una dintre cele mai importante activităţi a fost reprezentată de cursurile de prin ajutor prin intermediul cărora elevii ciclului gimnazial de la şcolile „Eugen Ionescu” şi „Ştefan Protopopescu’’ din Slatina, au avut ocazia să asiste și să participe activ la activitatea oferită de către SMURD, prin care au putut descoperi și importanța lucrului în echipă și a solidarităţii. Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Olt chiar a recrutat 10 voluntari din rândul tinerilor participanţi.
Adolescenţa poate fi considerată pilotul de încercare în viaţa a fiecăruia, iar teribilismul şi tentaţia duc tinerii în situaţii extreme, de aceea elevii din CJE Olt au încercat să le prevenim susţinând lecţii de educaţie sexuală pentru liceeni, care au avut loc la Colegiul Naţional ”Ion Minulescu”.
Yvonne Preda, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Olt, mărturiseşte că: ” Am realizat acest proiect, deoarece considerăm că sănătatea este neglijată de majoritatea elevilor şi am ales să îl abordam într-o manieră atractiă în funcţie de vârsta elevilor. Am reuşit să cuprindem elevi de toate categoriile de vârstă, începând de la cei mai mici, preşcolarii, până la elevii de liceu, iar la sfârşitul activităţilor ne-am bucurat să aflăm, prin intermediul evaluarilor că informaţiile, atât practice, cât şi teoretice, au fost bine asimilate.”
Proiectul, cu siguranţă, a fost unul de succes, reuşind să obţină și premiul I în cadrul concursului naţional de proiecte de la Sulina ”Parteneriat educaţional. Prezent şi perspective”.

Andreea-Maria Dicu, Colegiul Naţional „Radu Greceanu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.