Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

116

Viitorul primar din PNL care… îşi va da sufletul, se joacă la pariuri
De la plecarea PNL-ului de la guvernare, după unii, ruperea USL-ului, după alţii, menţinerea Uniunii, vreo trei primari liberali, olteni, au ales să facă poze cu fruntaşii pesedişti. Ultimul, Sofaru de la Văleni. Mai departe, în aceeaşi notă, pe aceeaşi lungime de undă, se aşteaptă din partea publicului oltean următoarea mutare. Una care să menţină linia. Pe această temă se poate organiza, pentru că suntem în apropierea Paştelui, chiar şi un joc de pariuri, prin care să se încerce aflarea anticipată a celui care urmează. Cel mai jucat nume în acest sens este al edilului de la Curtişoara, Cosmin Ungureanu, la rândul său, un nemulţumit cât cuprinde de ceea ce se întâmplă în această ţară, în judeţul vesel şi trist, în acelaşi timp, pe care nici soarele nu mai vrea să lumineze ca altădată.

FC Olt a bătut la UTA. Înfrângerea de acasă cu Craiolguţa rămâne!
În ultima etapă curentă a Ligii a II-a, Seria a 2-a, fobaliştii de la Slatina au ajuns la Arad. Oraş cu amintiri multe pentru antrenorul slătinenilor. Aici a jucat cândva fotbal, aici a zis cu gura mare „Sărut-mâna, mamă!”, „Sărut-mâna, tată!” socrilor, oameni de-ai locului. Victoria a fost de partea oltenilor, cu un pătimit 3-2, care asigură, însă, accesul în play-off-ul care poate să-i ducă, printr-un miracol, pe ai noştri în prima ligă a fotbalului românesc. Însă, chiar şi după această reuşită, poporul îşi aminteşte încă înfrângerea de acum câteva etape, de la Slatina, în faţa echipei de bese-n ghete a Organizaţiei PSD Craiova, condusă de primăriţa Lia-Olguţa Vasilescu. Un penalti ratat, un autogol, driblinguri prin spatele porţii şi câte or’ mai fi fost, dacă nu s-or mai povesti urmaşilor celor ce preţuiesc prietenia politică dintre judeţe.

Liberalii au săpat gropi la Scorniceşti. Tot ei au plantat salcâmi
Primăvara se reciclează natura şi se plantează copaci. Pe timpuri, la PSD, de acest lucru răspundea Marin Diaconescu şi directorul Direcţiei Silvice Olt, Cătălin Matei. Astăzi, stânga nu mai tunde nici frunză la câini. În schimb, la Scorniceşti, 35 de tineri de la PNL, asociaţi cu membrii Clubului Studenţilor Liberali din Olt au plantat, spun ei, nu mai puţin de 15 mii de salcâmi, pe marginea râului Plapcea, în zona satului Mărgineni. Alături de ăştia micii s-au aflat, în timp ce se executa operaţia de plantare, primarul Cătălin Davidescu şi preşedintele PNL Scorniceşti, Ion Costel Moisescu. A fost o acţiune reuşită, un semn că uneori, dar din păcate mai rar, politicienii mai fac şi lucruri bune…

E prea mult la Deveselu!
Printr-un ONG care a mâncat bani buni şi la Mihail Kogălniceanu în judeţul Constanţa, acolo unde există un dispozitiv militar american, localnicii din Deveselu au ocazia să înveţe, gratuit pentru ei, limba engleză. Asta, pentru că, la marginea islazului comunal se construieşte o bază militară prin care trupele tratatului nord-atlantic vor să supravegheze evoluţia celor ce nu susţin noua ordine militară din estul Europei. Iniţiativa, la prima vedere, sună bine. Dar, privită în detaliu, sună totuşi a exces de zel din partea celor care vor cu orice chip să promoveze prietenia dintre mai multe popoare, două dintre ele român şi american.

Se retrage Ponta! Plângeţi! Faceţi ceva!
Sâmbătă, pe la prânz, facebook-ul a şocat poporul: tovarăşul prim-ministru, primul stătător din partidul celor mulţi, din care unii sunt anchetaţi de DNA, tânărul doctor de perspectivă, Victor Viorel Ponta a anunţat că se retrage de la toamnă. Cică, familia îl vrea, iar în faţa acestei situaţii chitarele plâng. E de aşteptat ca în următoarea perioadă, la nivel judeţean, să aibă loc manifestaţii de susţinere pentru a-l convinge pe discipolul lui Ion Iliescu să renunţe la ideea retragerii. Cel mai mult vor protesta primarii olteni, cei care n-au avut niciodată un prim-ministru atât de apropiat de ei, un om cu o valoare inestimabilă, care-i ţine, de aproape doi ani, cu ochii în soare. Lacrimile care vor curge vor creşte debitul Oltului, contribuind astfel la independenţa energetică a României, o ţară unde nimeni nu este atât de profund în acţiune.

bircea bocai ponta

La Slatina, impozite printr-un simplu click
Municipalitatea slătineană a început reforma sistemului fiscal. Vor oamenii de acolo, ca cetăţenii, cei care au cu ce să-şi plătească impozitele, să aibă o facilitate electronică în acest sens. Aşa se face că ei, contribuabilii, folosind un sistem electronic, nici prea complicat, dar deloc greu de utilizat, să evite cozile de la ghişee. Va urma o campanie de informare, o tombolă cu premii, nici de neglijat, nici foarte consistente, prin care cetăţenul să obţină latura motivaţională. Un pas mare într-un spaţiu european unde, în alte ţări, chiar şi accesul la o toaletă publică se face utilizând un simplu telefon mobil, ca urmaş al cardului bancar de altă dată…

Din manualul utilizatorului, WC-ului inteligent…
Mulţi slătineni au mers până acum în pelerinaj, să vadă minunea de la Poşta Mare. Puţin a lipsit ca Episcopia Slatinei să sfinţească monumentul. Căci, acea toaletă publică, văzută de o ţară întreagă, prin ştirile principale ale televiziunilor centrale, e mai inteligentă decât pare la prima vedere: lighioana invenţiilor are nişte apucături care nu ţin seama de pudicitatea factorului uman. Cică, spun nişte surse de încredere, care ar fi păţit aşa ceva, după 15 minute de intimitate, uşile cabinei se deschid automat, rămânând blocate aşa, iar în microfonul staţiei de aplificare începe să se audă imnul naţional „Deşteaptă-te române!”. Ce bine ar fi dacă softul respectiv ar putea fi utilizat şi-n cazul politicienilor locali care bat câmpii atunci când vorbesc şi n-au nimic a spune.

Vasile Popa nu mai candidează
Drumul politic al lui Vasile Popa spre Parlamentul European a luat sfârşit, înainte să înceapă. Urmare a unor contestaţii, instanţa a respins lista de candidaţi ai PRM-ului la europarlamentare, document pe care se afla, aproape de frunte, trecut şi Vasile Popa, liderul organizaţiei de la Olt. Până la urmă, o exista şi o parte plină în această măsură. Nu mai intervin costuri legate de afişe, pixuri, stilouri şi câte mai trebuie pe lângă casa omului, în situaţia în care vrea să se facă recunoscut de publicul larg. Rămâne de urmărit îndeaproape cui va încredinţa peremistul de la Olt bagajul voturilor sale şi pe cine va recomanda să fie votat pentru a merge deputat la Bruxelles, acolo unde, la demisolul parlamentului, e o mâncare atât de bună şi de ieftină încât nici n-ai mai pleca acasă…!

În sfârşit, gardul Vilei Bărbulescu…
În centrul Slatinei se află Vila Bărbulescu, cunoscută aşa pentru că, aici, înainte de 1989, a avut reşedinţa Elena Bărbulescu, sora preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Respectiva casă de protocol, după ’89 a rămas tot în zona destinaţiei exclusiviste, asta, după ce municipalitatea slătineană a cedat-o, cu titlu gratuit, Consiliului Judeţean Olt. Aici, de vreo trei ori, s-au construit garduri. Iar, în sfârşit, tot aici, o singură dată, oficialităţile judeţene s-au gândit să demoleze împrejmuirea edificiului şi să lase părculeţul din perimetru accesului liber pentru locuitorii oraşului. O decizie luată greu de actualul proprietar, căruia i-au luat aproape douăzeci de ani să înţeleagă că vremea gardurilor de beton a apus, iar oamenii de rând au aceleaşi drepturi cu cei de la echipa judeţeană de fotbal…

Un procuror, după gratii!
Să nu mai zică fruntaşii pesedişti, baroni, baronaşi, că în ţara asta s-a creat o super putere a procurorilor, care vine şi îi anchetează pe ei, cei mai drepţi şi cei mai cinstiţi oameni dintre cei ce sunt pe pământ! Spre exemplu, un fost procuror de la Caracal, un baiat mic şi deştept, cu un viitor strălucit în faţă, Iacob Neculăiţă, merge la închisoare pentru o mită ordinară, primită pentru o intervenţie a magistratului în numele altuia. Decizia – trei ani de închisoare cu executare, a fost luată de magistraţii de la Înalta Curte, iar împotriva sentinţei nu s-a mai putut face nimic. Ca o ironie, cu ocazia Zilei Justiţiei din 2011, băiatul acesta fusese pe lista celor evidenţiaţi pentru rezultate deosebite la învăţătură, de către decidenţii din ministerul de resort. Chiar şi aşa, asta nu înseamnă că prin încarcerarea lui Iacob Neculaiţă se curăţă sistemul.

Un gest frumos de la Kaufland
Cel mai mare supermarket din Slatina, Kaufland, a ieşit din tipar. Din cel prin care se evidenţiază companiile din domeniu, cunoscute pentru zgârcenia pe care o manifestă atunci când e vorba să sprijine iniţiative în folosul comunităţii. Mai exact, Kaufland a înţeles să sponsorizeze, prin rechizite şi materiale didactice, piese de calitate şi nu produse ieftine, cum se practică de obicei, elevii ciclului primar de la Şcoala Nr. 1 din Slatina. Chit că în spatele acestei acţiuni se află şi ceva marketing, ideea în sine este lăudabilă, în contextul în care astfel de acţiuni, în viaţa cetăţii, executate de companii economice de succes, de la un timp încoace, sunt din ce în ce mai rare. Semn că zgârcenia este o trăsătură a epocii în care trăim.

Cu sporul, sporul demografic facem şi noi ceva?
În judeţul Olt, problemele sunt multe: locurile de muncă rămân o prioritate pentru cei care au promis în 2012 că vor face aşa ceva. Tot pe aici, spun unii că vor trece două autostrăzi: una mai la nord, care să lege Piteştiul de Craiova, prin Slatina, alta mai la sud, care să dea viteză droagelor cu măgari care vin de la Alexandria şi se duc la Calafat. Însă, până să se întâmple aceste mari grozăvii investiţionale pe care aproape că nu le mai crede nimeni, în acelaşi judeţ sporul demografic a luat-o la vale. Adică, mai pe româneşte, numărul deceselor este mai mare decât cel al naşterilor înregistrate. Într-o ţară civilizată şi de bun-simţ, o asemenea informaţie ar provoca constituirea unui comandament de criză judeţeană. La noi, până acum, din păcate, la viitorul acestei comunităţi nu se gândeşte nimeni…

La Rabla 2014 nu mai merge şpaga!
Anul trecut, procurorii de la DNA sau de pe aiurea au uitat să cerceteze modul cum reciclatorii cereau şi primeau avantaje materiale, atunci când casau maşina omului de rând. Anul acesta, pe fondul unor modificări bine gândite de cei de la Ministerul Mediului, derularea acestui program guvernamental scoate şpăgarii din sistem, asta pentru că alocarea tichetului se face într-un sistem electronic, iar persoanele interesate vor fi sprijinite în derularea acţiunii de către dilerii de maşini, cei care sunt mai mult decât interesaţi să-şi vândă produsul nou în a cărui valoare finală rămâne amintirea şi cei şase mii cinci sute lei de la maşina veche. Şi, uite aşa, anul acesta nu vine nimeni cu ploconul spre buzunarul comerciantului de tichete valorice, la schimb cu tinichele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.