Prefectura judeţului Olt a prezentat raportuld e activitate pe anul 2016. În documentul în cauză se arată că instituţia a organizat 12 şedinţe lunare şi 20 de şedinţe pentru Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt, a eliberat 1015 apostile, în valoare de 39.254. Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a emis404 ordine, din care: 123 cu caracter individual și 280 cu caracter normativ.
În continuare, vă redăm, întocmai, raportul de activitate pe anul 2016 al Prefecturii Judeţului Olt:
„1. Scurtă prezentare a județului Olt
Judeţul Olt este unul dintre cele 41 de judeţe în care este împărţit teritoriul României, fiind organizat în 112 unităţi administrativ-teritoriale, din care două municipii (Slatina şi Caracal), 6 oraşe (Balş, Corabia, Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti-Olt, Piatra-Olt) şi 104 comune cu 377 sate, ocupând o suprafaţă de 5.498 km² din teritoriul României.
Ca poziţie istorico-geografică, judeţul face trecerea între vechile provincii istorice Oltenia şi Muntenia, având o legătură permanentă cu restul ţării, cu Banatul prin valea Dunării, cu Transilvania prin valea Oltului, iar prin portul dunărean Corabia, are ieşire la Marea Neagră.
Judeţul Olt are ca vecinătăţi la nord-vest judeţul Vâlcea, în est Argeş şi Teleorman, iar ca judeţ vecin în vest Doljul, Dunărea reprezentând atât limita judeţului nostru, cât şi o porţiune din hotarul ţării cu Bulgaria pe o lungime de 47 km.
De la limita de nord a judeţului, până în apropiere de Slatina, reşedinţa acestuia, se întinde zona de dealuri subcarpatice, iar la sud de aceasta, până la Dunăre, se desfăşoară Câmpia Boianului, subunitate a marii Câmpiei Române, în partea stângă oraşul centru fiind mărginit de râul Olt a cărui vale – valea Oltului – reprezintă o adevărată axă a teritoriului judeţului. Poziţia geografică şi relieful determină, în mare măsură şi manifestarea elementelor climatice, pe întinderea judeţului, clima, ca şi în întreaga ţară, fiind temperat continentală, manifestându-se prin ierni aspre şi veri uscate.
Economia judeţului Olt a reuşit să depăşească dificila perioadă de tranziţie, dezvoltându-se economia de piaţă prin încurajarea privatizărilor şi investiţiilor străine. Industria judeţului Olt reprezintă principalul sector de activitate. Este reprezentată de toate ramurile industriale, însă ponderea este deţinută de industria metalurgică, respectiv producerea și prelucrarea aluminiului.
Slatina a devenit un cuvânt aproape sinonim cu industrializarea puternică și trecerea timpului nu a știrbit cu nimic din acest renume al orașului, pentru că astăzi platforma industrială este în continuă consolidare și majoritatea agenților economici existenți prognozează noi extinderi și alte investiții.
2. Instituția Prefectului – Județul Olt
2.1. Cadrul legislativ
Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, conform prevederilor art.123 din Constituţia României, republicată.
Instituția Prefectului își desfă-șoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr.340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și com-pletările ulterioare și ale Hotărârii Guvernului nr.460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr.340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, modificată și completată.
2.2. Conducerea instituţiei
În anul 2016 conducerea instituţiei a fost asigurată de o echipă managerială formată din:
PREFECT: Petre – Silviu NEACȘU, numit prin HG nr.260/2014;
SUBPREFECT: Ionel – Emanuel OPROIU, numit prin HG nr.210/2014, prin HG nr.758/2016 încetează exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de subprefect al judeţului Olt de către domnul Oproiu Ionel Emanuel;
SUBPREFECT: Ionuț COTARCEA, numit prin HG nr.761/2016.
2.3. Structura organizatorică
Structura organizatorică a instituţiei prefectului a fost aprobată prin Ordinul Prefectului Județului Olt nr.243/08.12.2015.
II. OBIECTIVE STRATEGICE
Viziune
Instituţia Prefectului – Judeţul Olt pledează pentru excelenţă în administraţia judeţului Olt, doreşte să devină o instituţie modernă, motor al schimbării, compatibilă cu instituţiile similare din Uniunea Europeană. Instituția Prefectului – Județul Olt susţine procesul de reformă al administraţiei publice, își asumă sarcini şi caută soluţii pentru o reală descentralizare, întărire a autonomiei locale, oferă alternative şi expertiză în domenii necesare realizării acestor scopuri.
Misiune
Aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor şi a celorlalte acte normative;
Realizarea în judeţ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare;
Verificarea legalităţii actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale.
Coordonarea şi conducerea eficientă a serviciilor publice deconcentrate;
Menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale;
Sprijinirea autorităţilor publice locale în vederea absorbţiei fondurilor structurale;
Gestionarea situaţiilor de urgenţă;
Eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple;
Eliberarea permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor.
III. REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENŢĂ
1. Cancelaria prefectului
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Organizarea audiențelor
În vederea înlesnirii accesului cetățenilor la audiențe, prefectul județului a continuat să susțină audienţe în teritoriu și în anul 2016.
În acest sens a fost emis Ordinul nr.253/28.12.2015 privind organizarea audiențelor prefectului județului Olt în anul 2016. Ordinul a fost transmis tuturor primăriilor din județ în vederea informării cetățenilor, prin afișare la sediul instituției și publicare, acolo unde este posbil, inclusiv pe pagina de internet oficială a primăriei. De asemenea, în funcție de numărul solicitărilor cetățenilor dintr-o anumită localitate, cu spijinul personalului din aparatul de specialitate al Instituției Prefectului – Județul Olt, prefectul județului a susținut audiențe și în alte localități decât cele menționate în anexa la ordin. Acestor audienţe din teritoriu li s-au mai adaugat şi audienţele prefectului de la sediul instituţiei, care s-au desfăşurat în ziua de miercuri, în prima şi a treia săptămână din lună, între orele 09.00 – 12.00. Subprefectul județului a susținut audiențe la sediul instituției în ziua de miercuri, a doua și a patra săptămână din lună.
În cursul anului 2016, 407 de persoane s-au prezentat în audiență la conducerea instituției (prefect și subprefect), cu 138 de persoane mai puțin față de anul 2015, când s-au prezentat în audiență 545 persoane. Așadar, considerăm că este o scădere semnificativă, rezultatele implementării politicii de transparentizare și adecvare la cerințele cetățenilor, adopată de către prefectul județului Olt, corespunzând așadar cu cele stabilite inițial, în anul 2014.
Analiza de imagine
Procedurile de lucru elaborate şi funcţionale încă din anul 2014, sub forma unui set de reguli unitare şi coerente, au permis o serie de analize cantitative și calitative asupra imaginii instituției.
b1. Analiza de imagine în anul 2016
b1.1. Distribuția numărului pe categorii de surse
b1.2. Numărul de apariții în mass-media pe luni
b1.3. Evaluarea mesajelor transmise b1.4. Subiectele predominante
de sursele monitorizate
b2. Analiza de imagine comparativă pentru anii 2014 – 2015 – 2016
b2.1. Distribuția numărului pe categorii de surse
b2.2. Numărul de apariții b2.3. Evaluarea mesajelor transmise de
în mass-media sursele monitorizate
b2.4. Subiectele predominante, analiză comparativă pentru anii 2014 – 2015 – 2015
Comunicate și invitații de presă
În anul 2016 au fost emise un număr de 87 comunicate de presă și invitații de presă.
c1. Numărul comunicatelor și invitațiilor c2. Numărul comunicatelor și invitațiilor de presă,
de presă emise în anul 2016, pe luni analiză comparativă pentru anii
2014 – 2015 – 2016
Analiză de date statistice pentru pagina web a instituției
Implementarea „Memorandumului privind creșterea transparenței și standardizarea informațiilor de interes public”, aprobat de Guvernul României, a reprezentat o provocare pentru Instituția Prefectului – Județul Olt.
Astfel, într-un termen de 2 săptămâni de la data publicării, instituțiile publice trebuiau să afișeze, în format standardizat și în aceleași secțiuni din paginile de internet, un total 25 de seturi de informații, atât documente prevăzute, minimal, în Legea nr.544/2001 (cum ar fi: programul de audiențe, bilanțul contabil, bugetul instituției) cât și alte documente, publicabile și fără să conțină informații clasificate/confidențiale, cerute constant de societatea civilă.
Instituția Prefectului – Județul Olt a implementat în termen cerințele memorandumului, astfel că la data de 11 august 2016 Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a recunoscut public eforturile primelor 10 instituții din toată țara care au implementat integral angajamentele, Instituția Prefectului – Județul Olt numărându-se printre acestea (a se vedea http://dialogcivic.gov.ro/2016/08/comunicat-de-presa-mcpdc-finalizeaza-evaluarea-implementarii-memorandumului-privind-cresterea-transparenteistandardizarea-propunand-cabinetului-o-serie-de-masuri-ferme-pentru-domeniile-in-care-sistem/).
Astfel, pentru eficientizarea activității instituției și din punct de vedere virtual am realizat o analiză statistică a paginii oficiale de internet, aspect cu caracter de noutate pentru instituția noastră.
d1. Motoare de căutare
d2. Sisteme de operare
d3. Vizitatori unici din data
de 12.07.2004
MSIE: 15.61 % (655213)
FireFox: 9.005 % (377870)
Netscape: 65.13 % (2733159)
Opera: 1.371 % (57539)
Konqueror: 0.024 % (1013)
Lynx: 0.003 % (157)
Motoare de căutare: 7.034 % (295162)
Necunoscut: 1.806 % (75804)
Windows: 33.41 % (1402080)
Linux: 2.832 % (118854)
Mac/PPC: 2.901 % (121759)
FreeBSD: 0.002 % (121)
SunOS: 0.009 % (385)
IRIX: 7.149 % (3)
BeOS: 4.766 % (2)
OS/2: 0.005 % (219)
AIX: 0 % (0)
Necunoscut: 60.83 % (2552494)
598.674
d4. Statistică lunară 2016 accesări
d5. Statistică lunară 2016 – pagini vizitate
categoria „Informații de presă“
d6. Statistică pagini vizitate 2014 – 2016 d7. Statistică lunară 2016 – cea mai activă zi
Parteneriate publice
La nivelul Instituției Prefectului – Județul Olt se află în curs de implementare 5 parteneriate, astfel:
Protocol de colaborare cu Agenția Națională Antidrog pentru realizarea de proiecte de prevenire a consumului de droguri;
„Solidaritate social pentru persoanele vulnerabile din județul Olt“, încheiat cu Filiala Olt a Crucii Roșii pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile care se prezintă în audiență la Instituției Prefectului – Județul Olt și care necesită suport şi măsuri de protecţie socială pentru depăşirea sau limitarea unor situaţii de dificultate;
„Siguranța publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul Olt“, încheiat cu IPJ Olt, IJJ Olt și Inspectoratul Școlar Olt pentru îmbunătățirea climatului de siguranță publică în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Olt și zonele adiacente și pentru prevenirea și reducerea actelor de violență;
Acord de colaborare în cadrul Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social din județul Olt, încheiat cu mai multe instituții publice, sindicate, agenți economici, asociații și federații;
„Eu sunt sănătos! Tu vrei să fii sănătos?“, încheiat cu Direcția de Sănătate Publică Olrt și Inspectoratul Școlar Județean Olt pentru prevenirea efectelor negative ale consumului de alcool și tutun și educație pentru o poziție sănătoasă – ținuta corectă a corpului.
Campanii de informare pe website
Campaniile au fost în număr de 27 și au vizat:
organizarea ceremoniilor militare la nivelul județului Olt (Ziua Națională a României, Ziua Imnului Național, Ziua Eroilor, etc);
materiale de informare furnizate de către ministerul de resort dar și de către alte ministere;
alte campanii (Măsuri caniculă, Atenționări/avertizări hidrologice și meteorologice, etc).
Organizarea ceremoniilor militare prilejuite de sărbătorile naționale
În cursul anului 2016, Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a organizat sau, după caz, a participat la următoarele ceremonii militare:
Ziua Naţională a României – 1 decembrie;
Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii – 22 decembrie
Ziua Eroilor – la sărbătoarea religioasă a Înălţării Domnului;
Ziua Drapelului National – 26 iunie;
Ziua Imnului Naţional al României – 29 iulie;
Ziua Independenţei de Stat a României – 9 mai;
Ziua Uniunii Europene – 9 mai;
Ziua Unirii -24 ianuarie;
Ziua Armatei României – 25 octombrie;
Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie;
Ziua NATO – prima duminică a lunii aprilie.
În vederea promăvării acestor evenimente Instituția Prefectului – Județu l Olt a lansat campanii de informare individuale pe website și a întocmit un Catalog al ceremoniilor oficiale anuale. Acest document (afișat și pe pagina web a instituției) cuprinde, printre altele: evenimentul pentru care se organizează ceremonia, legislația specifică, data desfășurării, intervalul orar, locul desfășurării,
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.215/2016 ceremoniile oficiale au fost și vor fi organizate conform noilor prevederi legale, fiind înștiințate în acest sens toate instituțiile publice și unitățile administrativ teritoriale.
Participare la ședințe de lucru:
ședințe Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt: 20
ședințe Colegiul Prefectural Olt: 12
ședințe Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Olt: 12
ședințe Comisia de Dialog Social Olt: 12.
Îndeplinirea obiectivelor din Strategia Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorătății romilor
Activitatea Biroului Judeţean pentru Romi s-a axat în principal pe îndeplinirea măsurilor din Planul judeţean pe anul 2016 pentru aplicarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2015 – 2020 în Judeţul Olt, parte integrantă a Planului de acţiuni pentru realizarea în judeţul Olt a obiectivelor curpinse în Programul de Guvernare pentru anul 2015.
Grupul de Lucru Mixt creat la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt are ca principal scop abordarea problemelor cu care se confruntă comunităţile de romi. Grupul este format din: reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, experţi pe probleme de romi din cadrul primăriilor, mediatori sanitari romi, mediatori şcolari romi, lideri locali romi, ONG – uri care au ca obiectiv principal abordarea problematicii rome.
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.18/2015, Biroul Judeţean pentru romi a asigurat coordonarea activităţii experţilor locali pe probleme de romi din cadrul primăriilor prin instruiri astfel:
prezentarea Hotărârii de Guvern nr.18/2015 şi dezbateri asupra modului de implementare a acesteia;
sprijin tehnic pentru experţii locali în vederea documentării raportului pe anul 2016 privind îndeplinirea obiectivelor prevăzute în planul local de acţiune pentru punerea în aplicare a Strategiei Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor;
instruirea privind cadrul legal pentru propunerea angajării de mediatori sanitari romi în comunităţile de romi unde este necesar.
Consultantul pe probleme de romi a înaintat Direcţiei Generale Pentru Relaţiile cu Instituţiile Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne lucrarea cu titlul „Centrul comunitar de asistenţă medico-socială Slatina – model de bună practică” pentru a fi publicat în Buletinul de Informare şi Documentare al MAI numărul 6/2016.
În anul 2016 au fost organizate întâlniri la nivel local în cadrul primăriilor: Piatra – Olt, Caracal, Draganesti-Olt, Corabia, Slatina, Iancu Jianu şi Scărişoara, în vederea asigurării participării active a instituţiilor publice cu rol şi competenţă în domeniu, a unei abordări integrate în procesul de dezvoltare socială şi a unei intervenţii adaptate particularităţilor sociale, care să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei romilor.
În cadrul şedinţelor au fost dezbătute problemele comunităţilor de romi, astfel:
Planul de acţiune pe anul 2016;
actualizarea Grupului Local de Lucru;
realizarea/actualizarea Grupului de Iniţiativă Local şi asumarea acestuia de către consiliul local prin hotărâre;
situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate;
prezentarea prevederilor Legii nr.248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate:
punerea în legalitate cu acte de proprietate a locuinţelor cetăţenilor aparţinând minorităţii romilor.
prezentarea programelor, proiectelor şi parteneriatelor în derulare la nivelul comunităţilor de romi din Judeţul Olt.
Judeţul Olt este unul dintre beneficiarii proiectului „Zefir. Împreună pentru puterea de acţiune”, prin localităţile Slatina, Caracal, Piatra-Olt şi Grădinari. Proiectul este iniţiativa unui consorţiu coordonat de Terre des Hommes şi format din Amare Rromentza, Agenţia Împreună, Fundaţia PACT şi Fundaţia Pestalozzi ca parteneri principali şi Habitat for Humanity şi SASTIPEN ca parteneri asociaţi. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei. Perioada de desfăşurare este 01 mai 2013 – 28 februarie 2017. Prin acest proiect, se doreşte îmbunătăţirea accesului la educaţie şi sănătate pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural şi urban din 12 comunităţi din judeţele Olt, Dolj şi Gorj. Persoanele vizate prin proiect aparţin unor grupuri vulnerabile, în special romi, cu precădere femei, tineri şi copii.
Prin Hotărârea de Guvern nr.1237/2008, privind Programul pilot „Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi” a fost aprobată construirea a 28 de locuinţe sociale pentru cetăţenii de etnie romă din Oraşul Corabia. La sfarsitul acestui an a fost realizată recepţia locuinţelor.
Grupul de Iniţiativă Local Caracal în parteneriat cu Primăria Caracal, Fundaţia Pact, Fundaţia Terre des Hommes şi Liceul Tehnologic Constantin Filipescu derulează/au derulat proiectul „Rază de Soare” care a vizat reabilitarea a 3 săli de clasă ale Liceului Constantin Filipescu, pentru un număr de 40 de elevi.
Consultantul pe probleme de romi a participat la workshop-ul „Cooperare culturală internaţională şi internaţională” organizat de Primăria Municipiului Slatina în cadrul proiectului „Atelierul Intercultural Victoria”, finanţat printr-un Granturi SEE în cadrul programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”.
Biroul Judeţean pentru Romi a transmis către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice situaţia centralizată a chestionarelor privind „Dezvoltarea serviciilor integrate la nivel de comunitate”.
În data de 05 august 2016, Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a organizat întâlnirea de promovare a Programului Operaţional Capital Uman, respectiv a caracteristicilor şi beneficiilor apelurilor 4.1 şi 4.2, la care au participat: domnul Ciprian Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, precum şi ai comunităţilor de romi.
Biroul Judeţean pentru Romi a transmis către Ministerul Fondurilor Europene situaţia angajaţilor din cadrul instituţiilor publice, de la nivel judeţean şi local, care au ca atribuţii îmbunătăţirea situaţiei romilor.
Biroul Judeţean pentru Romi a informat autorităţile administraţiilor publice locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale în privinţa finanţărilor care au ca grup ţintă comunităţile de romi:
lansarea din august a programului „Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor III”, derulat de Guvernul României prin Agenţia Naţională poentru Romi. Programul are ca SCOP – creşterea participării actorilor sociali la implementarea politicilor care se adresează romilor şi comunităţilor în care aceştia trăiesc, de a sprijini accesul la drepturile sociale şi participarea acestora la viaţa economică, socială, culturală;
newsletter-ele Punctului Naţional de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, privind surse de finanţare pentru comunităţile de romi, măsuri legislative privind incluziunea romilor, etc;
Programul de masterat „Studii rome” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.
Printre cele mai importante realizări în domeniul educaţional amintim:
în cadrul liceelor din judeţul Olt au fost acordate pentru anul şcolar 2016-2017 câte 2 locuri pentru elevii romi în cadrul ciclului de învăţământ (clasa IX);
au fost efectuate campanii de informare a locurilor speciale acordate elevilor romi în cadrul liceelor;
în Corabia au fost organizate activităţi de prevenire a segregării în unităţile şcolare prin organizarea de concursuri sportive, expoziţie de desene;
în cadrul şedinţelor Grupului de Lucru Mixt organizate la sediile primăriilor Slatina, Corabia, Iancu Jianu, Scărişoara, a fost susţinută formarea persoanelor care lucrează cu comunităţile de romi în privinţa legislaţiei în materia segregării;
Biroul Judeţean pentru Romi a promovat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt dar şi în comunităţile de romi Programul Burse Universitare Roma Memorial adresate studenţilor romi;
au fost informate instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale membre ale Grupului de Lucru Mixt, precum şi administraţiile publice locale în privinţa Programului de masterat „Studii rome” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.
Copiii din categorii vulnerabile sunt cuprinşi în programul naţional în vederea acordării de transport gratuit la şcoală şi beneficiază fie de transport gratuit cu microbuzele şcolare, fie de decontarea navetei.
Beneficiază de program de tip „Şcoală după şcoală”, elevii din unităţile şcolare: Liceul „Constantin Filipescu” Caracal, Şcoala Grădinari, Şcola Nr. 1 Slatina, Şcoala Nr.1 Balş. Pe perioada vacanţei de vară, în Centrul Social din Coteana se desfăşoară activităţi de tip after school.
Prin Proiectul „ZefiR-împreună pentru puterea de acţiune”, se desfăşoară activităţi tip „Şcoală după şcoală” în unităţile şcolare din: Caracal, Grădinari, Piatra-Olt, Slatina, având ca beneficiari un număr de 350 de elevi.
Programul „A doua şansă” se derulează în localităţile: Caracal, Giuvărăşti, Dobrun, Izvoarele, Osica de Jos, Drăgăneşti-Olt, Stoeneşti, Grădinari, Slatina.
În şcolile în care se implementează programele ,,A doua şansă” şi Şcoală după şcoală”, se derulează activităţi de cooperarea şcoală – familie, şcoală – comunitate, şcoala mamelor, şcoala părinţilor.
În anul 2016, au fost desfasurate actiuni de identificare a persoanelor de etnie romă care nu sunt înscrise la un medic de familie, de informare privind bolile cronice, TBC, HIV/SIDA, bolile transmisibile şi netransmisibile, principiile generale de educaţie sanitară, igienă primară şi alimentaţie sănătoasă precum și activităţi de informarea şi consilierea femeilor şi fetelor rome privind sănătatea reproducerii, riscurile asociate mariajelor timpurii, importanţa planificării familiale, sănătatea gravidei, mamei şi copilului în Slatina, Caracal, Corabia, Drăgăneşti-Olt, Piatra-Olt, Iancu-Jianu.
Cultura şi tradiţiile romilor sunt promovate prin studiul limbii romani şi a istoriei şi tradiţiilor romilor la 7 şcoli din judeţ (Şcoala Nr.1 Balş, Liceul Tehnologic Constantin Filipescu Caracal, Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt, Liceul Piatra-Olt, Şcoala Gimnazială Piatra-Olt, Şcoala Virgil Mazilescu Corabia, Şcoala Gimnazială Grădinari). Studiul în limba romani se realizează la învăţământul primar (o clasă) şi preşcolar (2 clase) din cadrul Liceului Tehnologic “Constantin Filipescu” din municipiul Caracal. În 2016, în municipiul Slatina a fost organizată „Săptămâna interculturalităţii rome” printr-un parteneriat între Consiliului Local Slatina, Primăria Municipiului Slatina, Asociaţia Culturală „Vocess Primavera” şi Partida Romilor Pro-Europa Olt.
În comunităţile de romi din judeţul Olt au fost desfăşurate o serie de acţiuni şi campanii în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, astfel:
acţiuni de informare a populaţiei privind eliminarea violenţei în familie, intervenţia în situaţii de abuz şi neglijare a copilului;
informare pentru promovarea valorilor familiale, drepturile copilului, responsabilitatea pe care o au părinţii pentru creşterea copiilor în familie şi drepturile legale de care pot beneficia;
informare şi sensibilizare în vederea prevenirii abuzului şi a oricărei forme de violenţă asupra copilului;
promovarea egalităţii de şanse şi combaterea discriminării copiilor în cadrul caselor de tip familial sau în comunitate (în şcoli);
promovarea adopţiei, informare şi mediatizare pentru recrutarea de familii adoptive, sensibilizarea familiilor în scopul adopţiei copiilor părăsiţi.
În anul 2016 au avut loc 42 întâlniri ale reprezentanţilor jandarmeriei şi poliţiei cu reprezentanţi ai comunităţilor de romi pentru desfăşurarea în bune condiţii a unor activităţi comune, precum, asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul activităţilor cultural – educative, sportive la nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti.
2. Serviciul verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Asigurarea legalităţii actelor administrative adoptate și emise de autorităţile administraţiei
publice locale din judeţ, a aplicării actelor normative și contencios administrative
În conformitate cu dispozițiile art.123, alin.5 din Constituția României coroborate cu dispozițiile art.19, lit.a şi e din Legea nr.340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare și cu cele ale art. 6, pct.1 şi 2 din HG nr.460/2006 privind aplicarea prevederilor Legii nr.340/2004, modificată şi completată, în perioada ianuarie-decembrie 2016, consilierii juridici au examinat, sub aspectul legalității, un număr de 43515 acte administrative adoptate/emise de autorităţile administraţiei publice locale, comunicate prefectului, conform legii, în acest scop, în perioada 01.01.-31.12.2016.
Din totalul amintit, un număr de 6160 sunt hotărâri adoptate de consiliile locale, 231 sunt hotărâri ale Consiliului Judeţean Olt, 36710 sunt dispoziţii emise de primari şi 414 dispoziţii ale Preşedintelui Consiliu-lui Judeţean Olt.
Urmare examinării legalității, pentru actele considerate nelegale sau necorespunzătoare din punct de vedere al tehnicii legislative, rapor-tat la prevederile exprese ale Legii nr.340/2004, republicată, cu modifi-cările şi completările ulterioare şi ale Legii nr.24/2000, republicată, privind normele de tehnică legislativă, s-au formulat 393 referate cu observații de nelegalitate (185 hotărâri și 208 dispoziții), prin care s-a recomandat autorităţilor publice emitente reanalizarea acestor acte, în sensul modificării /completării lor sau revocarea şi intrarea în legalitate.
În general, aceste observaţii au fost însuşite de autorităţile locale, un număr de 280 acte au fost revocate sau după caz, reanalizate, 113 acte administrative (99 dispoziţii şi 14 hotărâri) au fost atacate la instanţa de contencios administrativ.
La motivele care au impus declanşarea procedurii prealabile sau atacarea în contencios admi-nistrativ, menţionăm că actele administrative au avut ca obiect de reglementare:
Legea nr.188/1999 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind Statutul funcţionarilor publici, legat de raportul de serviciu al acestora;
Art. 119-123 din Legea nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la valorificarea bunurilor ce aparţin domeniului public/privat al localităţii prin concesionare/închiriere/vânzare;
Normele privind inventarierea anuală a bunurilor ce aparţin domeniului public/privat al localităţii;
OUG nr.34/2013 cu modificările şi completările ulterioare privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991;
Art. 61, 72 din Legea nr.215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la organizarea aparatului de specialitate al primarului;
Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare;
HG nr.1344/2007 cu privire la organizarea Comisiilor de disciplină la nivelul Primăriilor, cu modificările şi completările ulterioare;
Art.112 din Legea nr.1/2011, Legea educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare;
HG nr.286/2011 cu privire la organizarea concursurilor pentru ocuparea unor funcţii vacante contractuale;
Art.12, alin. 3 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare;
HG nr.28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii;
Legea nr.50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
Art. 871-873 din Codul civil;
Legea nr.24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
HG nr.168/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
Legea nr.50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
OUG nr.54/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
Art. 11 şi art. 20 din Legea nr.273/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
art. 90, alin. 4 din Legea nr.188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
art. 55 din Legea nr.114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
art. 22, art. 24 din HG nr.1275/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
Legea nr.284/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
S-au transmis 29 circulare de îndrumare către autorităţile locale pentru aplicarea unitară a actelor normative şi s-au analizat actele normative în cadrul a 4 şedinţe de lucru cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale desfăşurate la sediul instituţiei.
Îndrumarea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale a avut ca obiect instruirea acestora în vederea clarificării aspectelor deosebite şi asigurării aplicării unitare a actelor normative la nivel judeţean.
Circularele transmise autorităţilor administraţiei publice locale au avut în vedere:
respectarea normelor de tehnică legislativă stabilite în Legea nr.24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
respectarea termenelor de comunicare a actelor administrative, în vederea exercitării controlului de legalitate;
punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile având ca obiect aplicarea legilor fondului funciar;
soluţionarea notificărilor depuse în temeiul Legii nr.10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
respectarea normelor legale care reglementează regimul incompatibilităţilor aleşilor locali;
respectarea normelor legale din noul Cod fiscal;
punerea în aplicare a prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016;
respectarea prevederilor legale ce vizează funcţia publică.
Urmărirea respectării termenelor de judecată şi promovarea căilor de atac
Cu privire la acţiunile la instanţa de contencios administrativ – Tribunalul Olt, în vederea anulării actelor administrative apreciate ca nelegale, consilierii juridici asigură reprezentarea Instituţiei prefectului la termenele de judecată stabilite, susţinând acţiunile formulate, constituie dosarul cauzei, întocmesc răspunsuri la întâmpinări, administrează dovezi, exercită căile de atac, acolo unde se impune. În scopul urmăririi termenelor procedurale, consilierii juridici completează Registrul de cauze. De asemenea, au fost întocmite dosare de instanţă cuprinzând toate înscrisurile şi actele de procedură efectuate.
Acţiuni formulate şi susţinute la instanţa de contencios administrative
Întrucât o parte din consiliile locale sau primari, ca autorităţi emitente, nu au revocat, în termenul acordat de legiuitor, actele administrative adoptate/emise cu nesocotirea dispoziţiilor legale, susţinând în continuare legalitatea lor, Instituţia Prefectului-Judeţul Olt a solicitat anularea acestor acte la instanţa de contencios administrativ. În anul 2016, au fost formulate la instanţa de contencios administrativ un număr de 25 acţiuni având ca obiect constatarea nulităţii absolute sau parţiale a actelor administrative cu caracter individual/normativ nelegale, emise/adoptate de autorităţile administraţiei publice locale şi obligarea acestora la adoptarea actelor administrative în concordanţă cu prevederile legale.
La acestea se adaugă alte 74 dosare pe rolul instanţelor de contencios administrativ, în care Instituţia Prefectului – Judeţul Olt este parte, după cum urmează:
2 dosare privind aplicarea Legii nr.290/2003 şi a Legii nr.9/1998 în ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor acordate pentru bunurile deţinute în proprietate, sechestrate, reţinute sau abandonate în Basarabia, Bucovina de Nord şi Bulgaria;
9 dosare (litigii privind funcţionarii publici) aflate în curs de soluţionare;
34 dosare privind obligarea SPCRPCÎV – Olt la înmatriculare fără plata taxei de timbru;
2 dosare anulare AC;
11 dosare – suspendare/anulare Ordin prefect;
17 dosare – contestaţii în anulare, contestaţii la executare, obligaţia de a face.
Respectarea termenelor de comunicare a actelor administrative
În general, termenul de comunicare a actelor administrative este respectat, în cazurile în care actele sunt comunicate cu întârziere este atenţionat secretarul căruia îi revine atribuţia comunicării – art. 49 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, a fost sesizată Comisia de disciplină constituită pentru analizarea sesizărilor cu privire la activitatea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din Judeţul Olt în cazul secretarilor UAT Tătuleşti, Gura-Padinii.
Evidenţa actelor administrative
Serviciul verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative ţine evidenţa actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale şi transmise prefectului în vederea verificării legalităţii, asigură păstrarea acestora, precum şi evidenţa acţiunilor şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti; a realizat şi evidenţa referatelor cu observaţii de nelegalitate. Evidenţa a fost întocmită pe tipuri de acte (hotărâri şi dispoziţii), pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, prin constituirea de dosare separate.
Încetarea, înainte de termen, a mandatelor aleşilor locali şi dizolvarea consiliilor locale
Potrivit art.6 alin.1 pct.1 lit.j din HG nr.460/2006, cu modificările şi completărille ulterioare Serviciul verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative efectuează, în condiţiile legii, verificările şi întocmeşte documentaţia necesară cu privire la dizolvarea de drept a unor consilii locale sau judeţene, la suspendarea de drept a unor mandate de consilier sau de primar ori la încetarea de drept a unor mandate de primar, respectiv la încetarea înainte de termen a mandatului preşedintelui consiliului judeţean, după caz.
În cursul anului 2016 în conformitate cu prevederile art.16 alin.(1) din Legea nr.393/2004, privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art.69 din Legea nr.215/2001, privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au fost emise 3 ordine de prefect privind încetarea de drept, înainte de termen, a unor mandate de primar, după cum urmează:
Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr.109/12.05.2016 privind constatare încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Curtişoara. Ordinul a fost contestat la instanţa de contencios administrativ (dosarul nr. 1390/104/2016) şi prin sentinţa civilă 565 din 28.09.2016, Tribunalul Olt a respins cererea formulată de reclamantul Ungureanu Cosmin în contradictoriu cu Instituţia Prefectului-Judeţul Olt, ca neîntemeiată. Hotărâre definitivă şi irevocabilă.
Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr. 186/04.08.2016 privind constatare încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Osica de Sus. Ordinul a fost contestat la instanţa de contencios administrativ (dosarul nr. 1835/104/2016) şi prin sentinţa civilă nr. 540/2016 din 27.09.2016, Tribunalul Olt a respins cererea formulată de reclamantul Filip Cezar în contradictoriu cu Instituţia Prefectului-Judeţul Olt, ca neîntemeiată. Deoarece hotărârea a fost dată cu cale de atac, contrar prevederilor cuprinse în art. 69, alin. 5 din Legea nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a formulat, în baza art. 442 din CPC, cerere de îndreptare a dispozitivului sentinţei nr. 540/2016. Prin încheierea nr. 26 din 04.10.2016, Tribunalul Olt a admis cererea de îndreptare, în sensul că, în locul căii de atac indicate eronat „cu recurs” se va menţiona „definitivă şi irevocabilă”.
Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr. 187/04.08.2016 privind constatare încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Sprîncenata. Ordinul a fost contestat la instanţa de contencios administrativ (dosarul nr. 1862/104/2016), iar prin hotărârea nr. 552/2016 din 27.09.2016, Tribunalul Olt a respins contestaţia formulată de reclamantul Mihăeşteanu Marin în contradictoriu cu Instituţia Prefectului-Judeţul Olt, ca neîntemeiată. Hotărâre definitivă şi irevocabilă.
Ordinele, actele care au stat la baza emiterii lor, hotărârile judecătoreşti au fost comunicate Autorităţii Electorale Permanente în baza prevederilor art.103, alin.1, lit. v) din Legea nr.208/2015, cu modificările ulterioare. De asemenea, ordinele au fost comunicate şi Ministerului Afacerilor Interne.
Aplicarea art.12, alin.(3) din Legea nr.393/2004 privind privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare
În temeiul acestui text de lege, în anul 2016, au fost emise 39 ordine ale prefectului judeţului Olt, după cum urmează:
Ordinul nr.32/08.02.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Coteana;
Ordinul nr.51/09.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.52/09.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.53/09.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Osica de Jos;
Ordinul nr.54/09.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Osica de Jos;
Ordinul nr.57/09.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Pleşoiu;
Ordinul nr.71/31.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Slătioara;
Ordinul nr.72/31.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Slătioara;
Ordinul nr.73/31.03.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Slătioara;
Ordinul nr.75/05.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Leleasca;
Ordinul nr.83/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.84/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.85/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.86/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.87/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.88/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.90/14.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Valea Mare;
Ordinul nr.99/27.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Voineasa;
Ordinul nr.100/27.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Voineasa;
Ordinul nr.101/27.04.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Voineasa;
Ordinul nr.106/09.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Sprîncenata;
Ordinul nr.112/13.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.113/13.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.114/13.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.115/13.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.117/13.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Brebeni;
Ordinul nr.123/26.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Călui;
Ordinul nr.124/16.05.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Călui;
Ordinul nr.179/21.07.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Priseaca;
Ordinul nr.180/21.07.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Priseaca;
Ordinul nr.204/30.08.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Studina;
Ordinul nr.271/05.10.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Vulpeni;
Ordinul nr.286/10.10.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Fălcoiu;
Ordinul nr.287/11.10.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Cungrea;
Ordinul nr.288/11.10.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Cungrea;
Ordinul nr.337/08.11.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Sprîncenata;
Ordinul nr.344/10.11.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Cezieni;
Ordinul nr.396/20.12.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Izbiceni;
Ordinul nr.401/29.12.2016 privind încetare de drept a mandatului de consilier local – Crîmpoia.
Până la data prezentului au fost atacate la instanţa de contencios administrativ 5 ordine din cele menţionate mai sus. Acţiunile au fost respinse, instanţa menţinând ca temeinice şi legale actele administrative emise de prefect.
Acţiuni de control tematic la autorităţile administraţiei publice locale
În anul 2016, prin Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr.18/26.01.2016 s-a aprobat Tematica de control privind verificarea legalităţii şi aplicarea actelor normative la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Olt, fiind incluse în grafic un număr de 16 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv: Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Brastavățu, Deveselu, Dobrețu, Gostavățu, Grojdobodu, Iancu Jianu, Leleasca, Movileni, Obîrșia, Perieți, Slătioara, Văleni.
Tematica a vizat următoarele domenii:
controlul legalităţii actelor administrative, aplicarea legilor reparatorii, exercitarea atribuţiilor delegate şi executate de către primari în numele statului;
proiecte, programe, informaţii publice;
situaţii de urgenţă.
Măsurile dispuse în urma verificărilor efectuate au fost implementate de către unităţile administrativ-teritoriale supuse con-trolului, în termenele stabilite de comisia de control.
În baza Ordinului Prefectului nr.348/ 11.11.2016 a fost verificată activitatea secreta-rului comunei Vădastra în data de 14.11.2016. Urmare acţiunii de verificare a fost sesizată Comisia de disciplină pentru analizarea şi propunerea modului de soluţionare a sesizării privitoare la faptele secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Olt sesizate ca abateri disciplinare.
Reprezentarea în instanţă a Comisiei judeţene Olt de fond funciar
Consilierii juridici din cadrul Compar-timentului verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative şi contencios adminis-trativ au reprezentat Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere în anul 2016, într-un număr de 338 cauze repartizate pe instanţele judecătoreşti, după cum urmează:
Judecătoria Slatina: 193;
Judecătoria Caracal: 46;
Judecătoria Balş: 45;
Judecătoria Corabia: 54.
Cauzele de fond funciar au avut, în principal, ca obiect:
anularea/modificarea titlurilor de proprietate emise conform Legilor Fondului Funciar (ca urmare a solicitării vechilor amplasamente, erori materiale, solicitarea unor suprafeţe în plus, etc.;
plângeri formulate în baza Legii nr. 247/2005 vizând anularea Hotărârilor Comisiei Judeţene Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor;
obligaţii de a face (punere în posesie, emiteri titluri de proprietate) etc.
Apostilarea actelor oficiale în temeiul Convenţiei de la HAGA
În anul 2016 la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt au fost depuse în vederea eliberării apostilei un număr de 1015 cereri din care 199 au fost formulate de persoane juridice iar 816 de către persoane fizice fiind eliberate un număr de 1375 apostile. Diferenţa dintre numărul de cereri şi numărul de apostile eliberate este dată de faptul că o cerere poate fi făcută pentru mai multe acte care aparţin aceluiaşi titular.
Situaţia pe categorii de acte adminis-trative se prezintă astfel:
Certificate de naştere – 546;
Certificate de căsătorie – 319;
Certificate de cazier judiciar – 267;
Acte de studii – 130;
Alte acte administrative (certificate de botez, de cununie, de divorţ, de deces, formulare europene etc) – 113.
Ca şi în anii precedenţi cele mai multe solicitări au fost pentru apostilarea certifica-telor de naştere, urmate de certificatele de căsătorie, iar din punctul de vedere al sta-telor pentru care a fost solicitată eliberarea apostilei cea mai mare pondere au avut-o Italia, Spania şi Germania.
Eliberarea apostilei se face în conformitate cu prevederile Memorandu-mului cu tema „Măsuri necesare pentru îmbu-nătăţirea activităţii serviciilor publice“, în termen de 2 ore de la depunerea documentelor iar plata taxelor aferente eliberării apostilei se poate face atât la sediul Instituției Prefectului – Județul Olt, cât şi la Trezorerie.
Raportat la ultimii trei ani, după ce în anul 2015 numărul apostilelor eliberate a crescut în raport cu anul 2014, în anul 2016 acestea au avut o evoluţie descendentă.
Situația apostilelor eliberate și a taxele aferente încasate se prezintă astfel:
TOTAL 1015 Valoarea totală a taxelor achitate39254
Activitatea privind comisiile înfiinţate la nivelul instituţiei, pentru care se asigură secretariatul de către Serviciul verificarea legalității, a aplicării actelor normative, altele decât cele pentru aplicarea legilor de restituire a proprietăţilor
Comisia judeţeană pentru atribuirea de denumiri
În anul 2016, Comisia Judeţeană Olt de atribuire de denumiri s-a întrunit o singură dată, fiind emise un număr de 2 avize favorabile:
schimbarea denumirii străzii Câmpului, localitatea Teslui în strada Senator Corneliu Vadim Tudor;
schimbarea denumirii din Şcoala Gimnazială Teslui în „Şcoala Gimnazială Corneliu Vadim Tudor”.
Comisia de disciplină constituită pentru analizarea sesizărilor cu privire la activitatea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din Judeţul Olt
Comisia funcţionează în baza prevederilor HG nr.1344/2007, secretariatul fiind asigurat de către un consilier juridic, care înregistrează sesizările şi întocmeşte actele procedurale.
În anul 2016, Comisia de disciplină pentru analizarea şi propunerea modului de soluţionare a sesizării privitoare la faptele secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Olt sesizate ca abateri disciplinare, constituită prin Ordinul Prefectului nr. 25/06.02.2014, cu modificările şi completările ulterioare, a analizat un număr de 24 sesizări din care 16 soluţionate, diferenţa de 8 sesizări fiind în curs de soluţionare.
Activitatea privind aplicarea actelor normative cu caracter reparatoriu
Urmărirea şi aplicarea prevederilor Legii nr.10/2001
În anul 2016, Biroul Judeţean pentru urmărirea Aplicării Unitare a Legilor privind Restituirea Proprietăţilor:
a înaintat Comisiei Centrale pentru stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor 8 dosare;
a întocmit 8 referate conţinând avizul de legalitate al Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt;
a returnat 10 documentaţii;
nu a aplicat nici o sancţiune contravenţională.
De asemenea, în anul 2016 Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu a returnat Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt nici un dosar.
Urmărirea şi aplicarea prevederilor Legii nr.290/2003
Comisia judeţeană Olt pentru aplicarea Legii nr.290/2003 a avut ca obiect de activitate soluţionarea cererilor privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 7 februarie 1947.
În perioada analizată, Comisia s-a întâlnit o singură dată, prilej cu care au fost soluţionate un număr de 10 dosare, fiind adoptate 10 hotărâri, din care 1 hotărâre de admitere a cererii, în sensul acordării de despăgubiri şi 9 hotărâri de declinare de competenţă.
Urmărirea şi aplicarea prevederilor Legii nr.9/1998
În ceea ce priveşte Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicată, în anul 2015 a fost adoptată o hotărâre de respingere a cererii ca tardiv formulată.
Aplicarea Legilor fondului funciar
Comisia judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere
Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în acord Regulamentele de aplicare a Legilor fondului funciar, aprobate prin HG nr.131/1991, HG nr.1172/2001 şi HG nr.890/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Activitatea Comisiei Judeţene Olt pentru aplicarea legilor fondului funciar a vizat în principal verificarea şi soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva măsurilor stabilite de comisiile locale (art. 6 lit. d din H.G. nr. 890/2005). Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere a fost actualizată în cursul anului 2016 prin Ordinele Prefectului nr. 39, 185, 203 şi 314.
În anul 2016 a fost analizat Proiectul de modificare a Procedurii privind aplicarea prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere, prin Hotărârea nr.17581/2015, urmând ca în 2017 să se adopte o hotărâre în acest sens.
O atenţie deosebită a fost acordată şi celorlalte atribuţii cuprinse în Cap.II art.6 din HG nr.890/2005, precum:
îndrumarea şi controlul comisiilor locale având în vedere şi contextul generat de Legea nr. 165/2013 cu modificările şi completările ulterioare;
emiterea titlurilor de proprietate pentru suprafeţele de teren agricol şi forestier, reconstituite în baza unor hotărâri judecătoreşti;
validarea propunerilor comisiilor locale privind delimitarea şi amplasamentul suprafeţelor reconstituite, pe baza proiectelor de delimitare şi parcelare întocmite cu sprijinul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi Agenţia Domeniilor Statului – Olt;
soluţionarea propunerilor de modificare a titlurilor de proprietate în baza unor sentinţe civile definitive şi irevocabile.
Colectivul de lucru de pe lângă Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea în acord cu Regulamentele de aplicare a Legilor fondului funciar, aprobate prin HG nr.131/1991, HG nr.1172/2001 şi HG nr.890/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Colectivul de lucru este constituit dintr-un număr de 6 membri, din care 3 sunt salariaţi în cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt şi se ocupă permanent de problemele tehnice şi juridice. Componenţa Colectivului de lucru de pe lângă Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere a fost actualizată în anul 2016 prin Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr.38/22.02.2016.
Fiecare şedinţă este precedată de o serie de activităţi ale colectivului de lucru:
înregistrarea notei telefonice de convocare a şedinţei de lucru a comisiei judeţene;
convocarea telefonică a membrilor comisiei judeţene, conform notei telefonice;
înregistrarea dosarelor care fac obiectul analizei în colectivul de lucru în registrul special;
analiza dosarelor de către membrii permanenţi, salariaţi ai Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt;
convocarea şedinţelor colectivului de lucru, pentru trecerea în revistă a dosarelor care vor face obiectul şedinţei comisiei judeţene.
În anul 2016, în plen sau în prezenţa majorităţii membrilor, colectivul de lucru s-a întrunit în 23 de şedinţe pentru a analiza dosarele depuse de autorităţile locale sau de cetăţeni, înaintea şedinţelor comisiei judeţene.
În cursul anului 2016, Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere s-a întrunit în 12 şedinţe de lucru.
În temeiul art.10, 27, 29 şi 80 din HG nr.890/2005, Comisia Judeţeană Olt pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi forestiere a analizat un număr de 575 de dosare, adoptând următoarele categorii de documente:
38 hotărâri de punere în executare a unor hotărâri judecătoreşti definitive;
113 hotărâri ale comisiei judeţene modificare titlu de proprietate;
7 hotărâri de respingere;
53 hotărâri de modificare anexe;
123 răspunsuri formulate în lămurirea unor probleme ridicate de cetăţeni sau autorităţile locale;
3 ordine titlu de proprietate izlaz UAT;
3 hotărâri emitere titlu de proprietate;
191 documentaţii returnate CLFF în vederea completării;
19 răspunsuri către alte instituţii;
10 răspunsuri către petenţi;
15 ordine prefect art.36 din Legea nr.18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Situaţia dosarelor pentru acordarea despăgubirilor, în anul 2015
În cursul anului 2016, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis 65 decizii de invalidare a cererilor de acordare de despăgubiri, decizii asupra cărora colectivul de lucru a încunoştinţat în scris autorităţile locale.
Aplicarea prevederilor Legii nr.165/2013
În cursul anului 2016, o parte din activitatea de specialitate a compartimentului, s-a axat pe finalizarea aplicării Legii nr. 165/2013, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, a fost oferit în permanenţă sprijin comisiilor de inventariere, în contextul atribuţiilor specifice prevăzute de actele normative, la sediul instituţiei şi în teren.
La nivelul judeţului nu au finalizat inventarierea comisiile locale din două localități, fiind efectuate deplasări la sediile primăriilor în vederea stabilirii măsurilor care se impun pentru finalizarea lucrărilor de inventariere.
Au fost finalizate 110 documentaţii în ce priveşte situaţiile centralizatoare prevăzute în anexele 7 şi 9 întocmite în conformitate cu dispoziţiile art.9 alin.3 din HG nr.401/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Activitatea în relaţia cu ADS Olt
În cursul anului 2016 nu au fost încheiate protocoale de predare a terenurilor agricole din administrarea ADS Bucureşti.
Atribuirea în proprietate a terenurilor prin ordin al prefectului
În aplicarea prevederilor art.36 din Legea nr.18/1991 Legea fondului funciar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cursul anului 2016 au fost emise 15 ordine ale prefectului judeţului Olt.
Coordonare şi verificarea acţiunilor în vederea implementării prevederilor legale în domeniul alegerilor locale și parlamentare
În vederea creşterii capacităţii de coordonare a proceselor electorale ce au avut loc în anul 2016, prefectul, în calitate preşedinte al comisiei tehnice judeţene care gestionează organizarea unei astfel de acţiuni, în colaborare cu toate structurile MAI de la nivelul judeţului şi cu ceilalţi factori cu atribuţii în domeniu, a dispus măsurile legale în funcţie de situaţiile impuse, astfel încât la nivelul judeţului Olt nu au avut loc incidente.
Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celolalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale au fost costituite prin ordin al prefectului Comisia tehnică judeţeană iar pentru urmărirea şi soluţionarea operativă a problemelor curente din judeţ a fost constituit Grupul de lucru al Comisiei judeţene.
3. Biroul programe şi strategii guvernamentale, dezvoltare economică, monitorizare servicii publice deconcentrate
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Activitatea Colegiului Prefectural Olt
Colegiul Prefectural funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr.340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată, cu modificările și completările ulterioare și este condus de către prefect.
Atribuţiile colegiului prefectural privesc armonizarea activităţii serviciilor publice deconcentrate care au sediul în judeţul Olt, precum şi implementarea programelor, politicilor, strategiilor şi planurilor de acţiune ale Guvernului la nivelul judeţului sau al localităţilor acestuia.
Colegiul Prefectural în cursul anului 2016 a avut ca direcţii prioritare de acţiune:
Implementarea măsurilor de descentralizare;
Dezvoltarea competenţelor comune de control şi monitorizare a serviciilor publice deconcentrate;
Gestionarea eficientă a resurselor umane, financiare şi materiale;
Aplicarea principiului transparenţei în activitatea serviciilor publice deconcentrate;
Intensificarea relaţiilor de colaborare interinstituţională a serviciilor publice deconcentrate şi colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, în vederea oferirii unor servicii publice de calitate comunităţilor locale.
În anul 2016, Colegiul Prefectural a fost convocat prin ordin al prefectului în 12 şedinţe ordinare, în care au fost analizate următoarele:
Informare referitoare la derularea Programului privind acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore, pentru anul școlar 2015-2016, la nivelul județului Olt;
Informare privind asigurarea circulației în bune condiții pe drumurile naționale și județene aflate în administrarea Secției de Drumuri Naționale Slatina și Consiliul Județean Olt;
Informare privind principalii indicatori economico-sociali ai județului Olt din ultimii 2 ani, comparativ cu celelalte județe din Regiunea Sud-Vest Oltenia;
Raportul de activitate pe anul 2015 pentru Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt;
Raportul privind activitatea desfășurată de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Olt în anul 2015;
Prezentarea Raportului de activitate al Instituției Prefectului – Județul Olt pe anul 2015;
Raportul privind activitatea desfășurată de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Olt în anul 2015;
Raportul privind activitatea desfășurată de Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Olt în anul 2015;
Informare trimestrială cu privire la activitățile desfășurate de către Inspectoratul de Poliție Județean Olt în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002;
Activități desfășurate de Direcția pentru Cultură Olt pentru protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național din județul Olt – protejarea monumentelor istorice și de for public, a siturilor istorice, urbanistice și arheologice precum și protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil;
Măsuri întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Olt pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor de final de ciclu;
Situația întocmirii proiectelor de Amenajament Pastoral la nivelul județului Olt;
Planul de măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii publice, creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06.2016-15.09.2016, la nivelul județului Olt;
Verificarea respectării normelor de igienă și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de învățământ preșcolar și școlar;
Stadiul pregătirii unităților de învățământ și asigurarea personalului didactic pentru începerea în bune condiții a anului școlar 2016-2017;
Controlul calității semințelor și materialului săditor în vederea certificării finale prin prelevarea de eșantioane și eliberarea documentelor oficiale. Asigurarea necesarului de sămânță certificată pentru Campania de însămânțare din toamna anului 2016;
Informare referitoare la demersurile întreprinse de către Consiliul Județean Olt, în vederea pregătirii drumurilor județene pentru iarna 2016-2017;
Informare cu privire la asigurarea utilajelor și a stocurilor de materiale necesare deszăpezirii drumurilor naționale pentru iarna 2016-2017;
Perfecționarea activității de înștiințare, avertizare, prealarmare și alertare a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență și promovarea unor programe de sprijin a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență în anul 2016;
Analiza privind organizarea și executarea misiunilor de asigurare/restabilire a ordinii publice la nivelul județului Olt în anul 2016.
În anul 2016 au fost adoptate un număr de 13 hotărâri.
În structura materialelor elaborate de serviciile publice deconcentrate accentul a fost pus pe identificarea întregului spectru de activităţi conexe, colaborarea interinstituţională şi colaborarea cu autorităţile administraţiei publice locale, în scopul reformării structurilor administrative, reducerii birocraţiei şi eficientizării actului administrativ.
În acest sens, au fost identificate domenii comune de competenţă şi interes pentru mai multe servicii publice deconcentrate stabilindu-se o structură comună de raport în măsură să redea contribuţia individuală şi colectivă a acestora la realizarea unor obiective concurente. S-au avut în vedere domenii relevante precum: ordinea publică, sănătate, învăţământ, protecţia consumatorului, mediu, situaţii de urgenţă, relaţii de muncă, prestaţii sociale, gospodărirea localităţilor.
În vederea respectării angajamentului pentru buna guvernare a României, la nivelul judeţului Olt, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi celorlalte organe ale administraţiei centrale, alte instituţii publice, autorităţi ale administraţiei publice locale şi-au stabilit obiectivele instituţionale pentru anul 2016, în funcţie de atribuţiile legale, în conformitate cu obiectivele fundamentale pe care şi le asumă şi le promovează Guvernul României, documentul aprobat prin hotărâre a Colegiului Prefectural fiind Planul de acţiuni pe anul 2016 privind realizarea în județul Olt a obiectivelor derivate din Programul de Guvernare.
Trimestrial a fost întocmit Raportul privind Stadiul de implementare a Planului de acțiuni pentru realizarea în județul Olt a obiectivelor derivate din Programul de Guvernare.
Pentru realizarea în mod corespunzător a atribuțiilor conferite de lege, respectiv a modului și stadiului de implementare a strategiilor și planurilor de acțiuni prioritare, au fost constituite prin Ordinul Prefectului Județului Olt nr.81/12.04.2016, modificat prin Ordinul Prefectului Județului Olt nr.264/29.09.2016, comisii mixte formate din reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate și ai Instituției Prefectului Județului Olt, care au controlat activitatea pe domenii de activitate, stabilindu-se responsabilități, măsuri și termene precise pentru înfăptuirea obiectivelor din Programul de Guvernare.
În cursul anului 2016 au fost întocmite un număr de 70 rapoarte pe următoarele domenii: fiscalitate, protecția consumatorului, educație, sănătate, agricultură, dezvoltare socială, cultură, tineret și sport, mediu, ape.
Comisii mixte de verificare
Ca urmare a propunerilor membrilor Colegiului privind îmbunătăţirea activităţii şi stabilirii unor domenii prioritare conexe de acţiune, a fost realizată o mai bună colaborare interinstituţională, în rezolvarea unor probleme complexe care necesitau intervenţia mai multor servicii publice deconcentrate.
Astfel, în exercitarea prerogativelor de conducere a serviciilor publice deconcentrate, în cursul anului 2016, au fost emise ordine ale prefectului de constituire comisii mixte de verificare, din componenţa lor făcând parte pe lângă reprezentanţi ai instituţiei prefectului, în funcţie de domeniul vizat, şi reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate. Acţiunile de verificare au avut ca obiect verificarea modului de aplicare şi respectare a actelor normative de către autorităţi ale administraţiei locale şi respectarea legislaţiei în diverse sectoare de activitate.
În vederea verificării modului de aplicare şi respectare a actelor normative de către autorităţile administraţiei locale au fost constituite comisii mixte de verificare prin ordin al prefectului:
Verificarea derulării programului privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore – Ordinul Prefectului nr.49/07.03.2016
Membrii comisiei au verificat în perioada 10.03.2016-15.04.2016, în funcție de competențele instituției pe care au reprezentat-o, în principal următoarele:
respectarea normelor igienico-sanitare de păstrare și distribuire a produselor lactate și de panificație (condițiile privind transportul, graficele de distribuire, condițiile de depozitare);
calitatea produselor.
Au fost verificate 25 unități de învățământ din mediul urban și rural, dintre care 21 din învățământul primar și gimnazial de stat și 4 din învățământul preșcolar din grădinițele de stat, fiind întocmite procese verbale de control la fiecare unitate de învățământ .
Verificarea respectării reglementărilor de sănătate publică în toate cantinele școlare și de învățământ preșcolar cu program prelungit – Ordinul Prefectului nr.50/07.03.2016
Membrii comisiei în perioada 10.03.2016-15.04.2016 au verificat în funcție de competențele instituției pe care au reprezentat-o, în principal condițiile și modul de prepare și servire a hranei: întocmirea meniurilor, dosarele medicale privind starea de sănătate a personalului blocului alimentar în vederea prevenirii de toxiinfecții alimentare, starea agregatelor frigorifice, documentele de proveniență a alimentelor etc. Au fost verificate 27 cantine școlare și de învățământ preșcolar cu program prelungit din județul Olt.
Urmărirea modului în care au fost pregătite unitățile de învățământ pentru desfășurarea în bune condiții a anului școlar 2016-2017 – Ordinul Prefectului nr. 205/30.08.2016
Controlul s-a desfășurat în perioada 31.08.2016-08.09.2016.
Au fost verificate următoarele aspecte:
stadiul execuției lucrărilor de igienizare și reparații la unitățile școlare din județul Olt;
asigurarea de personal didactic calificat;
situația obținerii autorizației sanitare de funcționare a unităților școlare.
Activitatea Comisiei de Dialog Social Olt
Comisia de Dialog Social la nivelul judeţului Olt, funcţionează din luna iunie 2011, în conformitate cu dispoziţiile Legii dialogului social nr.62/2011 şi a Regulamentului propriu privind constituirea şi funcţionarea acesteia.
Activitatea comisie de dialog social are caracter consultativ şi vizează, în special, asigurarea unor relaţii de parteneriat social între administraţie, patronat, sindicate care să permită o informare reciprocă permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali, în vederea asigurării unui climat de pace şi stabilitate socială.
În anul 2016 s-a întrunit în 12 şedinte lunare, temele şedinţelor s-au axat pe domeniile: măsuri de stimulare a forţei de muncă, învăţământ, formare profesională, sănătatea şi securitatea în muncă, asistenţă socială şi protecţie socială, ordine publică respectiv:
Măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă. Creșterea șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă;
Acțiuni întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Olt în vederea corelării cerinței pieței muncii cu oferta educațională a unităților de învățământ din Î.P.T (învățământul profesional și tehnic) din județul Olt;
Raport de activitate pe anul 2015 pentru Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt;
Raportul de activitate al Camerei Agricole Județene Olt pe anul 2015;
Informare privind facilitățile de natură salarială și nonsalarială de care beneficiază salariații membri de sindicat, conform contractelor colective de muncă;
Impactul absențelor școlare asupra acordării alocației pentru susținerea familiei;
Măsuri specifice ce vor fi întreprinse în vederea prevenirii producerii de efecte negative asupra populației ca urmare a temperaturilor caniculare din vara anului 2016, în județul Olt;
Numărul dosarelor depuse în semestrul I 2016 și stadiul soluționării acestora.
Analiza stadiului pregătirii unităților școlare și asigurarea personalului didactic pentru anul școlar 2016-2017;
Raportul stării de sănătate pe anul 2016, referitor la calitatea factorilor din mediul de viață și de muncă în județul Olt;
Eficiența sistemului de asigurări sociale de sănătate;
Stadiul implementării proiectelor cu finanțare europeană, de către Inspectoratul Școlar Județean Olt în anul 2016;
Acţiuni întreprinse în anul 2016 de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt pentru identificarea agenţilor economici care folosesc forţa de muncă fără forme legale. Măsuri de combatere a muncii fără forme legale.
12 rapoarte de activitate ale Comisiei de Dialog Social care cuprind şi aspectele care nu sunt de competenţa autorităţilor locale au fost transmise Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice în vederea monitorizării problemelor şi formulării unor soluţii.
În anul 2016 au fost monitorizate 5 acţiuni de protest organizate de reprezentanții pescarilor sportivi de pe raza județului, de persoane nemulțumite de activitatea desfășurată de către SC Premium Porc Negreni SRL pe raza orașului Scornicești, de către sindicaliștii Uniunii Județene SANITAS Olt, de Asociația de Pensionari Unirea CFR-Filiala Olt, și de către reprezentanții persoanelor fizice care au depus dosare pentru proiectul Casa Verde. Conducerea instituţiei a discutat cu reprezentanţii protestatarilor spre a evita crearea unor tensiuni sociale şi a înaintat memoriile cu revendicările acestora, spre competentă soluţionare, instituţiilor centrale.
Activitatea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Olt
Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice este centrul de dialog al autorităţilor administraţiei publice cu persoanele vârstnice ale căror doleanţe sunt exprimate prin reprezentanţii asociaţiilor acestei categorii sociale.
În anul 2016 s-a întrunit în 12 şedinte lunare ce au avut ca teme problemele de interes specific persoanelor vârstnice, astfel:
Îmbunătățirea asistării și confortul în căminele pentru persoane vârstnice, monitorizarea activităților centrelor de îngrijire și asistență socială;
Lista medicamentelor compensate și gratuite;
Condițiile de acordare și distribuire a biletelor de tratament în anul 2016;
Sfaturi pentru consumatori care fac cumpărături cu ocazia sărbătorilor pascale;
Măsuri specifice ce vor fi întreprinse în vederea prevenirii producerii de efecte negative asupra persoanelor vârstnice ca urmare a temperaturilor caniculare din vara anului 2016, în județul Olt;
Respectarea standardelor de calitate în căminele de persoane vârstnice din județul Olt;
Implementarea la nivelul județului Olt a Programelor Naționale de Sănătate;
Cardul național de sănătate -gradul de utilizare la nivelul județului Olt;
Dezvoltarea și diversificarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice la nivelul județului Olt;
Evoluția morbidității și mortalității populației vârstnice a județului Olt;
Informare privind acordarea ajutorului de încălzire în perioada sezonului rece 2016-2017;
Informare privind măsurile preventice adoptate de Inspectoratul de Poliție Județean Olt pentru reducerea victimizării persoanelor vârstnice.
Modalităţile de creştere a capacităţii Comitetelor Consultative de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice pentru soluţionarea problemelor persoanelor vârstnice:
La întâlnirile lunare ale Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Olt, care au avut loc la sediul Instituţei Prefectului – Judeţul Olt au fost invitaţi de fiecare dată şefii serviciilor publice deconcentrate, alte autorităţi judeţene şi locale, în funcţie de problemele ridicate de membrii Consiliului Persoanelor Vârstnice;
Identificarea problemelor persoanelor vârstnice inclusiv a celor din mediul rural;
Monitorizarea activă a modului de soluţionare a problemelor persoanelor vârstnice de către autorităţile publice locale;
Sesizarea ministerelor de resort şi a altor organe centrale de către instituţia prefectului asupra problemelor ridicate în cadrul şedinţelor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Olt care depăşesc competenţa de soluţionare a factorilor de decizie de la nivelul judeţului.
Managementul situaţiilor de urgenţă la nivel judeţean şi local
Acţiuni şi măsuri cu caracter preventiv
În vederea gestionării situaţiilor de urgenţă, au fost întocmite/reactualizate:
Planul de activităţi al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2016;
Planul de analiză şi acoperire a riscurilor la nivelul judeţului Olt;
Planul judeţean de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă pe anul 2016;
Planul de măsuri pentru perioada sezonului estival la nivelul judeţului Olt;
Planul de măsuri pentru perioada sezonului rece 2016-2017 al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Pe parcursul anului au fost constituite următoarele comisii judeţene:
În baza Hotărârii nr. 5 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, întrunit în -şedinţă extraordinară în data de 7 martie 2016, s-a dispus constituirea a două comisii:
comisia judeţeană de constatare şi evaluare a pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, produse în data de 4 martie 2016 pe raza comunei Pleşoiu, judeţul Olt;
comisia judeţeană de constatare a cauzelor care au stat la baza producerii alunecării de teren produsă pe versantul dreapta al râului Vedea, comunei Văleni, sat Văleni, şi dispunere a măsurilor ce se impun.
În baza Ordinului Prefectului nr.43/01.03.2016 a fost constituită comisia judeţeană de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. În perioada 01.03. – 15.04.2016 au fost verificate 32 cursuri de apă din 31 de localităţi.
În baza Hotărârii nr. 6 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 10 martie 2016 s-a dispus constituirea unei comisii mixte pentru monitorizarea amenajărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi a aspectelor locale de interes operativ asociate situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, în localităţile riverane fluviului Dunărea.
În baza Hotărârii nr. 7 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 23 martie 2016 s-a dispus constituirea unei comisii judeţene privind constatarea situaţiilor băltirilor din incinta îndiguită Potelu – Corabia.
În baza Ordinului Prefectului nr.223/13.09.2016 s-a constituit comisia de constatare a pagubelor produse de efectele negative ale secetei manifestată în anul 2016 în judeţul Olt.
În intervalul 08 – 10 noiembrie 2016 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, de pe râurile interioare şi de la Dunăre, din judeţul Olt. La această acţiune au participat reprezentanţii Ministerului Mediului, Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Administraţiei Bazinale de Apă Vîlcea, Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi Instituţiei Prefectului.
Acţiuni desfăşurate pe timpul manifestării situaţiilor de urgenţă specifice
În anul 2016, fenomenele hidro-meteorologice periculoase care s-au manifestat la nivelul judeţului Olt au fost: căderi de grindină, ploi însemnate cantiativ, ce au produs scurgeri de ape de pe versanţi şi revărsări ale cursurilor de apă, dar şi secetă. De asemenea au fost înregistrate alunecări de teren, dar şi o epidemie de gripă.
În acest sens, pentru prevenirea producerii situaţiilor de urgenţă şi gestionarea acestora s-au luat următoarele măsuri:În acest sens s-au luat următoarele măsuri:
activarea Grupei Operative Judeţene la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt;
convocarea în şedinţe extraordinare a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi a grupurilor de suport tehnic, în scopul analizării situaţiilor de urgenţă apărute, precum şi adoptarea măsurilor ce se impun pentru revenirea în cel mai scurt timp la starea de normalitate;
monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor meteorologice, a stării drumurilor naţionale şi judeţene, a reţelelor de alimentare cu energie electrică, asigurarea utilităţilor către populaţie, asigurarea unei intervenţii prompte şi eficiente a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece;
aplicarea dispoziţiilor în vigoare pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite;
salvarea persoanelor blocate în trafic în urma căderilor de zăpadă şi conducerea acestora către localitatea cea mai apropiată;
atenţionarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă în vederea dispunerii măsurilor specifice;
dispunerea instituirii serviciului de permanenţă la sediile primăriilor;
intervenţia operativă a serviciilor profesioniste pentru salvarea persoanelor afectate şi a bunurilor acestora.
Alunecări de teren
În cursul anului 2016 pe raza judeţului Olt s-au înregistrat alunecări de teren în comunele Curtişoara, Teslui, Sâmbureşti, Văleni şi Vitomireşti.
Punctual au fost constatate următoarele:
alunecare de teren din Comuna Văleni, sat Văleni, 150 m şi o adâncime de de circa 30 m;
alunecarea de teren din Comuna Vitomireşti, sat Dejeşti, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp;
alunecarea de teren din Comuna Curtişoara, sat Raiţiu, DC 8, pe o suprafaţă de 5 ha;
alunecarea de teren din Comuna Teslui DJ 546 km. 117+350, pe o lungime de 200 m;
alunecarea de teren din Comuna Sâmbureşti, sat Mănuleşti, 250 m şi o adâncime de 60 de m.
Comisiile judeţene care s-au deplasat la faţa locului au dispus autorităţilor locale realizarea de expertize tehnice de specialitate şi luarea măsurilor ce se impun pentru limitarea efectelor acestora.
Fenomene hidro-meteorologice periculoase
În cursul anului 2016 ploile abundente, precum şi căderile de grindină au afectat un număr de 17 localităţi (Bălteni, Brastavăţu, Bucinişu, Coloneşti, Dobreţu, Izbiceni, Morunglav, Movileni, Obârşia, Osica de Jos, Potcoava, Redea, Rotunda, Tia Mare, Valea Mare, Vulpeni şi Vultureşti).
Au fost înregistrate pagube însemnate atât în infrastructura locală (străzi, drumuri, obiective socio-economice, etc), cât şi în răndul proprietarilor de locuinţe (acoperişuri case şi anexe gospodăreşti). Pagube importante au fost înregistrate la culturile agricole care au fost grav afectate de căderile de grindină, dar şi de secetă.
La nivelul judeţului Olt seceta prelungită înregistrată în vara anului a afectat o mare parte din culturile agricole. Pagubele înregistrate producătorilor agricoli au fost centralizate şi transmise Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Direcţia pentru Agricultură Olt.
Situaţii de urgenţă generate de epidemii
În perioada sezonului rece la nivelul judeţului Olt au fost semnalate mai multe cazuri de gripă de tip A subtip H1. Au fost dispuse măsuri specifice de supraveghere, de depistarea promptă a cazurilor de boală, de izolare a cazurilor identificate, de organizare de acţiuni speciale educative, de intensificare a măsurilor de igienă colectivă şi alte măsuri de prevenire.
În luna februarie 2016 într-o comunitate de rromi din comuna Corbu, a fost semnalat un focar de gripă sezonieră HAV – tip A (hepatită A). Focarul a fost depistat la începutul lunii februarie, iar la data de 17 februarie au fost confirmate 24 cazuri, 2 dintre acestea fiind internate în Spitalul de Urgenţă Slatina. S-a dispus cartografierea tuturor contacţilor din familie, supravegherea clinico-epidemiologică şi alte măsuri specifice.
Evaluarea şi inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice
Pentru evaluarea şi inventarierea pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, au fost întocmite Rapoarte de sinteză aprobate în şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ulterior înaintate ministerelor de resort.
Pagubele constatate au fost estimate la valoarea de 13.346,625 mii lei şi se prezintă astfel:
Precipitaţii abundente Comuna Vultureşti, satele Vultureşti, Dienci, Valea lui Alb şi Vlăngăreşti – 726,13 mii lei;
Monitorizare dig Potelu-Corabia – 7,99 mii lei;
Grindină şi ploi torenţiale Comunele Bucinişu, Izbiceni, Morunglav, Obârşia şi Tia Mare – 11.519,345 mii lei;
Precipitaţii abundente Comunele Dobreţu şi Vulpeni – 124,68 mii lei;
Grindină şi ploi torenţiale Comunele Rotunda, Bucinişu şi Redea – 289,4 mii lei;
Precipitaţii abundente Comuna Movileni – 130,88 mii lei;
Grindină oraşul Potcoava, Comunele Bălteni, Brastavăţu, Coloneşti, Osica de Jos şi Valea Mare – 548,2 mii lei.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt
La nivelul judeţului Olt au fost diseminate un număr de 214 infor-mări/atenţionări/avertizări hidro-meteoro-logice, după cum urmează: 48 informări hidro-meteorologice, 138 atenţionări meteorologice cod galben, 18 atenţionări hidrologice cod galben, 7 avertizări meteorologice cod porto-caliu şi 3 avertizări hidrologice cod portocaliu.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt s-a întrunit în:
2 şedinţe ordinare, conform Planului de activităţi al CJSU Olt;
18 şedinţe extraordinare.
Au fost adoptate 20 hotărâri ale CJSU Olt, în care au fost dispuse măsurile ce se impun pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă şi au fost aprobate proceduri pentru buna desfăşurare a activităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.
De asemenea, au mai avut loc 10 şedinţe ale membrilor Grupurilor de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt (1 şedinţă a grupului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epizootii/zoonoze şi 9 şedinţe ale grupului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii).
Monitorizarea Planului privind realizarea în județul Olt a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare
elaborarea Planului de acţiuni pentru anul 2016 în vederea realizării în judeţul Olt a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare, documentul fiind aprobat prin hotărâre a Colegiului Prefectural;
monitorizarea lunară a stadiului realizării activităţilor stabilite de serviciile publice deconcentrate în planul de acţiuni pentru înfăptuirea în judeţul Olt a obiectivelor din Programul de Guvernare;
monitorizarea trimestrială a stadiului de împlementare a Planului de acţiuni pentru anul 2016 în vederea realizării în judeţul Olt a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare prin întocmirea de rapoarte şi rapoarte sinteză;
analiza privind starea economico-socială a judeţului Olt pentru anul 2015;
întocmirea de informări privind activitatea desfăşurată de serviciile publice deconcentrate reflectată în starea economico-socială a judeţului;
monitorizarea trimestrială, semestrială şi anuală a Planului de Acţiuni pentru Eficientizarea Activităţii Instituţiei;
comunicarea trimestrială către Comisia Naţională de Prognoză a chestionarelor cu ţoţi indicatorii, completate de către agenţii economici ce au făcut parte din eşantion în anul 2016, în vederea realizării pe baza anchetelor conjuncturale şi a analizelor statistice corelative sectoriale, trimestrial, a lucrării Sinteza rezultatelor privind estimarea evoluţiei din sectorul industrial;
centralizarea şi monitorizarea semestrială a proiectelor finanţate din fonduri europene la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Olt;
centralizarea şi monitorizarea semestrială a proiectelor finanţate de la bugetul de stat la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale din judeţul Olt;
monitorizarea implementării prevederilor OUG nr.96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, pe baza raportărilor lunare ale Consiliului Judeţean Olt, Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Olt şi Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt;
sinteza evenimentelor şi acţiunilor desfăşurate la nivelul judeţului Olt în anul 2015 pe linia protecţiei şi promovării drepturilor omului;
semestrial au fost întocmite situaţia privind principalele structuri funcţionale de specialitate constituite în cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Olt şi cea privind acţiunile de verificare desfăşurate în temeiul art.6 alin.1 pct.1 lit.b din HG nr.460/2006;
au fost organizate şi desfăşurate două şedinţe ale Grupului Judeţean de Modernizare a Administraţiei Publice, în vederea realizării obiectivelor prevăzute în Planului de acţiuni pentru anul 2016 privind reforma în administraţia publică locală.
Principalele acţiuni realizate pe parcursul anului 2016: întocmire Anuar administraţie publică Olt, diseminarea de informaţii către membrii reţelei de modernizatori a diferitelor materiale informative referitoare la dezvoltarea administraţiei publice locale, prezentarea oportunităţilor de finanţare – Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2014-2020, dezbaterea şi analiza ideilor de proiecte ale autorităţilor administraţiei publice locale). Au fost transmise prin e-mail către membrii reţelei din cadrul primăriilor din judeţ materiale informative: Buletinele Informative realizate de către Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenţă Instituţională şi Comunicare Publică, din cadrul Direcţiei de Strategii Guvernamentale în vederea informării instituţiilor publice şi lumii asociative despre reflectarea în presă atât a administraţiei publice, cât şi a unor organizaţii neguvernamentale.
Informare, Relaţii Publice, Secretariat şi Arhivă
Principalele atribuţii care revin Compartimentului informare, relaţii publice, secretariat și arhivă din sunt următoarele :
atribuţii privind relaţiile cu cetăţenii.
atribuţii privind organizarea audienţelor.
primirea, evidenţierea, distribuirea corespondenţei şi arhivarea tuturor documentelor.
asigurarea liberului acces la informaţiile de interes public.
În perioada analizată situația se prezintă astfel:
Petiţii primite şi înregistrate la nivelul Instituției Prefectului – Județul Olt
Total = 1.438
În ceea ce privește obiectul petițiilor, majoritatea sunt din domeniul fondului funciar, urmate de reclamații privind modul de desfășurare a activității la nivel de primării și consilii locale, reclamații privind activitatea în instituțiile deconcentrate, solicitări de ajutor financiar și material, despăgubiri prin ANRP, stabilirea de pagube datorate situațiilor de urgență etc.
Din total petițiilor, 389 au fost redirec-ționate pentru competentă soluționare către alte instituții abilitate ale statului, 176 au fost soluționate pozitiv, 651 negativ, restul de 222 fiind clasate conform preve-derilor legale în vigoare.
Aplicarea Legii nr.544/2001
INDICATORI 2014 2015 2016
Solicitări înregistrate de informaţii de interes public 18 32 34
1. Numărul total de solicitări înregistrate departajat pe domenii de interes: 18 32 34
Utilizarea banilor publici (contracte, investiţii, cheltuieli etc.) – 1 3
Modul de îndeplinire al atribuţiilor instituţiei publice 6 – 3
Acte normative, reglementări 3 13 7
Activitatea liderilor instituţiei – 1 1
Informaţii privind aplicarea Legii nr. 544/2001 – – –
Altele: acte de fond funciar, copii de pe acte de funcţionare,informaţii despre codul de conduită al personalului etc. 9 17 20
2. Numărul total de solicitări înregistrate departajat după modalitatea de soluţionare a acestora: 18 32 34
Numărul de solicitări înregistrate rezolvate favorabil 18 31 25
Solicitări înregistrate redirecţionate pentru soluţionare altor instituţii – – 3
Informații inexistente – 1 6
3. Numărul total de solicitări înregistrate departajat după tipul solicitantului informaţiilor: 18 32 34
Numărul de solicitări înregistrate adresate de persoane fizice 13 15 12
Numărul de solicitări înregistrate adresate de persoane juridice 5 17 22
4. Numărul total de solicitări înregistrate în departajat după modalitatea de adresare a solicitării: 18 32 34
Pe suport de hârtie 15 14 6
Pe suport electronic 3 18 28
Verbal – – –
Activitatea de arhivare
În cursul anului 2015 au fost preluate pentru a fi arhivate un număr de 1.124 dosare de la compartimentele creatoare de documente, care au fost înregistrate în registrul de evidenţă curentă a intrărilor şi ieşirilor unităţilor arhivistice. De asemenea au fost împrumutate compar-timentelor creatoare un număr de 103 dosare care au fost evidenţiate în registrul de depozit.
4. Compartimentul resurse umane
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Gestionarea resurselor umane
Misiunea instituţiei privind resursele umane constă în implementarea unor măsuri care să acopere întreg domeniul referitor la gestionarea resurselor umane, respectiv, recrutarea şi selectarea personalului, promovarea personalului, pregătirea şi dezvoltarea profesională continuă a salariaţilor, mecanisme privind structura şi administrarea organizaţională, implementarea Regulamentului de organizare şi funcţionare, a Regulamentului Intern şi a Codului Etic.
Aplicarea adecvată a acestor măsuri are un impact puternic asupra performanţei individuale şi organizaţionale. Elementele esenţiale ale strategiei de resurse umane sunt: profesionalismul, eficienţa şi eficacitatea, privite ca un complex de factori care se susţin şi se consolidează reciproc, vizând deopotrivă satisfacerea cerinţelor factorului uman şi a celor generale ale sistemului organizaţional, dar şi creşterea gradului de încredere a societăţii în activitatea şi rezultatele instituţiei.
Obiectivele propuse pentru anul 2016 au fost :
Obiectivul: „Asigurarea promovării personalului la nivelul instituţiei, în conformitate cu procedurile interne de lucru şi cerinţele manageriale”
Instrumentele de planificare privind dezvoltarea carierei în funcţia publică avute în vedere la nivelul anului 2016, au fost:
Elaborarea Planului anual de ocupare a funcţiilor publice la nivelul instituţiei, pentru anul 2016,;
Implementarea la nivel practic, de zi cu zi, a reglementărilor conţinute în cadrul legal, care stau la baza activităţilor privind managementul resurselor umane în cadrul funcţiei publice şi personalului contractual;
Organizarea activităţilor privind managementul resurselor umane în cadrul funcţiei publice şi personalului contractual;
Iniţierea procedurilor de avizare, promovare şi transformarea a posturilor în vederea promovării personalului;
Acordarea de asistenţă funcţionarilor publici de conducere în vederea îndeplinirii obligaţiei de a completa cu noi atribuţii, în raport cu nivelul funcţiei publice, fişele posturilor funcţionarilor publici promovaţi în grad profesional sau ca urmare a modificărilor legislative şi monitorizarea respectării îndeplinirii acestor obligaţii;
Operarea şi încărcarea datelor privind modificările intervenite în situaţia funcţiilor şi funcţionarilor publici de la nivelul instituţiei, pe Portalul de management al funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici, al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Obiectivul: „Asigurarea stabilirii corecte şi la termen a drepturilor salariale pentru anul 2016”
Descrierea activităţilor:
Implementarea cadrului legal care reglementează drepturile salariale ale personalului;
Elaborarea ordinului prefectului privind acordarea sporului lunar pentru condiţii vătămătoare, corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii, înalţilor funcţionari publici, funcţionarilor publici, precum şi personalului contractual din cadrul instituţiei, care îşi desfăşoară activitatea în locurile de muncă pentru care se acordă acest spor, conform prevederilor legale;
Obiectivul: „Îmbunătăţirea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale personalului, pentru anul 2016”
Descrierea activităţilor întreprinse în vederea îndeplinirii obiectivului:
Gestionarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale şi acordarea de consiliere de specialitate funcţionarilor publici de conducere şi funcţionarilor publici de execuţie cu atribuţii în acest sens, în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, în condiţiile H.G. nr.611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, pentru activitatea desfăşurată în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, în vederea stabilirii gradului de atingere de către funcţionarii publici a obiectivelor profesionale, prin raportare la atribuţiile curente din fişa postului, precum şi în vederea stabilirii gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă, rezultatele evaluării fiind un element important care stă la baza dezvoltării carierei;
Gestionarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale şi acordarea de consiliere de specialitate funcţionarilor publici de conducere, în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale personalului contractual, în condiţiile Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor nr.94/2011 privind evaluarea performanţelor profesionale individuale ale personalului contractual încadrat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru activitatea desfăşurată în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, în vederea stabilirii gradului de atingere de către personalul contractual a obiectivelor profesionale, prin raportare la atribuţiile curente din fişa postului, precum şi în vederea stabilirii gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă;
Gestionarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale şi acordarea de consiliere de specialitate funcţionarilor publici de conducere şi funcţionarilor publici de execuţie cu atribuţii în acest sens, în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici promovaţi în gradul profesional imediat superior celui deţinut;
Gestionarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale şi acordarea de consiliere de funcţionarilor publici de conducere, în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare ale funcţionarilor publici şi personalului contractual, ale căror raporturi de serviciu/de muncă au încetat în cursul anului 2016, sau ale funcţionarilor publici care au participat la examenul de promovare în gradul imediat superior celui deţinut.
Obiectivul: „Îmbunătăţirea procesului de perfecţionare profesională a salariaţilor”
Instrumentele de planificare privind îmbunătăţirea procesului de perfecţionare profesională a salariaţilor avute în vedere la nivelul anului 2016, au fost:
Elaborarea Planului anual de perfecţionare profesională şi fondurile alocate în scopul instruirii funcţionarilor publici din cadrul instituţiei, a Planului de măsuri privind pregătirea profesională a funcţionarilor publici şi a domeniilor prioritare, pentru anul 2016, în forma şi conţinutul stabilite conform formatului standard, potrivit prevederilor art.17 alin.(2) şi (3) din HG nr.1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesională a funcţionarilor publici;
Organizarea şi desfăşurarea procesului de formare profesională, în baza Programului intern de instruire profesională pentru anul 2016, avându-se în vedere faptul că, pregătirea profesională şi activitatea curentă sunt într-o permanentă interdependenţă, structura pregătirii concentrându-se pe transferul de cunoştinţe şi aplicarea lor în activitatea de bază;
Asigurarea unor instrumentele interne de gestiune şi planificare a resurselor umane din cadrul instituţiei, aplicarea principiilor egalităţii de şanse, motivării şi transparenţei;
Punerea în practică şi diseminarea cunoştinţelor dobândite de către personalul care a participat la cursurile de instruire şi formare profesională în anul 2016, se reflectă în mod direct în activitatea desfăşurată, având ca obiectiv creşterea performanţelor profesionale individuale.
Obiectivul: „Asigurarea eficacităţii gestiunii evidenţei personalului şi a dosarelor profesionale”
Descrierea activităţilor întreprinse:
Elaborarea proiectelor de ordine individuale, ca urmare a încetării raporturilor de serviciu/de muncă, a funcţionarilor publici/personalului contractual;
Elaborarea proiectelor de ordine individuale, conform modificărilor intervenite în raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici (exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere);
Elaborarea proiectelor de ordine individuale, ca urmare a modificării drepturilor salariale ( avansare în gradaţia de vechime în muncă, promovare în gradul imediat superior celui deţinut, majorări salariale acordate prin actelor normative incidente);
Gestionarea întocmirii fişelor de post ale personalului;
Elaborarea, până în data de 5 a fiecărei luni, a Statului de personal şi a situaţiei privind gestionarea posturilor şi a personalului instituţiei şi transmiterea acestora Direcţiei Generale Management Resurse Umane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
Completarea dosarelor profesionale ale funcţionarilor publici din cadrul instituţiei, conform HG nr.432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare;
Completarea Registrului de evidenţă a funcţionarilor publici, întocmit conform prevederilor HG nr.432/2004 privind dosarul profesional al funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare;
Operarea şi încărcarea datelor privind modificările intervenite în situaţia funcţiilor şi funcţionarilor publici de la nivelul instituţiei, pe Portalul de management al funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici;
Întocmirea şi transmiterea către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt a situaţiilor privind numărul de personal şi fondul de salarii al instituţiei, în baza prevederilor HG nr.186/1995 privind constituirea sistemului informaţional referitor la situaţia numerică a personalului din instituţiile publice, republicată;
Elaborarea de sinteze şi raportări, de situaţii şi analize, la solicitarea conducerii instituţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi a altor autorităţi şi instituţii publice.
Obiectiv: „Asigurarea acordării tuturor drepturilor izvorâte din raportul de muncă/de serviciu şi a evidenţei timpului efectiv de lucru”
Descrierea activităţilor:
Monitorizarea realizării programării concediilor de odihnă şi a altor concedii suplimentare (căsătorie, deces);
Întocmirea foilor colective de prezenţă;
Elaborarea programării concediilor de odihnă ale personalului, pentru anul 2016;
Informarea salariaţilor cu privire la drepturile ce le revin în virtutea raporturilor de serviciu/de muncă.
Obiectivul : „Sprijinirea managementului în vederea asigurării integrităţii personalului”
Descrierea activităţilor întreprinse în vederea îndeplinirii obiectivului:
Implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese, conform prevederilor Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;
Primirea, înregistrarea declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese şi eliberarea la depunere a unei dovezi de primire;
La cerere, punerea la dispoziţia personalului a formularelor declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese;
Oferirea de consultanţă pentru completarea corectă a rubricilor din declaraţii şi pentru depunerea în termen a acestora;
Evidenţierea declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese în registre speciale cu caracter public, denumite Registrul declaraţiilor de avere şi Registrul declaraţiilor de interese;
Asigurarea transmiterii declaraţiilor către personalul autorizat, în vederea afişării şi menţinerii declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, în termen de cel mult 30 de zile de la primire;
Trimiterea către Agenţia Naţională de Integritate, în vederea îndeplinirii atribuţiilor de evaluare, a copiilor certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese depuse şi a unei copii certificată a registrelor speciale, în termen de cel mult 10 zile de la primirea acestora;
Acordarea de consultanţă referitoare la aplicarea prevederilor legale privind conflictele de interese şi incompatibilităţile.
Obiectivul: „Asigurarea unei documentări corespunzătoare a procesului de management al resurselor umane”
Descrierea activităţii:
Identificarea activităţilor procedurabile, în vederea întocmirii procedurilor operaţionale necesare;
Revizuirea procedurilor de lucru existente, identificarea riscurilor inerente, elaborarea Planului de gestiune a riscurilor, organizarea activităţii compartimentului în baza obiectivelor propuse.
Obiectivul: „Sprijinirea autorităţilor publice locale în domeniul managementului resurselor umane”
Descrierea activităţilor:
Consilierea cu privire la legislaţia în vigoare în domeniul resurselor umane, la solicitarea primarilor, secretarilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Olt sau a funcţionarilor cu atribuţii în domeniul respectiv.
Principalele progrese înregistrate pe linia resurselor umane, în anul 2016, se referă la:
asigurarea unui management al resurselor umane bazat pe obiective, activitatea de resurse umane fiind un suport real şi efectiv pentru atingerea obiectivelor generale şi specifice ale instituţiei ca întreg;
dezvoltarea sistemului de control intern/managerial aferent activităţii de resurse umane prin revizuirea procedurilor de lucru existente, prin asigurarea unui mediu de lucru adecvat, printr-o conducere bazată pe obiective, prin monitorizarea trimestrială şi anuală a indicatorilor de performanţă, prin identificarea riscurilor şi prin verificarea şi evaluarea obiectivă a sistemului;
sprijinirea reală şi efectivă acordată autorităţilor administraţiei publice locale, prin furnizarea de consultanţă în domeniul managementului resurse umane.
Realizări în domeniul controlului intern/managerial
În domeniul controlului intern, în anul 2016, Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a urmărit respectarea şi implementarea acţiunilor planificate prin Programul propriu de dezvoltare a sistemului de control intern/managerial al Instituţiei Prefectului – Judeţului Olt.
5. Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor
PARAMETRII DE ACTIVITATE
În perioada 01.01.2016 – 31.12.2016 angajații Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt şi-au desfăşurat activitatea în conformitate cu normele legale şi dispoziţiile de linie elaborate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne.
În baza dispoziţiei Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti nr. 108.582/2009 și în anul 2016 a continuat verificarea tuturor chitanţelor privind timbrul de mediu la trezoreriile care le-au emis. Nu au fost depistate chitanţe false.
De asemenea, în baza dispoziţiei Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti nr.221.007/2010, s-a efectuat verificarea unui număr de 4.740 fişe medicale depuse la dosarele de preschimbare a permiselor de conducere, fără a constata fişe medicale false.
Numărul verificărilor efectuate în ultima parte a anului este mai mic deoarece fişele medicale depuse la ghişeele SPCRPCÎV sunt verificate la unităţile emitente prin sondaj şi fără a mai comunica numele titularilor, ci doar numărul de înregistrare al fişei medicale.
În perioada analizată angajații Compartimentului regim permise de conducere au constatat un număr de 9 infracțiuni (în scădere față de anul 2015, când au fost constatate 12 infracţiuni) din care 8 fiind declaraţii false privind situaţia permisului de conducere şi o infracţiune de fals şi uz de fals.
Activităţi desfăşurate pe linia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor
Primirea dosarelor pentru preschimbarea permiselor de conducere, programarea candidaţilor, examinarea acestora la probele teoretice şi practice şi înmatricularea vehiculelor s-au efectuat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi cu metodologiile de lucru.
Toate activităţile prevăzute în OUG nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative au fost puse în aplicare, astfel:
sunt acceptate pentru serviciile publice din competenţa SPCRPCIV toate modalităţile de plată prevăzute de OUG nr.41/2016, inclusiv achitarea acestora în numerar la casieria serviciului;
pentru cetăţenii care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere auto şi nu deţin un cazier judiciar valabil, SPCRPCIV efectuează demersurile necesare pentru obţinerea gratuită a acestui document, la solicitarea expresă a acestora;
adresele de e-mail proprii SPCRPCIV Olt sunt postate pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţului Olt şi pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor;
au fost actualizate pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţului Olt modelele de formulare şi cereri, inclusiv timpii estimativi necesari completării acestora de către cetăţeni;
pe site-ul Instituţiei Prefectului – Județul Olt au fost postate toate modalităţile de plată prevăzute de OUG nr.41/2016.
Parcul auto
La nivelul judeţului Olt parcul auto la sfârşitul anului 2015 era de 101.311 vehicule înmatriculate, iar în momentul de faţă sunt 107.481.
În anul 2015 numărul conducătorilor auto posesori de permis de conducere tip nou era de 125.422 şi 20.080 de posesori de permise de conducere tip vechi.
În momentul de faţă, în judeţul Olt, sunt un număr de 128.854 deţinători de permise de conducere tip nou şi 20.003 posesori de permise de condu-cere tip vechi.
Din punct de vedere al categoriilor, situația celor 128.854 de deținători de permise de conducere tip nou se prezintă astfel:
Precizăm că dintre aceștia cea mai mare parte dețin o singură categorie de permis de conducere (exemplu: categoria B), însă sunt și conducători auto care dețin două sau mai multe categorii ale permisului de conducere.
Examinări candidaţi permise de conducere
Total candidaţi examinaţi = 12.486
– proba teoretică = 12.486
– admiși: 6.455
– respinși: 6.031
– proba practică = 7.866
– admiși: 5.286
– respinși: 2.580
Total candidaţi neprezentați = 636
– proba teoretică: 0
– proba practică: 636
Din cei 12.486 de candidați examinați, 2.438 au promovat probele teoretică și practică de la prima examinare.
Art.12 alin.3 din OMAI nr.268/2010, modificat și completat, a adus ca element de noutate posibilitatea cadidaților care au fost declarați respinși la proba practică de a se reprograma pentru a susține o nouă probă practică după o perioadă de cel puțin 15 zile de la precedenta examinare, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată. Acest lucru se reflectă în faptul că în anul 2016, comparativ cu anul 2015, numărul candidaților exeminați la proba teoretică a scăzut (12.988 în 2015 și 12.486 în 2016), iar la proba practică acesta a crescut de la 6.696 în anul 2015, la 7.866 în anul 2016.
Permise de conducere
Total = 13.192, din care:
– prima emisie: 13.115
– preschimbate: 77
Permise de conducere străine preschimbate: 251
Certificate de înmatriculare:
Total = 11.485, din care:
– prima emisie: 11.485
– preschimbate: 0
Autorizaţii provizorii de circulaţie
Total: 7.366
Radieri din circulaţie
Total: 5.291
Cereri, petiţii,
adrese soluţionate
Total: 2.186
6. Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Obiectivul prioritar, în perioada analizată, l-a constituit asigurarea dreptului la libera circulaţie în străinătate pentru cetăţenii de pe raza judeţului Olt, precum şi pentru cetăţenii care au solicitat eliberarea paşapoartelor în situaţiile prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, aprobate prin HG nr.94/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Activitatea specifică s-a desfăşurat în strictă conformitate cu normele legale în vigoare şi cu dispoziţiile transmise de structurile ierarhic superioare, urmărindu-se îndeplinirea sarcinilor curente, în paralel cu realizarea sarcinilor stabilite prin planurile trimestriale de activitate, precum şi a celor care s-au impus pe parcurs, în concordanţă cu evoluţia operativă în ansamblul ei.
Activități desfășurate pe linie de emitere, evidenţă paşapoarte şi probleme de migrări
Statistic, în perioada analizată, situaţia principalilor indicatori se prezintă după cum urmează:
Cereri pentru eliberarea paşapoartelor (electronice şi temporare):
Total: 11641.
Cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare primite, comparativ cu cele pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice:
Anul 2015: PST – 4474; PSE – 7163;
Anul 2015: PST – 3805; PSE – 4482;
Anul 2014: PST – 3663; PSE – 3669.
Cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple primite în locul celor pierdute, deteriorate, furate
Pierdute: 619 – anul 2016, 468 – anul 2015, 380 – anul 2014;
Deteriorate: 5 – anul 2016, 2 – anul 2015, 6 – anul 2014;
Furate: 1 anul – 2016, 3 – anul 2015, 2 – anul 2014.
Cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice primite prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, soluţionate la nivelul serviciului:
2121 – anul 2016;
1410 – anul 2015;
1250 – anul 2014.
Paşapoarte simple temporare personalizate:
4474 – anul 2016;
3805 – anul 2015;
3663 – anul 2014.
Paşapoarte eliberate la ghişeu:
Total = 10557, din care:
PSE = 6090;
PST = 4467.
Menţiuni efectuate în evidenţele aflate în sistem informatizat:
5443 – anul 2016;
4804 – anul 2015;
4103 – anul 2014.
Sancţiuni contravenţionale cu amendă aplicate:
81 – anul 2016;
81 – anul 2015;
78 – anul 2014.
Activități în cadrul punctelor de lucru
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care domiciliază în sudul judeţului şi care au de parcurs o distanţă considerabilă până la sediul acestei structuri, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Olt are deschise, din cursul anului 2013, un număr de două puncte de lucru, unul în municipiul Caracal şi unul în orașul Corabia, care au funcţionat, în perioada analizată, conform programului de lucru stabilit de conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, respectiv în ziua de marţi, o dată la două săptămâni, la fiecare punct, între orele 09,30 – 14,30.
În cursul perioadei ce face obiectul prezentei analize, la cele două puncte de lucru au fost preluate un număr de 783 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, şi au fost eliberate 776 documente de călătorie, comparativ cu 482 cereri primite şi 467 paşapoarte eliberate în cursul anului precedent.
Activități pe linie de restricţii
În perioada analizată, pe linia aplicării prevederilor Codului penal şi Codului de procedură penală, referitoare la implementarea măsurilor restrictive şi la retragerea provizorie a paşapoartelor de către serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, lucrătorii Comparti-mentului Restricţii au executat activităţi specifice în vederea punerii în aplicare a măsurilor de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, pentru persoanele comunicate de către autorităţile în drept (instanţe de judecată şi parchete).
S-au desfăşurat, de asemenea, activităţi specifice în legătură cu cetăţenii români pentru care s-au primit comunicări referitoare la faptul că au încălcat legile statelor prin care au călătorit, au fost accidentaţi sau au decedat pe teritoriul altor state, referitoare la identificarea minorilor români aflaţi neînsoţiţi în străinătate, precum şi la identificarea cetăţenilor români aflaţi în străinătate fără documente de călătorie, în vederea eliberării titlurilor de călătorie.
Activităţile desfăşurate au avut la bază prevederile Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, ale HG nr.94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.248/2005, precum şi procedurile interne de lucru.
Statistic, situaţia se prezintă după cum urmează:
Comunicări primite de la instanţele de judecată/parchete:
Total: 870.
Total suspendări implementate în evidenţe:
434 – anul 2016;
391 – anul 2015;
449 – anul 2014.
Acţiuni desfăşurate în teren, în vederea retragerii paşapoartelor simple valabile deţinute de persoane împotriva cărora au fost dispuse măsuri pentru suspendarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate:
39 – anul 2016;
39 – anul 2015;
30 – anul 2014.
Comunicări primite de la Direcţia Generală de Paşapoarte privind cetăţeni români implicaţi în evenimente în străinătate:
250 – anul 2016;
221 – anul 2015;
308 – anul 2014.
Comunicări efectuate la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie judeţean Olt: 250.
Raportări la Direcţia Generală de Paşapoarte, referitoare la aspectele constatate cu ocazia informărilor familiilor privind situaţia membrilor săi, cetăţeni români implicaţi în evenimente în străinătate:
19 – anul 2016;
18 – anul 2015;
11 – anul 2014.
Pentru comunicările primite de la instanţele de judecată sau de la parchete au fost efectuate verificări în evidenţe şi întocmite referate cu propuneri legale, iar împotriva tuturor celor pentru care s-a dispus, de către autorităţile competente, măsura suspendării exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, au fost instituite măsurile restrictive, conform prevederilor legale în vigoare şi procedurii interne, prin efectuarea menţiunilor specifice în evidenţele deținute şi prin întreprinderea de demersuri în vederea retragerii paşapoartelor, în cazul deţinătorilor de astfel de documente valabile.
Pentru cetăţenii români implicaţi în evenimente în străinătate, au fost efectuate menţiuni în evidenţe, a fost comunicată situaţia acestora Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, conform protocolului încheiat între serviciul nostru şi această instituţie, iar pentru cazurile pentru care s-a solicitat, au fost informate familiile celor în cauză şi a fost raportat rezultatul activităţilor desfăşurate în teren, la Direcţia Generală de Paşapoarte, când s-a dispus în acest sens.
În concluzie, în anul 2016 activitatea a fost substanţial mai crescută faţă de anul precedent, crescând totodată gradul de complexitate a categoriilor de cereri adresate la ghişeele serviciului, în special în cazul solicitărilor pentru minori a căror situaţie este reglementată prin hotărâri judecătoreşti pronunţate conform noilor coduri, civil şi de procedură civilă, ori pronunţate în străinătate, sau în cazul procurilor sau documentelor de consimţământ procurate de la autorităţile străine (exemplu: notari publici din străinătate).
IV. COOPERARE INTRA ŞI INTERINSTITUŢIONALĂ, RELAŢII INTERNAŢIONALE
Cooperare intra şi interinstituţională
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Colaborarea Instituției Prefectului cu serviciile publice deconentrate, unitățile administrativ teritoriale din județ și societatea civilă
Colaborarea cu instituțiile publice organizate la nivelul județului Olt precum și cu societatea civilă s-a materializat în anul 2016, atât în sprijinul venit din partea Instituției Prefectului, cât și prin răspunsurile pozitive și implicarea diferitelor organizații (guvernamentale și neguvernamentale) în proiectele inițiate de către instituția noastră.
Punctal, prezentăm situația la nivelul anului 2016:
Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a acordat sprijin Asociaţiei Ovidiu Ro în vederea organizării şi desfăşurării în bune condiţii a caravanei de diseminare informaţii şi instruire asupra modului în care se vor implementa Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă, adresată primarilor şi directori de grădiniţe. Astfel în data de 25.01.2016 în municipiul Slatina a avut loc sesiunea de informare la care au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, primari ai unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, directori de grădiniţe sau şcoli în cadrul cărora există şi grupe de preşcolari. De asemenea pe întreg parcursul anului 2016 instituţia noastră a oferit sprijin în diseminarea informaţiilor cu privire la aplicarea Legii nr. 248/2016.
Diseminarea către autorităţile administaţiei publice locale a informaţiilor cu privire la acţiunea „Plantăm fapte bune în România” a Asociaţiei EcoAssist.
S-a acordat sprijin Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Stategiilor din România- InfoCons, în derularea Campaniei Naţionale de Educare şi Informare pentru cetăţeni „o9atitudine” prin diseminarea materialelor informative realizate în cadrul acestei campanii. Campania are ca scop creşterea nivelului de conştientizare şi informare a cetăţenilor cu privire la importanţa cunoaşterii drepturilor avute în contextul legislativ actual, naţional şi european.
Organizarea de întâlniri de lucru între conducerea Instituției Prefectului și conducerile structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județ
Având în vedere atribuțiile privind asigurarea ordinii și liniștii publice, prefectul județului Olt s-a întâlnit și în anul 2016 în ședințe de lucru cu conducerea Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab”. Această măsură a fost luată de prefectul județului Olt încă din luna aprilie 2014.
Relaţii internaţionale
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Delegații internaționale
În cursul anului 2016 la nivelul Instituției Prefectului – Județul Olt nu au fost înregistrate vizite ale unor delegații internaționale.
Programul Europa pentru cetățeni 2014 – 2020
Catalog al acordurilor de cooperare și înfrățire între localități din județul Olt și instituții similare din străinătate.
„Catalogul acordurilor de cooperare și înfrățire între localități din județul Olt și instituții similare din străinătate ”, care reprezintă un demers util de promovare a capacității autorităților administrației publice locale din județ cu privire la cooperarea transfrontalieră, se află postat de pagina de internet a instituției.
Îndrumar pentru înfrățirea între localități
„Îndrumarul pentru înfrățirea între localități”, care prezintă domeniile de cooperare, cadrul juridic, modele de documente, modele de carte de înfrățire și jurământul înfrățirii, se află postat de pagina de internet a instituției.
V. ACCESARE FONDURI EUROPENE
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Instituția Prefectului – Județul Olt s-a implicat activ în promovarea şi diseminarea politicilor Uniunii Europene şi a programelor de finanţare externă către autorităţile administraţiei publice locale şi a instituţiilor publice deconcentrate. A fost elaborat şi monitorizat, semestrial, Planul de acţiuni pentru realizarea în judeţul Olt a politicilor naţionale, a politicilor de integrare europeană şi intensificare a relaţiilor externe. Totodată, a fost monitorizat semestrial și stadiul absorbţiei fondurilor europene de către autorităţile administraţiei publice locale.
În cadrul două întâlniri organizate cu primarii şi secretarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ au fost diseminate informaţii referitoare la Programele Operaţionale 2014-2020.
Lunar a fost realizat, postat pe site-ul instituţiei şi transmis în format electronic către primăriile din judeţ şi membrii reţelei de modernizatori din judeţ, „Buletinul Informativ -Afaceri Europene“.
De asemenea, au fost transmise către autorităţile administraţiei publice din judeţ informaţii refe-ritoare la:
Programul Operaţional Capacitatea Administrativă – Calendarul privind lansările de apeluri de proiecte;
Programul Operaţional Competitivitate – Calendarul privind lansările de apeluri de proiecte;
Programului Operaţional Regional – lansările de cereri de proiecte (data începere depunere de proiecte, beneficiari eligibili, rezumat cu principalele informaţii cuprinse în Ghidul Solicitantului – Condiţii Speciale pentru respectivele priorităţi);
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 ( comunicate de presă AFIR referitoare la deschidere sesiuni depunere solicitări de finanţare);
consecinţele ce pot fi generate de retragerea unităţilor administrativ – teritoriale din cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, în special, asupra consecinţelor extrem de negative referitoare la implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene;
posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (documentaţia necesară aplicării, informaţii legate de modalitatea de aplicare – disponibile pe site-ul MDRAP);
înformaţii cu privire la implementarea proiectului “Ro-NET – Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale”, proiect de importanţă strategică majoră aprobat de Comisia Europeană.
Instituția Prefectului – Județul Olt s-a implicat activ în sprijinirea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin:
diseminarea către autorităţile administraţiei publice locale a informaţiilor referitoare la protocolul de colaborare interinstituţională dintre MDRAP şi MECS, având ca obiect îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat prin realizarea/extinderea/reabilitarea/ modernizarea/dotarea acestora, inclusiv îmbunătăţirea condiţiilor de transport în siguranţă şi confortul elevilor;
aducerea la cunoştinţă unităţilor administrative-teritoriale (în care erau amplasate unităţi de învăţământ preuniversitar de stat pentru care erau necesare lucrări de reabilitare/modernizare în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare) a documentaţiilor tehnico-economice şi a termenului de transmitere a acestora către MDRAP.
Au fost communicate către autorităţile administraţiei locale şi judeţene documentele suport necesare informării fermierilor, beneficiari sau potenţiali beneficiari ai măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală, în ceea ce priveşte depunerea cererilor de sprijin şi implementarea angajamentelor asumate de către aceştia, în cadrul celor trei măsuri, respectiv:
Ghidul Informativ pentru Beneficiarii Măsurilor de Mediu şi Climă ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020;
Lista zonelor eligibile pentru cele trei măsuri;
Broşura „Specii de plante indicatoare pentru pajiştile cu valoare naturală ridicată”;
Broşura „Specii de plante utilizate ca indicatori pentru pajiştile cu valoare naturală ridicată”;
Informare privind utilizarea broşurilor în contextul PNDR 2014-2020;
documente elaborate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în contextul pregătirii campaniei de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016.
La solicitarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – Departamentul pentru Eficienţă Energetică au fost atenţionate unităţile administrative teritoriale din judeţ cu mai mult de 5.000 de locuitori cu privire la obligativitatea întocmirii şi transmiterii programelor de îmbunătăţire a eficienţei energetice, care include măsuri pe termen scurt şi pe termen de 3-6 ani (Legea nr.121/2014 privind eficienţa energetică).
VI. MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE
Eficientizare structurală
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Pentru Instituţia Prefectului – Judeţului Olt urmărirea realizării obiectivelor, presupune, alinierea la strategiile de dezvoltare şi la obiectivele cuprinse în Programul de guvernare şi dispunerea măsurilor necesare pentru îndeplinirea lor, în conformitate cu competenţele şi atribuţiile ce îi revin în acest context.
Îmbunătăţirea şi dezvoltarea capacităţii instituţionale necesare implementării Programelor de guvernare s-a realizat prin monitorizarea permanentă a gradului de creştere a performanţei instituţiei pe ansamblu, a gradului de creştere a standardelor de performanţă profesională individuală precum şi a gradului de optimizare al fluxului informaţional şi al procesului decisional.
Plecând de la necesitatea realizării unui management modern şi performant prin asigurarea creşterii performanţei instituţiei în contextul eficientizării activităţii, în anul 2016 Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, şi-a desfăşurat activitatea menţinând structurile funcţionale reaşezate şi ajustate prin Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr.243/2015.
Îndeplinirea cu eficienţă a atribuţiilor instituţionale ale structurilor funcţionale într-o manieră flexibilă a permis asigurarea funcţionalităţii instituţiei având ca obiectiv final crearea la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, a unui corp de funcţionari publici profesionist stabil şi imparţial prin îmbunătăţirea permanentă a managementului funcţiei publice, în condiţiile realizării indicatorilor de performanţă.
Structura organizatorică
Structura organizatorică funcţională în anul 2016 cuprinde următoarele componente:
Cancelaria Prefectului
Audit intern
Compartiment Resurse Umane
Structura de securitate
Compartiment informaţii clasificate
Componenta de securitate pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor
Biroul Financiar Contabilitate
Compartiment financiar contabilitate
Compartiment administrativ
Serviciul Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative
Compartiment apostilă
Compartiment verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative şi contencios administrativ
Compartiment urmărirea aplicării actelor cu caracter reparatoriu
Biroul Programe şi Strategii Guvernamentale, Dezvoltare Economică, Monitorizare Servicii Publice Deconcentrate
Compartiment pentru situaţii de urgenţă
Compartiment dezvoltare economică, strategii şi programe guvernamentale, afaceri europene şi relaţii internaţionale
Compartiment achiziţii publice, verificare situaţii financiare şi bugete
Compartiment monitorizare servicii publice deconcentrate, servicii comunitare de utilităţi publice, relaţii cu sindicatele şi patronatul şi Control
Compartiment informare, relaţii publice, secretariat şi arhivă
Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor
Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple
Gestionarea resurselor umane
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Activitatea de management a resurselor umane s-a concretizat într-o serie de activităţi generale şi specifice, orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea resurselor umane în cadrul instituţiei, vizând deopotrivă satisfacerea cerinţelor factorului uman, dar şi a celor generale ale sistemului organizaţional.
În anul 2016 gestionarea resurselor umane în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt a urmărit realizarea următoarelor obiective:
stabilirea corectă şi la termen a drepturilor salariale;
îmbunătăţirea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale personalului;
îmbunătăţirea procesului de perfecţionare profesională a salariaţilor;
asigurarea eficacităţii gestiunii evidenţei personalului şi a dosarelor profesionale;
acordarea drepturilor izvorâte din raportul de muncă/de serviciu şi a evidenţei timpului efectiv de lucru personalului instituţiei;
sprijinirea managementului în vederea asigurării integrităţii personalului;
documentarea corespunzătoare a procesului de management al resurselor umane;
sprijinirea autorităţilor publice locale în domeniul managementului resurselor umane.
Având în vedere normele de conduită interioară, principiile şi regulile privind desfăşurarea activităţilor structurilor de specialitate ale Instituţiei Prefectului Judeţului Olt, precum şi relaţiile organizatorice dintre acestea, stabilite în scopul realizării funcţiilor de organizare, coordonare şi control, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, în anul 2016, s-a urmărit respectarea Regulamentului Intern al aparatului de specialitate al Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt.
Deasemenea, a fost realizată reevaluarea atribuţiilor structurilor funcţionale, prevăzute în Regulamentul de Organizarea şi Funcţionare aprobat prin Ordinul Prefectului Judeţului Olt nr.145/2015. Lunar, pentru corelarea modificărilor intervenite în structura de personal şi drepturile salariale ale acestuia, a fost întocmit statul de personal. Pentru aplicarea corectă a prevederilor legale privind evaluarea funcţionarilor publici şi personalului contractual, Compartimentul resurse umane coordonează procesul de întocmire a fişelor de post şi a fişelor de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru personalul din cadrul instituţiei.
Pentru implementarea prevederilor HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenţa salariaţilor, datele cu privire la personalul contractual au fost raportate structurii specifice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, semestrial a fost întocmită situaţia statistică privind numărul de personal, structura funcţiilor publice şi a celor contractuale şi înaintată Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt.
În conformitate cu prevederile HG nr.1066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesională a funcţionarilor publici a fost întocmit şi înaintat Ministerului Afacerilor Interne „Planul Anual de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Olt”.
Pentru monitorizarea aplicării măsurilor privind formarea profesională a funcţionarilor publici din cadrul instituţiei a fost elaborat un Plan de măsuri privind pregătirea profesională şi trimestrial a fost întocmit raportul privind stadiul realizării măsurilor planificate. Punerea în practică şi diseminarea cunoştinţelor dobândite de către personalul care a participat la cursurile de instruire şi formare profesională în anul 2016, se reflectă în mod direct în activitatea desfăşurată, având ca obiectiv creşterea performanţelor profesionale.
Propuneri de îmbunătăţire a sistemului de formare profesională a funcţionarilor publici:
suplimentarea fondurilor alocate formării profesionale a funcţionarilor publici;
asigurarea participării funcţionarilor publici la mai multe cursuri de formare profesională, în decursul unui an calendaristic;
formalizarea diseminării informaţiilor dobândite în cadrul programului de instruire, de către participant.
Utilizarea resurselor financiare
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Activitatea de cheltuieli a instituţiei în anul 2016 s-a desfăşurat pe două capitole de cheltuieli, respectiv 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe” şi 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”. Ultimul buget aprobat Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt pentru desfăşurarea activităţii în anul 2016 este în valoare totală de 11.495.000, defalcat pe capitole de cheltuieli şi titluri, astfel:
Capitolul 51.01.03 „Autorităţi publice şi acţiuni externe” = 10.124.000 lei
Titlul I 10 Cheltuieli de personal = 9.119.000 lei
Titlul II 20 Bunuri şi servicii = 991.000 lei
Titlul XI 59 Alte cheltuieli = 4.000 lei
Titlul XII 71 Active nefinanciare = 10.000 lei
Capitolul 61.01.50 „Ordine publică şi siguranţă naţională” = 1.371.000 lei
Titlul I 10 Cheltuieli de personal = 1.282.000 lei
Titlul II 20 Bunuri şi servicii = 89.000 lei
Titlul XI 59 Alte cheltuieli = 0 lei
La nivelul instituţiei au fost efectuate plăţi până la data de 31.12.2016 , astfel:
la capitolul 61.01.50 „Ordine publică şi siguranţă naţională” au fost efectuate plăţi de 1.317.760 lei total, din care pentru:
Titlul I 10 Cheltuieli de personal = 9.021.155 lei
Titlul II 20 Bunuri şi servicii = 755.138 lei
Titlul XI 59 Alte cheltuieli = 3.908 lei
Titlul XII 71 Active nefinanciare = 10.000 lei
– la capitolul 61.01.50 „Ordine publică şi siguranţă naţională” au fost efectuate plăţi de 1.317.760 lei total, din care pentru:
Titlul I 10 Cheltuieli de personal = 1.249.212 lei
Titlul II 20 Bunuri şi servicii = 68.548 lei
Titlul XI 59 Alte cheltuieli = 0 lei
Având în vedere cele prezentate, rezultă că plăţile efectuate s-au încadrat în limitele prevăzute de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2016.
a. Plăţile reprezentând cheltuieli de personal în sumă de 9.021.155 lei la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe” şi 1.249.212 lei, la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională” au fost efectuate la termenele stabilite, pe baza statelor de salarii şi a altor documente de plată a obligaţiilor legale faţă de bugetele publice. Din totalul cheltuielilor de personal 7.060.244 lei reprezintă indemnizaţiile plătite personalului care a participat la desfăşurarea Alegerilor Locale din 5 iunie 2016 şi Alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 11 decembrie 2016. La plata drepturilor de personal şi a obligaţiilor legale faţă de bugetele publice au fost avute în vedere următoarele: numărul de personal cuprins în statele de plată a salariilor să corespundă cu cel din statele de funcţii aprobate de MAI; întocmirea statelor de salarii s-a făcut pe baza documentelor legale de stabilire a salariilor şi a foilor colective de prezenţă; reţinerile din salariile personalului (contribuţia individuală la asigurările sociale de stat, pentru constituirea fondului de asigurări sociale de sănătate, pentru constituirea fondului de şomaj şi impozitul pe veniturile din salarii, popriri,cotizaţii la sindicate, etc.).
b. Plăţile reprezentând cheltuieli cu bunurile şi serviciile, în sumă de 755.138 lei la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe” şi 68548 lei la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, au fost efectuate în baza planului de achiziţii aprobat, cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice.
Pe articole de cheltuieli, la data de 31.12.2016, plăţile efectuate se prezintă astfel:
Capitol 51.01 61.01
Activitate proprie Alegeri
Furnituri birou 6778 19010 3992
Materiale de curăţenie 1610 0 172
Încălzit, iluminat şi forţa motrică 77668 0 22730
Apă, canal, salubritate 7800 0 5451
Carburanţi şi lubrifianţi 20849 15000 4951
Piese de schimb 4821 0 160
Transport 0 2474 0
Poştă, telecomunicaţii, radio, tv 15979 3533 3000
Materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional 14297 386195 5360
Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere 64597 0 1546
Reparaţii curente 27999 0 636
Bunuri de natura obiectelor de inventar 862 6076 5520
Deplasări interne, detaşări, transferări 5898 6671 1214
Cărţi, publicaţii şi materiale documentare 2000 0 0
Pregătire profesională 4400 0 0
Protecţia muncii 926 0 0
Reclamă şi publicitate 564 0 0
Protocol şi reprezentare 52210 0
Prime de asigurare non-viata 4317 4312
Chirii 0 0 9504
Fondul conducătorului instituţiei 634 0 0
Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii 1.970 0 0
TOTAL 316179 438959 68548
Conform datelor prezentate, cheltuielile cu bunurile şi serviciile necesare pentru desfăşurarea activităţii instituţiei în anul 2016, la capitolul 51.01„Autorităţi publice şi acţiuni externe” au fost efectuate, în principal, pentru:
Serviciile cu utilităţile (căldură, energie electrică, apă, salubritate) în sumă de 85.468 lei ce reprezintă 27,03% din total cheltuieli cu bunurile şi serviciile;
Alte servicii (curăţenie, întreţinere centrală termică, întreţinere lift, întreţinere instalaţie sanitară, vulcanizări auto, spălări auto ş.a.) în sumă totală de 64.597 lei ce reprezintă 20,43% din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile;
Materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional (consumabile birotică, servicii aparatură birotică, ş.a.) în sumă totală de 101.287 lei ce reprezintă 32,03 din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile;
Reparaţii curente în sumă totală de 27.999 lei ce reprezintă 8,86% din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi care se referă la reparaţii auto, reparaţii ale grupurilor sanitare şi ale birourilor;
Telecomunicaţii şi timbre poştale în sumă totală de 15.979 lei ce reprezintă 5,05% din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.
Carburanţi şi lubrefianţi în sumă de 20.849 lei care se încadrează în achiziţia aprobată de carburant auto şi reprezintă 6,60% din total cheltuieli cu bunurile şi serviciile;
Cheltuielile cu bunurile şi serviciile necesare pentru desfăşurarea Alegerilor Locale din 5 iunie 2016 şi Alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 11 decembrie 2016 în sumă totală de 438.959 lei reprezintă 58% din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile instituţiei în anul 2016.
De asemenea, plăţile cu bunurile şi serviciile necesare pentru desfăşurarea activităţii instituţiei în anul 2016, la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională” în sumă de 68.548 lei au fost efectuate, în principal, pentru:
Cheltuielile cu serviciile utilitare (căldură, energie electrică şi apă) în sumă de 28.181 lei ce reprezintă 41,11% din total cheltuieli cu bunurile şi serviciile;
Carburanţi şi lubrifianţi în sumă de 4.951 lei care se încadrează în achiziţia aprobată de carburant auto şi reprezintă 7,22% din total cheltuieli cu bunurile şi serviciile.
Servicii (consumabile birotică, servicii aparatură birotică, spălări auto ş.a.) în sumă totală de 35.416lei ce reprezintă 51,67 % din totalul cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.
c. Plăţile reprezentând despăgubiri civile, în sumă totală de 3.909 lei, efectuate la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe” reprezintă plata cheltuielilor de judecată stabilite în baza unor sentinţe civile rămase definitive.
d. Urmare prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.41/30.06.2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, începând cu luna iulie 2016 taxele de paşaport precum şi tarifele aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, atribuirii unor numere de înmatriculare preferenţiale, păstrării combinaţiei numerelor de înmatriculare, contravaloarea certificatelor de inmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de conducere au fost încasate direct în conturile 5026 deschise la Trezoreria Statului pe numele Instituţiei Prefectului Judeţul Olt.
Astfel, s-a încasat în contul 50.26.01 suma de 1.459.999 lei reprezentând contravaloarea permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare, autorizaţiilor provizorii, contravaloarea plăcuţelor cu numere de înmatriculare, iar în contul 502602 taxe paşaport în sumă de 1.780.941.
Zilnic sumele încasate în aceste conturi sunt virate astfel:
din contul 502601 către R.A.A.P.P.S. – contravaloarea permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare, autorizaţiilor provizorii şi către D.R.P.C.I.V – contravaloarea plăcuţelor cu numere de înmatriculare,
din contul 502601 către IMPRIMERIA NAŢIONALĂ – contravaloarea paşapoartelor şi către BUGETUL DE STAT- taxele de eliberare paşaport.
În anul 2016 au fost întocmite trimestrial dările de seamă contabile referitoare la bilanţul contabil şi contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli ce au fost depuse la Ministerul Afacerilor Interne. Întocmirea conturilor de execuţie s-a făcut pe fiecare sursă de finanţare şi în cadrul acesteia pe structura clasificaţiei bugetare fiind respectate normele emise de Ministerul Finanţelor Publice pentru întocmirea bilanţurilor contabile şi a conturilor de execuţie.
Există corespondenţă între posturile înscrise în bilanţ cu datele înregistrate în contabilitate în balanţele de verificare sintetice şi analitice, puse de acord cu situaţia reală a elementelor patrimoniale stabilite pe baza inventarierii. Operaţiunile economice şi financiare care s-au înregistrat în evidenţa contabilă şi tehnico-operativă sunt reale. De asemenea, operaţiunile înscrise în documentele justificative care au stat la baza înregistrărilor în evidenţa contabilă sunt reale şi exacte.
În balanţele de verificare întocmite lunar şi la sfârşitul exerciţiului financiar există egalităţile prevăzute de reglementările contabile. Soldurile finale şi rulajele cumulate au fost preluate exact şi transcrise corect în bilanţul contabil şi în conturile de execuţie.
Efectuarea înregistrărilor în contabilitate s-a făcut pe baza documentelor justificative vizate pentru controlul financiar preventiv, în mod cronologic, prin respectarea succesiunii documentelor în ordinea datelor calendaristice de întocmire a acestora şi sistematic în conturile sintetice şi analitice.
Este organizată şi condusă evidenţa operativă a angajamentelor legale şi bugetare. Evidenţa angajamentelor legale şi bugetare furnizează informaţii în orice moment pentru fiecare subdiviziune a bugetului aprobat pentru exerciţiul bugetar, cu privire la creditele bugetare consumate prin angajare şi prin comparaţie se pot determina creditele bugetare disponibile care pot fi angajate în viitor.
Asigurarea resurselor logistice
Pentru desfăşurarea activităţii Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt în anul 2016 i-au fost asigurate credite bugetare pentru plata drepturilor salariale şi a obligaţiilor legale faţă de bugetele publice pentru angajaţii existenţi.
Având în vedere normativele aprobate pentru instituţie privind dotarea cu autovehicule, faţă de 11 autovehicule aprobate, Instituţia Prefectului – Judeţul Olt a avut în dotare 11 autovehicule. Astfel pentru desfăşurarea activităţii în anul 2016 s-au folosit 11 autovehicule pentru care au fost asigurate reparaţiile, piesele de schimb, lubrefianţii şi cota de carburanţi prevăzută de actele normative.
De asemenea Instituţia Prefectului – Judeţul Olt se încadrează în normativele aprobate privind spaţiul prevăzut pentru desfăşurarea activităţii, numărul de telefoane utilizate şi aparatura de birotică utilizată.
5. Armonizare legislativă
Elaborarea proiectelor de hotărâre de Guvern
Instituţia Prefectului – Județul Olt, în anul 2016, a iniţiat un număr de două proiecte de Hotărâre de Guvern, referitoare la:
alocarea unor sume din Fondul de intervenţie bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru Lucrări refacere infrastructură afectată de inundaţii Dobreţu şi Vulpeni;
transmitere drept de administrare imobile MApN – UAT Deveselu – UAT Caracal.
Ordinele prefectului
În exercitarea prerogativelor prevăzute de lege, prefectul a emis în anul 2016 un număr de 404 de ordine, din care: 123 cu caracter individual și 280 cu caracter normativ.
6. Prevenirea şi combaterea corupţiei
Participarea la activităţi de instruire în domeniul anticorupţiei;
Activităţi de operaţionalizare a aplicaţiei informatice MARC (Management Asistat al Riscurilor de Corupţie), aplicaţie ce facilitează procesul de identificare, evaluare, ierarhizare, prelucrare, raportare şi gestionare a informaţiilor referitoare la vulnerabilităţile la corupţie şi incidentele de integritate;
Întocmirea Notei privind implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015 realizată la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt;
Întocmirea raportului de monitorizare a riscurilor de corupţie.
VII. MANAGEMENTUL COMUNICĂRII
Comunicarea internă
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Comunicarea internă este una dintre cele mai importante pârghii de management pe care o poate implementa o instituție pentru formarea unei echipe valoroase și atingerea performanței.
Plecând de la acest deziderat, una dintre practicile adoptate cu succes de Instituția Prefectului – Județul Olt încă din anul 2014 a constituit-o organizarea internă a ședințelor de lucru.
Astfel, săptămânal sau ori de câte ori situația a impus, conducerea instituției s-a întâlnit cu șefii serviciilor/birourilor/compartimentelor, stabilind principalele direcții de acțiune. Acest gen de întâlnirii se regăsește organizat apoi și la nivelul serviciilor și birourilor din cadrul instituției.
Ca și în anul precedent și în 2016, în vederea stabilirii unui dialog eficient între structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, prefectul județului s-a întalnit, în ședințe de lucru, cu conducătorii Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt.
Comunicarea externă
PARAMETRII DE ACTIVITATE
Comunicarea externă s-a bazat în anul 2016, ca de altfel și în 2015, pe orientarea către cetățean, în scopul consolidării încrederii acestuia în capacitatea de a răspunde eficient, calificat și în timp real solicitărilor. Astfel, au fost organizate audiențe, au fost acordate consultații telefonice și au fost formulate răpsunsuri scrise la toate solicitările venite pe adresa instituției, comunicarea realizându-se așadar prin cele două forme definite în literatura de specialitate: verbală și scrisă.
Cetățenii au posibilitatea forumulării sesizărilor și prin intermediul poștei electronice, accesând în acest sens pagina oficială de internet a instituției și completând direct rubricile din fomularul de contact de la secțiunea „Petiție on-line”.
Comunicarea cu alte instituții publice s-a axat pe un schimb de informații rapid și util, acordând astfel importanța cuvenită colaborării între instituții.
Un aspect important în acest sens îl constituie folosirea serviciului oferit de Sistemul de Telecomunicații Speciale, de atenționare prin SMS a primarilor și secretarilor unităților administrativ-teritoriale din județ atunci când primesc pe adresa de e-mail oficială un document cu caracter urgent din partea Instituției Prefectului.
VIII. OBIECTIVE ŞI PRIORITĂŢI 2017
Obiectivele pentru anul 2017 se încadrează în atribuțiile conferite de lege, astfel:
Asigurarea, la nivelul judeţului, a aplicării şi respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, a ordinii publice, precum şi a Programului de guvernare şi a celorlalte documente de politică publică;
Continuarea acțiunilor de promovare a județului cu scopul de a atrage noi investiții în zonă, dar și din punct de vedere turistic;
Perfecţionarea colaborării interinstituţionale între autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice pentru rezolvarea promptă a problemelor cetățenilor;
Asigurarea transparenţei în sectorul public prin mecanisme şi strategii eficiente;
Menţinerea climatului de pace socială şi a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituţionale şi sociale;
Continuarea îmbunătăţirii managementului situaţiilor de urgenţă;
Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene la nivelul judeţului;
Coordonarea şi conducerea eficientă a serviciilor publice deconcentrate;
Creşterea economicităţii, eficienţei şi eficacităţii privind atingerea obiectivelor prevăzute în Planul de activitate elaborat la nivelul instituţiei prefectului;
Promovarea activității instituţiei, îmbunătăţirea relaţiilor sale cu mediul extern și asigurarea unui management de performanţă al resurselor acesteia.”