Sala de muzică Marian Toma este un spațiu amenajat pentru a putea face performanță în muzică. Am creat totul în așa fel încât orice pasionat de muzică să poată să-și exercite calitățile și talentul…
Sunt profesor de canto, pian și chitară, iar din februarie 2017, voi începe colaborarea cu un absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la saxofon. Deci, Sala de Muzică Marian Toma diversifică instrumentele la care doritorii pot să învețe. Elevii mei au vârsta cuprinsă între 5-40 de ani. Așadar, niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să faci ceea ce îți place.
Eu am pus accentul pe aparatura din sală, fiind echipată cu microfoane, mixer audio, boxe, scenă. Acest lucru îi va ajuta pe copii să vrea calitate acolo unde cântă, să poată să cânte fără nici un stres, fără nici o frică de scenă sau de vocea lor. De aceea din 2017, am hotărât ca din două în două luni să facem câte un mini concert, astfel încât fiecare copil să învețe să reacționeze în orice situație, să scape de emoții, să se obișnuiască cu criticile și laudele publicului, colegilor sau juriului, atunci când participă la un concurs.
De asemenea, studioul este unul performant, unde elevii au oportunitatea să înregistreze piese pentru televiziuni, spectacole, etc Programele pe care le folosesc în studio sunt licențiate (adică poate sa meargă cu piesa oriunde în lume, la orice post de televiziune sau de radio ) iar calitatea înregistrării este foarte bună.
De exemplu, fiecare repetiție se face numai la microfon, pentru că, am observat de-a lungul timpului, frica altor copii atunci când fiind pe o scenă, nu știu să folosească microfonul sau nu se mai concentrează la ceea ce cântă pentru că nu își recunosc vocea la microfon.
Am elevi care o sa aibă un viitor în muzică, de care sper că o sa auzim peste ceva timp și elevi care vor să cocheteze cu muzica, nu neapărat să facă o performanță din asta, ci doar să învețe la chitară sau pian câteva piese foarte bine. Muzica este ca și un sport. Mulți elevi sunt înscriși de exemplu, la tenis, unii vin pentru a face mișcare, pentru a învăța să joace din plăcere și poate unul este cel care va vrea să facă performanță în tenis cu tot ce înseamnă asta.
Pentru ca cineva să ajungă să câștige din pasiunea lui, din muzică, sunt necesari mulți ani de studiu, de muncă, de determinare și de credința foarte mare că va reuși. Nu este ușor să apari și să cânți în fața a sute, mii de oameni și la final să primești aplauze…trebuie să le meriți.
De 3 ani, de când am înființat acest concept, mi-am format propriul stil pedagogic pe care copiii îl îndrăgesc și au rezultate, pornind de la tehnica de respirat pană la tehnica de cânt, adaptându-mi explicațiile după personalitatea fiecarui elev. La cursurile de canto alegem piese muzicale potrivite pentru studiu, în funcție de tonalitatea vocii, preferințele si personalitatea elevului. În primul rând e necesar ca în muzică, pe lângă tehnică, să învețe să fie flexibili, spontani. Să vă dau un exemplu, noi, concertul de Crăciun din acest an, l-am realizat într-o săptămână, cu trei repetiții, printre care și o apariție televizată la Prima tv și implicit înregistrarea celor două colinde pe care le-am cântat. Copii s-au descurcat foarte bine, au făcut un adevărat spectacol de Crăciun. Au transmis emoție și au cântat bine.
Rezumând cele de mai sus, muzica ajută la o dezvoltare armoniasă, prin stimularea creativității, a gândirii, a memoriei, exprimarea sentimentelor și a trăirilor, contactul cu publicul și implicit controlarea propriilor emoții. Din experiența acumulată la sala de muzică în calitate de profesor, am observat că muzica a avut ca efect asupra copiilor timizi faptul că aceștia au putut să își depășească blocajele, iar copii foarte energici s-au temperat. Muzica este ceva esențial în educația copiilor și nu numai.
Buna ziua, Fetita mea de 12 ani isi doreste sa faca canto, ma intereseaza daca asi putea sa o inscriu la un astfel de curs si care ar fi costul unui asemenea curs. Multumesc!