La Olt, marţi, dimineaţă, poştaşi în grevă!
Nemulţumirile acumulate în cadrul Poştei Române se transformă, din când în când, în acţiuni de protest. O instituţie performantă cândva, devalizată de toţi cei care au condus România după 1989, Poşta este astăzi o amintire a ceea ce a fost. Oamenii din sistem muncesc mult şi sunt prost plătiţi. Salarii de 900 de lei, după zeci de ani de muncă, ore suplimentare neplătite, stres profesional pentru toată lumea. Cu un management arbitrar, care nu ţine seama de resursa umană, acţiunile revendicative vin de la sine. Marţi 27 septembrie, în Slatina, lângă sediul central, oamenii au ieşit să-şi manifeste nemulţumirea. Păsurile lor, parte a revendicărilor naţionale. Însă, din păcate, pe poştaşi nu-i prea ascultă nimeni. Politicienii sunt pe frontul pentru patrie, iar reprezentanţii din teritoriu ai guvernului organizează comisii şi fac comitete…
Cioloş vine după cauciucuri de iarnă. Trece şi pe la Prysmian?
Pe agenda prim-ministrului României, Dacian Cioloş, se află notată o vizită la fabrica de anvelope Pirelli de la Slatina, unde va participa la prezentarea unei noi producţii a fabricii italiene. Ziua aleasă pentru această vizită este vineri, 29 septembrie 2016. În această vară, Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, a aprobat, în şedinţă de guvern, şase ajutoare de stat pentru multinaţionalele care investesc în România. Pe această listă, pe loc eligibil, se află şi Pirelli Tyres România SRL, care a solicitat 128,9 milioane lei de la statul român. Cioloş nu a stat pe gânduri şi a aprobat acest act normativ. Fiindcă noua hală de producţie a Prysmian, dinspre Milcov, este gata de inaugurare, reprezentanţii Prysmian l-au invitat pe premier la inaugurare. Rămâne de văzut dacă Cioloş va trece strada…
IPJ Olt şi-a deschis porţile. Nu pentru toată lumea…
Criminalitatea este o problemă din ce în ce mai prezentată în mass-media. De la simple furturi la crime terifiante, acest fenomen nu pote fi oprit decât prin educaţie, prin campanii de informare şi prin implicarea poliţiei în găsirea şi reţinerea infractorilor. Pentru a informa asupra acestui fenomen şi a arăta cum procedează în aceste cazuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi-a deschis porţile miercuri, 28 septembrie 2016, la ora 10:00, la sediul IPJ Olt, de lângă Muzeul Judeţean Olt. Evenimentul a fost organizat în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, iar elevii din şcolile slătinene au fost invitaţii de onoare. Chiar şi cu porţile deschise, IPJ a fost reţinut. Doar, cu această ocazie, n-ar fi fost deschise şi porţile de la arest. În unele lucruri există o măsură.
Cutremurul care a speriat Slatina. Replici… pe Facebook
Primele informaţii despre cutremurul care a avut loc în Vrancea, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 24 septembrie 2016, la ora 02:11:16, arătau că magnitudinea seismului a fost de 6,1/scaraR şi că acesta s-a produs la o adâncime de aproximativ 60 de km. Ulterior, informaţiile au fost mai… liniştitoare: 5,6/scaraR, la o adâncime de 112.353 km. Relitatea a fost prezentată, însă, de martorii cutremurului, cei care l-au simţit, şi spun că a fost foarte puternic. Şi la Slatina cutremurul s-a simţit destul de puternic. Atât de puternic că a iscat replici. Dar nu neapărat de la epicentru, ci pe Facebook. Internauţii, care nu au avut somn sau care au fost treziţi de cutremur, au început să scrie despre cutremur… Nicio instituţie a statului, cu reprezentare la Olt, n-a găsit de cuviinţă să vorbească despre cutremur. În week-end, ofiţerii de comunicare sunt liberi.
Alegeri anticipate la Osica de Sus şi Sprîncenata
Primarii celor două comune oltene au pierdut procesele cu Prefectura Olt. Cezar Filip, ales în iunie 2016 primar al Osicăi de Sus, şi Marin Mihăeşteanu, ales primar al Sprîncenatei, tot anul acesta, au contestat ordinul prefectului de încetare a mandatelor la Tribunalul Olt, instanţă de fond, care a respins contestaţiile celor doi. Drept urmare, fotoliile de primari ale celor două comune au rămas goale. Consiliile locale vor desemna un primar interimar, urmând ca, în trei luni de la primirea hotărârii definitive, şi prefectura să ia la cunoştinţă decizia Tribunalului Olt, urmând a se organiza organiza alegeri anticipate parţiale. Dacă lumea se mişcă repede, alegerile locale de la Osica de Sus şi Sprâncenata pot fi organizate simultan cu parlamentarele. Economie pentru organizatori, oameni scutiţi de un alt rând de drumuri la secţiile de votare…
Ştefan Văduva şi Iohana Popescu, noii consilieri în Consiliul Local Slatina
În şedinţa ordinară din 27 septembrie 2016, pe ordinea de zi s-au aflat şi încetările mandatelor consilierilor locali Victor Iacobescu (PNL), care este inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, şi Emil Popa (PSD), care este director al Serviciului Judeţean de Pază Olt. Tot pe aceeaşi ordine de zi s-au aflat şi validările mandatelor noilor consilieri Ştefan Văduva (PNL), şi Iohana Popescu (PSD). Aceştia au depus jurământul în faţa primarului Slatinei, Emil Moţ, a viceprimarilor Gigi Vîlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, a preşedintelui de şedinţă Mihaela Stana, a consilierilor locali, a directorilor serviciilor şi direcţiilor primăriei şi a presei. Mai mult, viceprimarul Gigi Ernes Vâlceleanu a fost desemnat să fie preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni. Până la această şedinţă, inclusiv, preşedinte de şedinţă a fost Mihaela Stana, consilier ALDE.
Sentinţă la fond. Carmen Marinescu, opt ani!
Carmen Marinescu, fostul preşedinte al Tribunalului Olt a fost condamnată vineri, 23 septembrie 2016, la închisoare. Mai exact, magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis 8 ani de executare, pedeapsă primită pentru luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Judecătoarea Carmen Marinescu a fost trimisă în judecată de procurorii de la DNA în urmă un aproximativ un an şi jumătate, după ce Sandu Anghel, pe numele său de scenă Bercea Mondialu’, a denunţat-o pentru suma de două sute de mii de euro oferită de interlop pentru a fi dispusă cercetarea sa în stare de libertate. În altă ordine de idei, mai trebuie reţinut că nici soţul acuzatei – Iulius Severus Marinescu – nu scapă de închisoare, acesta primind, la rându-i, o pedeapsă de trei ani cu executare. Mai mult, instanţa a dispus, ca „bonus”, atât confiscarea sumei de treizeci de mii de euro, cât şi a unui teren situat în judeţul Constanţa, la Corbu, în posesia căruia soţii Marinescu ar fi intrat cu ajutorul mitei obţinută de la celebrul Bercea de la Drăgăneşti. La apel, la Înalta Curte, doar o minune sau clemenţă cât cuprinde… elemente care pot diminua cuantumul pedepsei primită de Marinescu…