S-a semnat! La Slatina, BILLA s-a retras. Vine CARREFOUR!
Acum mai bine de un an era ştirea economică a momentului. Reţeaua de magazine BILLA din România semna un acord de principiu privind vânzarea activelor din ţară către francezii de la CARREFOUR. Lucrurile au evoluat, contractele s-au semnat după o evaluare minuţioasă a patrimoniului vânzătorului. Aşa se face că, începând cu 1 iulie 2016, angajaţii BILLA din cele două magazine din Slatina (unul situat pe strada Cornişei, unul pe Aleea Muncii) au fost transferaţi către CARREFOUR. Urmează, în perioada următoare, schimbarea panotajului, a modului de distribuţie a produselor şi introducerea sortimentelor specifice. În Slatina, CARREFOUR există de câţiva ani la parterul magazinului Oltul. Acolo unde aşteptările consumatorilor sunt tot aşteptări. Un spaţiu sufocant, produse dintr-o gamă limitată şi preţuri nu tocmai cele care au făcut din marca franceză un nume internaţional…
Maşină bântuită. În Slatina!
Un caz de domeniul paranormalului se întâmplă în Slatina. O maşină, aparent inofensivă, considerată, după unii, o limuzină, nu atrage pe nimeni dintre cei care ar putea s-o folosească. E vorba de o Skoda Superb, de culoare neagră, aflată în folosinţa Primăriei Slatina. Maşina, achiziţionată pentru fostul primar, Minel Prina, utilizată de succesorii săi, Mihaela Stana şi Emil Popa, este acum trasă pe dreapta, lângă statuia lui Tudor Vladimirescu, din faţa sediului central al administraţiei municipale. Primarul Emil Moţ îşi foloseşte maşina personală, iar viceprimarii merg cu Dacia Logan. Din când în când, doar Cristian Cismaru, city-managerul Slatinei, se mai urcă în Skoda cu pricina. Oricum, nici lui nu-i e prea confortabilă. Dar, de nevoie…
Liberali de vacanţă! Viaţa la cort…
În loc să semnaleze dispariţia misterioasă a lui Gigel Ştirbu, preşedinte interimar al PNL Olt, care nu a mai fost văzut de dinaintea examenului de Capacitate, liberalii de la Slatina îşi încep vacanţa la cort. În Slatina, în faţa sediului, fără piscină, fără fete frumoase, fără muzică cu refrene despre mare, soare, bere, nisip şi tot tacâmul specific în care se regăseşte şi expresia românească: „Nu daţi banii pe prostii, luaţi porumbul la copii!”. În cortul respectiv se află un dozator de apă rece. Fără rahat. Ultimele stocuri s-au terminat în campania electorală. În fapt, slătinenii însetaţi se pot opri acolo, iar cei care vor apă pentru acasă pot să-şi ia pentru ei şi pentru toţi vecinii de pe scara blocului. Mesajul de pe „uşa” cortului e ceva cu apă potabilă („PNL are un obiectiv: apă potabilă pentru Slatina”), deşi slătinenii vor mai mult. Şi merită, cu siguranţă mai mult.
Ca la uşa cortului
Război mare între corturile liberale şi cele ale Primăriei Slatina, mai ceva ca în „Urzeala Tronurilor”, un celebru serial plin de intrigă şi de luptă între rivali. Canicula e de vină pentru tot. Că de n-ar fi ea, nimeni nu s-ar război cu nimeni! Andrei Iordache a vrut să amplaseze corturi, dar n-a primit autorizaţie, iar primăria vine să lupte împotriva caniculei cu corturi. Într-o conferinţă de presă, care a avut loc luni, 4 iulie a.c., Andrei Iordache, preşedintele interimar al PNL Slatina, spunea că a solicitat, de la Primăria Slatina, autorizaţie de amplasare a mai multor corturi, acolo unde dispunea primăria. Luni, 11 iulie a.c., acesta iese într-o altă conferinţă de presă şi spune că nu a primit niciun răspuns la solicitare. Drept urmare, acesta a amplasat un cort în faţa sediului PNL Olt. Ilegal. Ca să moară duşmanii de ciudă! Cinci corturi ceruse şi Andrei Iordache să pună. Reprezentanţii Primăriei Slatina, între două postări pe Facebook, despre realizări măreţe, anunţă presa că municipalitatea va monta cinci corturi în cinci zone: „Punctele de prim-ajutor vor fi amplasate în următoarele zone: Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana, Poliţia Circulaţie, Piaţa Steaua, punctul de distribuire a alimentelor P.O.A.D. de la Colegiul Tehnic «Ion Mincu». Punctele de prim-ajutor vor fi dotate cu: ventilatoare cu pulverizatoare de apă, dozatoare cu apă şi personal medical specializat. Programul de funcţionare va fi următorul: zilnic, în perioada respectivă, între orele 11.00 – 17.00”, se arată în comunicatul remis de primărie. Umbra de sub cort, ventilatoarele cu pulverizatoare de apă, dozatoarele cu apă şi personalul medical specializat sunt asigurate de Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Slatina.
Ceremonie doar pentru oficiali. Când era să înceapă, se terminase
Luni, 11 iulie a.c.,, în sala de festivităţi de la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina, a avut loc ceremonia depunerii jurământului militar de către cei 14 candidaţi, care au promovat concursul de selecţie pentru încadrare din sursă externă. Evenimentul era programat la ora 10.00, conform invitaţiei, însă ceremonia se consumase. Dacă au fost prezenţi oficialii: conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, şefii poliţiilor municipale şi orăşeneştii, şefii secţiilor de poliţie rurală, precum şi şefii posturilor de poliţie unde îşi vor desfăşura activitatea noii poliţişti, dar şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, presa a fost cantitate neglijabilă. Astfel, s-a pierdut cel mai important moment al ceremoniei: depunerea jurământului. Poate, cu altă ocazie, organizarea mioritică va fi de domeniul trecutului. Cei 14 poliţişti, după depunerea jurământului, vor urma cursuri de iniţiere, iar apoi fiecare se va afla în responsabilitatea unui poliţist cu experienţă, moment în care vor avea şi dreptul de a purta arma. Lupta cu infractorii poate începe.
A căzut! O tonetă de îngheţată pe esplanadă…
E clar! Altfel nu avea cum să ajungă acolo. Niciun reprezentant al administraţiei locale din Slatina, mânat de bune intenţii, nu ar fi autorizat-o pe Betty cea rece, toneta de îngheţată, să ia loc pe esplanada din centrul Slatinei. Prezenţa sa în peisaj este caraghioasă, dacă nu grotească, pe alocuri. Cu siguranţă, dacă prin zonă ar ajunge primarul Emil Moţ sau viceprimarii Claudiu Stăncioiu şi Ernes Vîlceleanu, ar lua măsuri şi ar dispune ridicarea tonetei de acolo. Impresia unanim generală e că locul dispozitivului de servit îngheţată nu e acolo…
La cald, despre Bacalaureat 2016. Cu profesorul Emil Albotă
Este, astăzi, în elita învăţământului românesc – secretar de stat în ministerul de resort. Profesorul Emil Albotă, de la Slatina, ştie că punctul fierbinte al verii nu e dat de arşiţa lui Cuptor, ci aşteptarea rezultatelor de la Examenul Maturităţii – Bacalaureatul. Punctul care devine virgulă, pe drumul afirmării profesionale, pragul de dinaintea primilor paşi făcuţi în viaţă, fără mama şi fără tata. În faţa rândurilor lui Emil Albotă nu mai e nevoie de niciun alt comentariu suplimentar: „Felicitări tuturor celor care au promovat examenul maturităţii! De acum înainte sunteţi tineri care au în faţă un drum presărat cu oportunităţi pe care nu trebuie decât să păşiţi cu încredere şi cu voinţa de a profita de orice şansă pentru a vă construi viitorul aşa cum vi-l doriţi. Fiţi mândri de voi, aşa cum suntem şi noi, părinţii, bunicii, fraţii şi surorile voastre! Celor care mai au o şansă în toamnă le doresc mult succes!”
Bobeş şi Toma, împreună. Ce ironie, ce destin…!
Pe 12 iulie, pe la prânz, a căzut. Informaţia. Cea potrivit căreia UNPR urmează să fie absorbit de PMP. În urma acestui eveniment politic, noul partid se va numi ca cel vechi: PMP. Şi nu numai asta. În această structură se găsesc numai oameni care păreau că nu au nimic în comun unii cu ceilalţi, spre exemplu, despărţiţi în urmă cu ani de un curent involburat ideologic, Marin Bobeş şi Ion Toma devin parteneri într-o echipă din care nu visau să facă parte. Un proiect ambiţios, mic, dar de luat în seamă. PMP vine cu electoratul captiv al lui Băsescu, UNPR-ul cu acele structuri bine conturate în teritoriu la care se adaugă şi o nemulţimire generală faţă de liderii clasei politice: PSD şi PNL. Rămâne de văzut doar dacă vor trece pragul electoral cât să intre în parlament. Şi nu am zis nimic de disputa ideologică dintre Ion Toma şi Marin Bobeş. Cine să fie senator, cine să meargă la deputaţi. Până atunci, cine să fie preşedinte la Olt?