Acasă Actualitate O singură comună – Spineni, mai multe probleme…

O singură comună – Spineni, mai multe probleme…

553

Cei care vor să spună că ora exactă se dă la Bucureşti sunt riverani dâmboviţeni, şi doar atât. În fiecare comunitate din România, mai mică sau mai mare, există probleme fel de fel, iar pentru cei care le petrec, ele (n.n problemele) sunt cele mai importante dintre cele care au loc în această lume.

Situată în partea de nord a judeţului Olt, aproape de locul unde se pune cuiul pentru hartă, comuna Spineni are necunoscute ale cetăţii care poziţionează oamenii locului în mai multe tabere.
Schimbarea primarului în 2012, a lui Ion Din cu Dănuţ Şărpău, nu a adus aici linişte, ci, din contră, disputele s-au acutizat pentru că cea mai la îndemână cale, dialogul, e o punte invizibilă între cei care reclamă şi cei care ar trebui să răspundă şi să gestioneze starea de conflict…

Neculae Gheorghe sesizează o serie de abuzuri ale fostei administraţii
Neculae Gheorghe, fiu al satului, unul care-şi cunoaşte drepturile cetăţeneşti, a remis pe adresa redacţiei o serie de puncte nevralgice care vizează fosta administraţie condusă de Ion Din, cât şi pe cea actuală, reprezentată de primarul Dănuţ Şărpău.
În opinia acestuia, se impune o analiză asupra unor aspecte care separă calea dintre legalitate şi ilegalitate. În sarcina fostului primar, conform celor declarate de petent, se reţin următoarele:

– Verificarea lucrării de canalizare Profa-Spineni, nefinalizată, dar s-a făcut, iar canalizarea nu funcţionează, apa ieşind pe terenurile oamenilor;
– Restituirea garanţiilor către firma care a efectuat această canalizare;
– Plata penalităţilor pentru neefectuarea lucrărilor la timp;
– Facturi tâmplărie aluminiu pentru Primăria Spineni;
– Facturi îngrăşăminte, întrucât nu s-au dat toate cantităţile pentru a fi împrăştiate pe izlaz;
– Facturi către firma Vodafone, în condiţiile în care nimeni din primărie nu deţine număr de Vodafone;
– Facturi asigurări CASCO, pentru autoturismul OT 82 XDX, proprietate Din Ion, plătit din banii primăriei;
– Modificări în registrul agricol, la rubrica PICU GHE. ILIE, eliberat două titluri, chiar dacă adeverinţa de punere în posesie este pe numele Picu Ghe Ilie şi mai mulţi moştenitori;
– Cine a încasat subvenţia pentru terenurile rezerva ale primăriei, şcolii, bisericii şi cine a luat recolta pe aceste retenuri?

Nemulţumirea petentului e legată de modul cum s-ar fi făcut cercetări asupra acestor situaţii, strigătoare la cer, de către actuala administraţie care pare complice la o asemenea moştenire.
Mai departe, nici actualul gospodar al Spineniului, Dănuţ Şărpău, nu ar fi prea chibzuit în modul cum înţelege să-şi exercite, în interes public, mandatul. În sarcina sa, Neculae Ghoerghe reţine aspecte contrare legii şi moralităţii. Pentru asta îi dăm cuvântul acestuia pentru a-şi expune punctul de vedere:

– Tăierea plopilor de pe acostamentul străzilor şi vânzarea acestora către diverse persoane, după bunul plac.
– în aceeaşi perioadă, noaptea s-au tăiat meri şi stejari de pe acostamentul străzilor, fapt pe care l-am sesizat la 112, dar organele de poliţie din comună nu au luat măsuri pentru sancţionarea acestor fapte.
– a dezmembrat forajul, proprietate comunală, de lângă moară, fiind vândut la fier vechi, puţ ce era funcţionabil.
– în luna noiembrie 2012, a luat o macara şi cu mulţi oameni ce primesc ajutor social mi-au distrus un puţ şi pompa submersibilă, fapt pentru care m-am adresat către de procuratură.
– a acordat prime pentru salariaţi în anul 2012, chiar dacă au fost ilegale.
– contabila a ieşit la pensie, luând plăţi compensatorii, dar lucrează şi în prezent în cadrul primăriei.
– a eliberat adeverinţe ilegale, către Muşat Viorel şi Filip Ioana, susţinând că sunt unici moştenitori, lucru ce nu este adevărat.
– Pentru a fi mai convingător faţă de subordonaţi şi prieteni, primarul Şerpău Dănuţ, organizează la data de 23.12.2012 o petrecere în incinta primăriei, cu peste 30 de persoane şi o formaţie de muzică, iar la această petrecere s-a tăiat un porc, s-a fiert ţuică în tuci în curtea primăriei, vin şi bere din belşug.

Aflând de această petrecere, m-am deplasat la primărie, fapt pentru care am sesizat la 112 că în Primăria comunei Spineni se petrece un chef.
Menţionez faptul că până la sosirea organelor de poliţie, primarul Şerpău Dănuţ, împreună cu mai multe persoane, ce se aflau sub influenţa alcoolului, au trecut la fapte de violenţă asupra mea.
La faţa locului a venit un echipaj cu un singur poliţist, iar acesta m-a trimis acasă, fără să încheie proces-verbal de constatare la faţa locului.
Menţionez faptul că poliţistul a sosit la faţa locului a rămas mai mult timp în incinta primăriei Spineni, împreună cu primarul şi cu persoanele ce se aflau la petrecere.
Ulterior, am aflat că respectivul poliţist a dezinformat conducerea IPJ Olt, precum că la acea dată nu s-a organizat petrecere în incinta primăriei şi nu s-au consumat băuturi alcoolice. Menţionez faptul că primarul Şerpău Dănuţ parchează maşina de serviciu la domiciliul personal chiar dacă distanţa este foarte mică şi ar trebui să folosească maşina proprie, nu să plece oricând noaptea cu maşina de serviciu.

Primăria Spineni – o asociaţie familială?
Încrengătura de rudenie dintre personalul Primăriei Spineni e evidentă. Aici, două familii, soţ şi soţie, semnează, lună de lună, statul de plată. Contabila socoteşte bugetul de venituri şi cheltuieli, în timp ce soţul este şoferul maşinii de pompieri. Şi, nu e de ajuns: domnul Ichim e viceprimar, iar soţia îi e acestuia subaltern. Cine ştie, poate acasă o fi invers…
Nu mai spunem nimic de viteza maşinii de pompieri, care, atunci când arde ceva prin localitate, poate fi depăşită şi de un car tras cu boi, dacă ar mai exista aşa ceva…

Primarul respinge acuzaţiile şi are propria-i versiune
Rugat să comenteze acuzaţiile care i se reţin, primarul Dănuţ Şărpău consideră că este victima unei campanii mediatice desfăşurată de fostul său coleg din echipa de campanie. Deşi, unele aspecte le confirmă întocmai: „Domnul Neculae are cu siguranţă o problemă. Domnia-sa a dat materiale peste tot în presa locală, nefondate, şi văd că nu se lasă. Omul ăsta vorbeşte de canalizare, un proiect iniţiat pe timpul fostului primar, Ion Din, astfel încât de la sfârşitul lunii mai 2012, până în alegeri, s-a şi făcut proces/verbal de recepţie finală. Ulterior, după câştigarea alegerilor, am făcut demersuri la firma care s-a ocupat de lucrare, mai apoi am făcut plângere şi există un dosar penal pe rol”.

Referitor la ce a fost pe timpul fostului primar, actualul edil se delimitează: „Se mai spune că primarul Din avea abonament personal la vodafone care se deconta din bani publici? Dar ce treabă am eu cu asta? De ce nu-l reclamă pe cel în cauză? Într-adevăr, am preluat activ şi pasiv, dar asta nu înseamnă că trebuie să răspund eu pentru ce a făcut altul. Aşadar, pe timpul meu nu s-a plătit nici o factură la vodafone în sensul amintit de reclamant. Eu îl aştept pe domnul Neculae să vină şi să vorbească despre activitatea mea, nu despre fostul, nu despre unul sau despre altul”.

Pe lângă plopii fără soţ…
În raport cu acuzaţia care-l vizează direct, privind modul cum a înţeles să defrişeze plopii de pe marginea drumurilor, primarul actual de la Spineni are versiunea sa: „În ceea ce mă priveşte, pot confirma că aveam nişte plopi pe marginea drumului comunal, că propritarul din zonă a venit cu cerere să se rezolve problema, pentru că-i afectează terenul, proprietată personală, am făcut o adresă către Consiliul Judeţean, pe care, de altfel, i-am arătat-o şi celui în cauză. Ulterior, am primit acceptul şi mi s-a spus, fiind un drum comunal, să dau acei pomi persoanelor nevoiaşe. Că respectivele persoane au vândut lemnul altora, este cu totul altceva. Dacă într-adevăr s-a întâmplat aşa ceva”.

Contabila e pensionară, dar este indispensabilă
Punctul de vedere care o priveşte pe contabila Primăriei din Spineni este demontat parţial de primarul Şărpău. În opinia sa: „De acord! Doamna contabil este ieşită la pensie. Cu toate astea, postul e declarat la Agenţia Funcţionarilor Publici, am demersuri făcute. S-a făcut o anchetă prin care s-a arătat că, în momentul de faţă, nu am persoane la care să dau atribuţiuni de contabilitate. Iar în contabilitate nu poţi să pui un om care nu ştie să scrie corect pentru că nu-i de joacă în treburi de genul ăsta!”

Un conflict ce a avut un început
Disputa dintre cei doi e veche, iar acest lucru îl recunoaşte chiar actualul primar de la Spineni: „În final, aş vrea să se ştie că acest om care face aceste sesizări l-am avut pe lista mea de consilieri, nu s-a implicat deloc în campanie, fapt pentru car,e după alegeri, am scos doar  patru consilieri şi n-am putut să-l pun pe el. Asta e! Acum el se răzbună pe mine şi vine cu fel şi fel de lucruri care nu mă privesc. Repet: să vină să spună doar despre mine, nu ce-a făcut fostul, să stau şi să verific ce a făcut ăla şi ce n-a făcut ăla. Mai mult decât atât, n-am ce să zic”.

Ziarul de Olt nu a făcut altceva decât să prezinte această stare de conflict existentă în comuna Spineni, una care, indiferent cât de mult adevăr ar deţine părţile implicate, reprezintă, totuşi, o problemă de comunicare între cele două tabere. Cert este că lucrul cel mai important pentru binele unei comunităţi, acolo unde se vrea performanţă, trebuie să fie liniştea. O linişte care, din păcate, Spineniul nu o are astăzi…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.