Acasă Învățământ Interviu cu Cosmin Florescu, candidatul Mişcării Populare la Primăria Slatina

Interviu cu Cosmin Florescu, candidatul Mişcării Populare la Primăria Slatina

1142

„Agenda primarului trebuie să fie dictată de cetăţeni şi nu de grupuri de interese abonate la banul public!”

Cosmin Florescu este un tânăr cu o altfel de viziune asupra administraţiei locale. Nu a mai făcut politică până acum, iar curiozitatea a fost elementul care l-a determinat să intre în politica locală. Este un tânăr în care preşedintele Traian Băsescu are încredere şi, alături de o echipă de profesionişti, vrea să dea valoare municipiului reşedinţă de judeţ, un municipiu cu un potenţial de dezvoltare în toare ramurile posibile. Despre cine este Cosmin Florescu, cum vede administraţia locală şi ce îşi propune în calitate de candidat, în interviul care urmează.

–  Scurtă prezentare: cine este Cosmin Florescu?
– Mă numesc Cosmin Florescu, sunt de profesie econimist, am 36 de ani, sunt născut şi locuiesc în Slatina, sunt căsătorit şi am un băieţel de 3 ani şi 3 luni. Am intrat în câmpul muncii în anul 2001, când aveam 21 de ani şi am trecut prin mai multe etape de dezvoltare a profilului meu de economist. Am fost director al unei societăţi bancare din Slatina. Din 2009 am fost director general al unui grup de firme cu acţionariat străin în sectorul agricol. În prezent, lucrez în mediul privat, am o societate comercială, care desfăşoară activităţi de intermediere pe piaţa asigurărilor şi consultanţă financiară bancară.

–  Ce v-a determinat să candidaţi la Primăria municipiului Slatina?
– Aşa cum am mai spus-o şi cu alte ocazii: curiozitatea de a vedea ce se întâmplă în acest mediu adulat de unii şi blamat de alţii şi ambiţia de a demonstra că se poate face politică şi într-un alt mod decât cel pe care îl întâlnim în prezent. Şi, nu în ultimul rând, pentru a-mi demonstra că tipul de management, implementat în mediul privat, poate fi, de asemenea, implementat, cu succes, şi în administraţia locală.

– Enumeraţi trei sau mai multe probleme pe care le-aţi întâlnit în Slatina şi cum se pot rezolva acestea?
– Problemele sunt multe, nu trebuie să particularizăm în momentul de faţă. Dar, cred că sunt trei componente de care trebuie să ţinem seamă: lipsa coerenţei în strategia de dezvoltare a oraşului, o lipsă de identitate culturală a municipiului şi o lipsă a petrecerii timpului liber. Pe lângă problemele câinilor comunitari, a locurilor de joacă pentru copii, a ordinii publice.

– Majoritatea candidaţilor înscrişi în cursa pentru Primăria Slatina au trecut prin Cartierul Eugen Ionescu. Dumneavoastră cu ce gânduri aţi trecut pe acolo?
– Am mers în acest cartier şi am discutat cu locuitorii, nu din considerente electorale, ci pentru a-mi onora datoria civică, de a aduce oamenilor la cunoştinţă soluţii la problemele pe care aceştia le au. Şi nu numai piscina este o problemă, ci şi subsolurile inundate. Le-am propus o soluţie: asanarea bălţii din apropierea cartierului. Pentru că, înainte de a se construi respectivele blocuri, acolo era un teren mlăştinos şi de acolo pleacă nişte izvoare ale unui pârâu. Problema subsolurilor poate fi rezolvată prin asanarea bălţilor şi captarea izvoarelor către canalizarea oraşului. O altă problemă este lispsa a încă unui loc de joacă. Locul de joacă existent este insuficient. Am identificat un teren unde poate fi construit un nou loc de joacă. Parcările reprezintă şi ele o problemă. Există teren unde pot fi amenajate locuri de parcare. Oamenii au ridicat problema necesităţii unei farmacii şi a unui punct comercial, chiar dacă în apropiere se află un market. Iar la problema cu piscina, acolo fiind proprietate privată, nu se poate interveni decât cu acordul oamenilor. Sfatul meu, pentru locuitorii din acest cartier, a fost să se unească şi să-şi reprezinte interesele în faţa consiliului local, pentru că consiliul local este cel care a administrat prost societatea Imobiliare Consloc.

– Vă place Slatina de azi? Cum vedeţi Slatina de mâine?
– Slatina a avut parte de o dezvoltare semnificativă. Oraşul nostru trebuie dezvoltat pe baza unei strategii durabile, prin fixarea unor priorităţi şi urmărirea atentă a îndeplinirii acestora. Nu este suficient să consumăm timp şi resurse pentru rezolvarea problemelor apărute deja, ci trebuie să anticipăm problemele care pot apărea sau eventualele oportuniţăţi pe care le-am putea valorifica şi să acţionăm în consecinţă. O componentă importantă e revizuirea şi adaptarea planului urbanistic general la cerinţele şi necesităţile actuale. Slătinenii au nevoie de un oraş care poate corespunde tuturor nevoilor, în general, şi agenţilor economici, în particular. Trebuie redată cetăţenilor încrederea în aparatul administrativ local, prin politici care vin în sprijinul oamenilor sau agenţilor economici, fie că ne referim la parcări, la crearea de spaţii verzi, fie că ne referim la oferirea de facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor. Slatina trebuie să ofere alternativa de întoarcere acasă a tinerilor, după terminarea studiilor, prin oferirea de locuri de muncă. Acestea sunt lucrurile fundamentale pe care un oraş trebuie să le ofere. Dar, în plus, oamenii trebuie să simtă că vocea lor e auzită în comunitate, că au cu cine discuta şi că atunci când aceştia doresc să implementeze un proiect, cineva este acolo şi îi poate sprijini. În concluzie, doresc să le redau oamenilor demnitatea şi încrederea în forţele proprii, pentru ca aceştia să poată trece de la o atitudine reactivă la una pro-activă.

– V-aţi ales o echipă de consilieri locali, alături de care aţi vrea să lucraţi la Primăria Slatina? Ne puteţi da câteva nume?
– Echipa de consilieri este definitivată, în mare parte. În acest moment, vă pot spune că fac parte oameni din toate categoriile sociale, care convieţuiesc în oraşul nostru. Numele membrilor echipei vă vor fi prezentate după data de 25 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă.

– Ce slogan de campanie aveţi şi care este semnificaţia lui?
– Sloganul meu este „Alege înţelept!”. Am ales acest slogan, pentru că acum, mai mult ca niciodată, oamenii trebuie să aleagă înţelept pentru viitorul lor şi al familiilor lor.

– Dacă aţi fi faţă în faţă cu contracandidaţii dumneavoastră la Primăria Slatina, ce le-aţi spune fiecăruia în parte?
– Nu aş avea un mesaj personalizat, pentru fiecare candidat. Doresc să le transmit tuturor să aibă puterea de a vedea dincolo de orgoliile de partid şi să înţeleagă că nimic nu le poate aduce mai multe voturi decât onestitatea şi aplecarea reală la problemele cetăţenilor. Bugetul municipiului este reprezentat de contribuţia personală a fiecărui locuitor şi a agenţilor economici din acest oraş.  Agenda primarului trebuie să fie dictată de cetăţeni şi nu de grupuri de interese abonate la banul public. Le urez baftă. Pentru că, lăsând lupta politică la o parte, suntem oameni şi trebuie să ne respectăm.

– Aveţi vreun model politic?
– Nu am un model politic. Îmi place să cred că sunt o persoană cu suficientă experienţă şi nu sunt nevoit să mă raportez la vreun om politic. După cum ştim, clasa politică este discreditată şi politicienii detestaţi. Acest lucru este rău pentru democraţie. Sunt două personalităţi care îmi plac: Traian Băsescu şi Cristian Diaconescu. Primul, este un model de urmat al liderului învingător, care n-a fost niciodată pe locul doi, iar al doilea, prin discursul şi atitudinea pro-activă şi diplomată, dovadă că este un diplomat de carieră.

– Dumneavoastră ce aţi face cu terenul de la Unitatea Militară?
– Înainte de a promova ideile pe care le am, referitoare la destinaţia acestui teren, trebuie să mă asig că acesta se află în patrimoniul primăriei şi consiliului local. De aceea, îmi doresc ca mai întâi să se rezolve această problemă şi apoi să discutăm despre proiecte pentru acest teren. Consultarea corectă a cetăţenilor va fi lucrul primordial, care va stabili destinaţia finală a acestui teren. Am în plan un spital municipal, centralizarea tuturor instituţiilor primăriei în aceeaşi clădire. Mi-ar plăcea ca, prin fonduri europene, să construiesc o primărie pe terenul fostei unităţi militare. Se poate lărgi, astfel, numărul de locuri la căminul de bătrâni.

– Ce mesaj aveţi pentru slătineni?
– Cosmin Florescu te ascultă şi vrea să ştie ce gândeşti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.