Rigorile de organizare și funcționare ale sistemului bancar românesc pot fi, oricând luate ca model de lucru pentru stat. Asta dacă se vrea o normalitate deplină a societății românești. Dacă…
O speță la îndemână, bună de analizat: la începutul anului 2015, Ziarul de Olt dezvăluia, în premieră, scandalul de la Banca Transilvania, o sucursală din Slatina. Aici, un angajat, Rachid Popa efectua niște transferuri ilegale de bani către o firmă din Brebeni, aflată într-o relație necuvenită cu o societate din Vlădila. Mai departe, se dovedește că între cele două companii nu a existat niciun raport economic și niciun angajament de plată.
Mai mult, în urma anchetei interne se stabilește clar vinovăția angajatului Rachid Popa, cel care a încălcat cu bunăștiință, pentru foloase personale, norma bancară. În toată această poveste, cu puncte de vedere luate de la părți, un aspect este foarte clar: directorul acelei sucursale, economistul Cerasela Mierlea nu are nicio implicare. Poate doar o interpretabilă neglijență. Numai că, în sistemul bancar, pentru a-i asigura acestuia credibilitate și funcționare impecabilă, ești pedepsit și pentru simplu fapt că umbra ta a fost la un moment dat interpusă cu umbra unora care au produs prejudicii în sistem. Reguli stricte, asumate atunci când lucrezi aici, cărora toată lumea li se supune necondiționat. Așa se face că, în prezent, Cerasela Mierlea nu mai este șeful sucursalei Transilvania d ela Slatina. Banca cu angajatul arestat.
Și, nu doar atât: din păcate, pentru ea va fi chiar o problemă să-și mai găsească un loc de muncă asemănător în sistem. Pur și simplu, așa e la bănci. Nu există dreptul la o a doua încercare. Ai greșit odată sau au greșit alții de lângă tine… plătești fără cale de atac. La stat, e invers: te iartă, te pupă, te ia în brațe și, mai mult decât atât, dacă ai pe cineva în sistem, oricât de rău sau prost ai fi, dar și în condițiile în care este partidul tău la putere, urci pe treptele performanței.
Ceea ce s-a petrecut la Banca Transilvania, sucursala de la Slatina e un model de perfecțiune. Bun de implementat și la alții! Căci, pentru a fi performant și a rezista într-o piață volatilă, sistemul bancar se autoreglează din mers. Practic, chit că e repetiție, sistemul bancar nu crede în lacrimi…
Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la sibnet@usa.com