Acasă Învățământ Bătaia nu e ruptă din rai! Proiect antiviolenţă la Liceul Teoretic „Petre...

Bătaia nu e ruptă din rai! Proiect antiviolenţă la Liceul Teoretic „Petre Pandrea” din Balş

772

Violenţa în şcoli este o realitate dură, cu care se confruntă zilnic beneficiarii sistemului educaţional. Pentru a combate acest fenomen, elevii Liceului Teoretic „Petre Pandrea” Balş, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli, 30 ianuarie, au demarat un proiect amplu, ce se va desfăşura pe parcursul a şase luni în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” din Tulcea. (Andreea Maria Dicu – Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina)

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli, fondată în anul 1964, are ca dată de plecare ziua comemorării morţii lui Mahatma Ghandi şi mesajul principal al acestei zile este:  „Dragoste universală, nonviolenţă şi pace”. În această zi se promovează o educaţie bazată pe armonie, solidaritate şi respect. Elevii bălşenii din cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor din Liceul Teoretic „Petre Pandrea” speră să reuşească să transmită aceste valori prin proiectul „Pentru o şcoală nonviolentă”.
Tinerii din Balş sunt implicaţi în numeroase activităţi extra-şcolare care promovează un comportament adecvat al elevului, tolerant, responsabil, bazat pe înţelegere şi respect. Proiectul educaţional “Pentru o şcoală nonviolentă” este un proiect naţional, care se desfăşoară din anul 2011 şi este înscris în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale. Activităţile din acest an reprezintă o continuare a proiectelor din anii precedenţi, tinerii exprimându-şi dorinţa de a participa din nou.
Doamna profesor Vanina Badea, coordonator al proiectului, afirmă că: „Din nefericire, actele de violenţă sunt omniprezente. De aceea, una dintre activităţi va fi reprezentată de un marş al tăcerii, care are ca scop sensibilizarea comunităţii locale şi formarea de conduite, prin promovarea valorilor civice, a comportamentelor nonviolente şi paşnice. Stă în puterea noastră, a tuturor, să  acţionăm cu răspundere faţă de destinele noastre, faţă de soarta copiilor, pentru a asigura eliminarea violenţei din viaţa cotidiană.”
Programul va include şi şediţe pentru elevii din clasele primare, în cadrul cărora le va fi prezentată problematica violenţei, atât cauzele, cât şi consecinţele acesteia, într-un limbaj adecvat şi atractiv prin prezentări power-point, încercând să-i atragă pe elevii beneficiari de partea celor care luptă împotriva acestui fenomen. Activităţile propuse au ca scop stimularea implicării tinerilor în eradicarea acestui fenomen, dar şi dezvoltarea spiritului civic. Elevii vor împărţi pliante ce prezintă informaţii despre formele de violenţă existente şi consecinţele nefaste ale acesteia. De asemenea, vor amenaja şi un colţ în liceu, unde vor fi expuse imagini, desene ale elevilor cu mesaje de combatere a violenţei, sloganurile pe care le-au creat şi poze din activitatea lor.

„La nivelul fiecărei clase a fost stabilit câte un elev-mediator care să identifice şi să încerce să diminueze actele de violenţă, chiar să explice elevilor care produc altercaţiile ceea ce fac şi ce efecte rezultă din acţiunile lor. Identificând elevii cu un comportament agresiv, am hotărât să îi implicăm în diferite activităţi ale şcolii pentru a încerca să-şi schimbe atitudinea şi să realizeze că ceea ce fac nu este deloc benefic pentru ei”, spune Cosmin Cantea, preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor din Liceul Teoretic „Petre Pandrea”.
Prin sloganuri ca „Fii inteligent, nu gândii cu pumnul!”, „Dezarmăm violenţa, antrenăm spiritul civic!”, „Say no to violence. Respect life!”, elevii din Balş luptă în continuare pentru combaterea acestui fenomen. Ei speră că proiectul îşi va atinge obiectivele şi elevii, actorii principali de pe scena sistemului educaţional, vor conştientiza efectele negative ale violenţei şi vor adopta un comportament adecvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.