Senatorii Comisiei Economice şi de Industrii a Senatului, din care face parte şi parlamentarul Siminica Mirea, au vizitat CE Oltenia şi CE Hunedoara şi au constatat mai multe aspecte.
CE Oltenia funcţionează cu şapte grupuri. Şase dintre ele sunt retehnologizate, după cheltuirea a 140 de milioane de euro, credit. Se respectă integral normele de mediu naţionate şi cele europene şi se poate produce energie la parametri de înaltă performanţă, pentru cel puţin 10-12 ani.
„Problema este că, deşi funcţionale şi retehnologizate, din cele şase grupuri nu funcţionează decât 4, ceea ce asigură 1000 MWh. Dacă ar funcţiona toate, în condiţii optime, producţia de energie ar putea creşte cu 50%, cu un impact pozitiv asupra preţului de tranzacţionare.
Funcţionarea la capacitate optimă a celor 6 grupuri este împiedicată de doi factori esenţiali: lipsa materiei prime, a cantităţilor necesare de cărbune, respectiv, lipsa resursei umane, a angajaţilor care să poată susţine o creştere a producţiei.
Continuarea implementării agendei decarbonizării, în forma actuală, fără renegocierea termenelor maxime de funcţionare, ar genera un deficit suplimentar de 660 de MWh prin închiderea a două alte grupuri până la finalul acestui an (grupul Rovinari 3 şi grupul Turceni 7).
Se impune renegociere componente pe energie a PNRR mai ales că este incertă/neverosimilă perspectiva construirii a două unităţi de producţie pe gaz, până-n 2026, la Turceni şi Işalniţa, pentru că nu s-a făcut nimic pentru conectivitatea grupurilor la gaz; nu există niciun contract semnat de CEO cu Transgaz care să prevadă termene concrete sau necesar de finanţare. Din experienţa angajaţilor, procesul de tranziţie a grupurilor de la Işalniţa şi Rovinari către unităţi de producţie pe gaz implică multiple dificultăţi tehnice, greu de surmontat într-un timp atât de scurt”, spune senatorul.