Acasă Actualitate Siminica Mirea, în vizită la CE Oltenia și CE Hunedoara

Siminica Mirea, în vizită la CE Oltenia și CE Hunedoara

95

Senatorii Comisiei Economice și de Industrii a Senatului, din care face parte şi parlamentarul Siminica Mirea, au vizitat CE Oltenia și CE Hunedoara și au constatat mai multe aspecte.
CE Oltenia funcționează şapte grupuri. şase dintre ele sunt retehnologizate, după cheltuirea a 140 de milioane de euro, credit. Se respectă integral normele de mediu naționale și de europene și se poate produce energie, la parametri de înaltă performanță, pentru cel puțin 10-12 ani.

„Problema este că, deși funcționale și retehnologizate, din cele şase grupuri nu funcționează decât 4, ceea ce asigură 1000 MWh. Dacă ar funcționa toate, în condiții optime, producția de energie ar putea crește cu 50%, cu un impact pozitiv asupra prețului de tranzacționare.
Funcționarea la capacitate optimă a celor 6 grupuri, este împiedicată de doi factori esențiali: lipsa materiei prime, a cantităților necesare de cărbune, respectiv lipsa resursei umane, a angajaților care să poată susține o creștere a producției.
Continuarea implementării agendei decarbonizării, în forma actuală, fără renegocierea termenelor maxime de funcționare, ar genera un deficit suplimentar de 660 de MWh prin închiderea a două alte grupuri până la finalul acestui an (grupul Rovinari 3 și grupul Turceni 7).
Se impune renegociere componente pe energie a PNRR mai ales că este incertă/neverosimilă perspectiva construirii a două unități de producție pe gaz, până-n 2026, la Turceni și Ișalnița pentru că nu s-a făcut nimic pentru conectivitatea grupurilor la gaz; nu există niciun contract semnat de CEO cu Transgaz care să prevadă termene concrete sau necesar de finanțare. Din experiența angajaților, procesul de tranziție a grupurilor de la Ișalnița și Rovinari către unități de producție pe gaz implică multiple dificultăți tehnice, greu de surmontat într-un timp atât de scurt.”, spune senatorul

La CE Hunedoara s-a constat că este nevoie de investiții de aproximatix 25 de milioane de euro pentru modernizarea exploatărilor de cărbune astfel încât termocentrala de la Paroșeni să funcționeze la capacitate maximă, nu doar două zile pe săptămână cum se întâmplă în prezent.
„Extinderea capacității de producție de energie pe bază de cărbune este impusă și de necesitatea de a acoperi necesarul național până la punerea în funcțiune a centralelor nucleare 3 și 4 de Cernavodă – 1400 MWH – parta a angajamentelor privind decarbonizarea și tranziția la energia verde, fără periclitarea siguranței energetice a țării.
Soluția generală. Pasul 1, ajustarea corespunzătoate a PNRR pe componenta Energie. Pasul 2, modificarea în consecință a prevederilor legislației interne și angajarea investițiilor necesare.2, mai spune senatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.