Interviu cu Mariana Matei, preşedinta Organizaţiei Femeilor Social-Democrate din Slatina
Dascălul Mariana Matei, care, înainte de toate, este mamă şi soţie, o soacial-democrată convinsă, a intrat în politică pentru a sprijini comunitatea slătieană şi nu numai. Mariana Matei şi-a propus să aibă o agendă de lucru bogată în activităţi, mai ales în aceste vremuri în care implicarea face diferenţa.
Despre motivație, învăţământ – școala slătineană de astăzi, echipa OFSD Slatina şi misiune, în interviul care urmează…
– Un nou mandat în fruntea OFSD Slatina. Ce îşi propune în cadrul acestui proiect Mariana Matei?
– Implicarea fiecăruia dintre noi în proiecte politice cred că este o necesitate, dar opţiunea este individuală. Dezbaterea de idei, alegerea celor mai bune, este esenţa oricărei structuri cu impact public de bună intenţie. Aici găsiţi răspunsul la candidatura mea pentru implicarea în cadrul Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Slatina. Îmi propun să dezvoltăm echipa, atât structural, prin atragerea de membre, dar şi prin realizarea unor proiecte care să facă bine în comunitate.
– Care este starea de spirit în organizaţie în contextul crizelor profunde pe care le traversează societatea contemporană?
– Avem o stare de spirit generală, nu atât de pozitivă cum ar trebui să fie. Suntem fiecare dintre noi marcaţi într-un fel de criza post-pandemică, de efectele războiului din Ucraina, de ceea ce înseamnă criza economică globală. Facem parte dintr-un sistem global, iar pe cale de consecinţă resimţim fiecare. La nivel de OFSD Slatina există totuşi o stare de spirit bazată pe echilibru, necesitate şi solidaritate. Căutăm să găsim, în perioada următoare, soluţii pentru a-i ajuta pe semenii noştri aflaţi în dificlultate prin implicarea OFSD Slatina în acţiuni sociale. Înainte de a fi organizaţie, aici suntem o echipă, o familie în marea familie social-democrată din România.
– A fi de stânga în Slatina, un proiect pentru comunitate sau o organizaţie elitistă şi atâta tot?
– A fi de stânga, în aceste timpuri complicate, este o necesitate. Pe cale de consecinţă, un proiect pentru comunitate. Nu suntem o structură elitistă, cum spuneţi în intrebare, suntem deschise la colaborare cu toate femeile din Slatina, care, într-un fel sau altul, gândesc asemeni nouă, dar până acum nu au decis să se implice activ în viaţa comunităţii. Le aşteptăm şi le sprijinim proiectele în cadrul organizaţiei noastre. Suntem aici, la OFSD Slatina, o comunitate de femei normale, cu serviciu, casă şi îndatoririle specifice, dar care, în plus, alegem să fim active şi în cadrul platformei noastre.
– O parte din viaţă o petreceţi la catedră. Şcoala românească, între „România educată” şi realitatea din viaţa de zi cu zi…
– Dacă am nişte rezerve faţă de proiectul „România Educată”, ele ţin de modul cum s-a pus accent pe transperenţă în derularea acestuia, dar şi de lipsa unei platforme lărgite în care, fiecare profesor din ţară să se poată exprima pe seama a ceea ce trebuie să fie şcoala românească de mâine. Şcoala românească de astăzi ţine pasul cu societatea în care trăim. E loc de mai bine, dar cel mai greu bine, pe care îl poate face cineva, este binele rezultat din munca directă cu oamenii. Haideţi să gândim pozitiv şi să spunem celor pesimişti că a doua limbă de circulaţie în IT-ul mondial este româna.
– Cum a scăpat Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” de la demolarea corpului central, pentru ca astăzi să se încheie renovarea acestui edificiu important în educaţia slătineană?
– E o poveste întreagă. Ar fi mult de povestit şi de scris. Da, la un moment dat se punea probleme demolării corpului central, urmare a unor studii făcute asupra sănătăţii infrastructurii acestei clădiri. Situaţia era la limită. Prin implicarea directă a primarului Emil Moţ s-a ales varianta renovării structurale a acestei clădiri, care înseamnă atât de mult pentru şcoala slătineană. Astăzi, când lucrările finalizate, ne dăm seama că soluţia a fost una extraordinară. Cu preţurile la materialele de construcţii de astăzi nu ştiu când s-ar fi terminat o construcţie nouă. Aşa că, iată astăzi „P.S. Aurelian”, o şcoală de care mă leagă atât de multe, este un edificiu menit să dăinuiască pentru educaţia generaţiilor de astăzi şi de mâine.
– La conferinţa de alegeri, primarul Emil Moţ v-a oferit câte un trandafir. Doar unul… Cârcotaşii ar spune că avem o împăcare istorică între simbolistica rozelor (PD, un trandafir, PSD, trei).
– Haideţi să lăsăm florile în dimensiunea purităţii. Un trandafir sau trei nu trebuie introduşi într-o dezbatere politică. Important este că primarul Slatinei este alături de OFSD Slatina, iar la proiectele noastre are, de fiecare dată, deschiderea pentru ca acestea să devină acţiuni de interes comunitar, iar beneficiarii să înţeleagă că suntem implicate în viaţa slătinenilor de zi cu zi.
– Ce măsuri vedeţi necesare, ca profesor, pentru o şcoală de performanţă?
– Mai puţine reforme, iar dacă nu se poate fără ele, o transparenţă în discutarea proiectelor de bază. Mai multe procente din PIB pentru educaţie, mai multe investiţii în dotare, echipare şi utilare a tuturor şcolilor din ţară. Poate şi componenta salarial-motivaţională contează. Dar nu o pun pe aceasta pe primul loc. Mai mult dialog între cele trei părţi: şcoală-copil-părinte. Însă, pentru toate şi pentru altele, pe care nu le enumăr acum aici, e nevoie de stabilitate politică.
– Cum caracterizaţi actuala echipă OFSD Slatina?
– Suntem prietene, partenere, formăm o echipă capabilă să mute munţii din loc. Dar cum Slatina nu are munţi, preferăm să generăm proiecte pentru comunitate. Să venim în ajutorul semenilor care astăzi sunt într-o stare de nevoie, să-i susţinem pe colegii noştri din celelalte structuri să-şi îndeplinească obiectivele.
Felicitari si mult succes.