Miercuri, 10 august a.c., în sala Căminului Cultural din Studina, a avut loc conferinţa de prezentare a proiectului „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu, județul Olt, cod SMIS: 2014+148698”, care vine cu o contribuţie majoră la dezvoltarea celor trei comune beneficiare. Proiectul are ca dată de finalizare a implementării ziua de 31 decembrie 2023.
Asocierea dintre Studina (cu calitate de lider) şi comunele Brastavăţu şi Grădinile (ambele cu calitate de membri ai parteneriatului) are la pază proiectul amintit, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.
Astfel, contractul de finanțare a fost încheiat între Ministerul Fondurilor Europene şi comunele beneficiare a fost semnat în data de 15.06.2022.
Valoarea totală a contractului de finanțare este 86.117.637,80 lei, din care valoarea totală eligibilă de 72.516.791,81 lei și valoarea totală eligibilă nerambursabilă din FEDR de 61.639.273,05 lei.
Trei primari, un singur scop
La conferinţa de presă au fost prezenţi primarul comunei Studina, Marian Vasile, primarul comunei Brastavățu, Constantin-Cici Oprea, primarul comunei Grădinile, Ion Dincă şi primarul municipiului Caracal, Ion Doldurea. Edilul-şef, Marian Vasile, a fost gazda evenimentului de începere a proiectului, urmând ca astfel de evenimente să aibă loc şi în comuna Grădinile, pe parcursul desfăşurării proiectului, şi în comuna Brastavăţu, la încheiere.
„Este vorba despre un proiect care este foarte important nu doar pentru localitățile noastre, ci pentru întreaga zonă de sud a județului Olt. Este singurul proiect aprobat pentru introducerea de gaze naturale, pe toată zona Olteniei. Au fost aprobate doar 15 proiecte la nivel național pe fonduri europene și, vă spun cu toată sinceritatea, a fost o concurență acerbă. Sentimentul de satisfacție este îndeplinit, pentru că a aduce gaze în zona de sud a Oltului, înseamnă nu doar confortul pentru cetățeni, ci și un potențial uriaș pentru atragerea de investitori, pentru a crea locuri de muncă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect vital pentru localitățile noastre: domnului primar de la Brastavățu, Cici Oprea, domnului primar de la Grădinile, Ion Dincă, oameni care au achiesat rapid la ideea de a aduce gazul în localitățile noastre și fără de care nu aveam cum să implementăm acest proiect. Am lucrat cu o echipă extraordinar de frumoasă. Vreau să mulțumesc echipei de proiect pentru implicare, pentru că a fost un volum de muncă foarte ridicat. Vreau să le mulțumesc consultanților și proiectanților. Vreau să-i mulțumesc domnului Lili Țenea, proiectantul general, pentru că a fost permanent alături de noi.
Vreau să îi mulțumesc domnului primar Doldurea, pentru că fără sprijinul dumnealui nu am fi reușit să facem acest proiect. I-am invitat și pe primarii de la Deveselu și Vlădila, comune pe unde conducta de gaz trece și, pe viitor, să beneficieze cele două comune de gaze naturale.
Doar printr-un parteneriat, printr-o colaborare strânse se poate accesa un asemenea proiect. Sunt încrezător că vom reuși să implementăm în termen acest proiect”, a declarat primarul Vasile.
De asemenea, şi cei doi primari, beneficiari ai proiectului, au luat cuvântul, mulţumint tuturor celor care s-au implicat în acest proiect grandios pentru zona de sud a judeţului. Primarul de la Brastavăţu crede în data încheierii proiectului, când lucrările vor fi finalizate, iar cetăţenii se pot bucura de noul serviciu de utilitate publică. În schimb, primarul de la Grădinile spune că: „Pentru comuna noastră este o mare bucurie și, prin acest proiect, să creăm locuri de muncă și poate tinerii se vor întoarce în localitatea noastră”.
Ultimul, dar nu cel din urmă, primarul municipiului Caracal, oraş de unde va pleca noua conductă de gaze din proiect, Ion (Marian) Doldurea, i-a felicitat pe cei trei edili pentru implicarea în acest demers administrativ important pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le conduc:
„Ceea ce au reușit dumnealor e aproape imposibil, în situația dată. Pentru că lucrurile nu sunt foarte bune la nivel național. Este un lucru important că se vor introduce gaze în cele trei comune, pentru că Oltenia este regiunea cea mai săracă în distribuția de gaze. Este o mare performanță faptul că acești oameni au reușit să prindă acest proiect care va aduce civilizație în comunitățile dumnealor. Este o dovadă a faptului că doar împreună poți să faci lucruri mărețe, nu individual. Atunci când există înțelegere și interese comune, lucrurile nu au cum să nu meargă. Să reușești să aduci la Studina, Grădinile și Brastavățu aproximativ 18 milioane de euro este formidabil. În spatele dumnealor au avut niște echipe performante, pentru că fără aceste echipe niciun primar nu poate face mare lucru.
Este un proiect care va fi determinant pentru această zonă și trebuie ca în viitor să încercăm să atragem investitori”, a declarat Doldurea.
Obiectivele proiectului sunt clare şi au ca pilon creșterea gradului de funcționalitate inteligentă a infrastructurii de distribuție de gaze naturale și interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale în respectivele comune.
De asemenea, se propune creșterea gradului de interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale prin construirea unei rețele noi de distribuție gaze naturale cu o lungime de aproximativ 130,517 km care asigură minimum 3.722 de branșamente în comunele Studina, Grădinile și Brastavățu,;cele trei comune. În continuarea acetor obiective se alătură şi îmbunătățirea nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare a infrastructurii de distribuție de gaze naturale prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a distribuției gazelor naturale pentru întreaga rețea de gaze nou construită în comune:
– Comuna Studina – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 59,373 km, din care rețea de distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune înaltă – 29,482 km și rețea de distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 29,891 km, care asigură minimum 1010 de branșamente;
– Comuna Grădinile – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 19,064 km, din care rețea distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 19,064 km, care asigură minimum 622 de branșamente;
– Comuna Brastavățu – o rețea de distribuție gaze naturale în lungime de 52,080 km, din care rețea distribuție gaze naturale funcționând în regim de presiune medie – 52,080 km, care asigură minimum 2090 branșamente.