În Rusăneşti, problemele sunt multe. Într-un prim episod, vă arătăm cum „înţelege“ primarul pesedist Alexandru Chirea să fie în slujba oamenilor, prin faptele sale…
Islazul comunal, o groapă de gunoi în devenire
La marginea localităţii, există un depozit necontrolat de deşeuri menajere, vecin cu islazul comunal. Practic, fără nicio linie de delimitare între cele două, animalele oamenilor sunt într-un real pericol. Starea de fapt este protejată şi de autorităţile judeţene de mediu, acolo unde lucrează colegii de partid ai edilului. Ar fi senzaţional ca Gheorghe Neacşa, comisar-şef la Garda de mediu, să ajungă la Rusăneşti şi să aplice legea…
Cu dispreţ faţă de cei trecuţi în lumea celor drepţi
Extinderea cimitirului din localitate s-a făcut ca o necesitate reală. Numai că, împrejmuirea dată acestuia sfidează bunul-simţ şi simţul de gospodar al celui ce a vizat o astfel de lucrare. O împletitură de plasă sudată, cu nişte scânduri dezafectate, arată că morţii din localitate primesc dispreţul manifestat şi faţă de cei vii.
O sală de sport începută cândva, greu de terminat
Lângă islaz, lângă groapa de gunoi şi lângă cimitir, la distanţă faţă de şcoală se află o suprastructură metalică ce se vrea a fi parte din viitoarea sală de sport a comunei. Bani mulţi cheltuiţi pentru nişte fiare suspendate, devenite neutilizabile în condiţiile în care, de ani şi ani, plouă şi ninge peste ele. Lipsa banilor nu poate fi o scuză. La Rusăneşti, proiectele europene sunt privite ca râia: e bine să nu te atingi de ele că se ia.
Drumuri pietruite ca în epoca de piatră…
Deşi prin alte părţi ale judeţului primarii au trecut la pietruirea drumurilor de câmp şi au încheiat asfaltarea, la Rusăneşti e prea mult să-i ceri primarului să facă civilizaţie şi confort sub forma unor drumuri meritate de oamenii locului. Starea actuală e cel puţin jalnică, iar asta se vede cu ochiul liber. În unele situaţii, oamenii şi-au dat mână de la mână şi au pietruit porţiuni de drum pe cont propriu. Iar asta nu a convins echipa de la primărie să înţeleagă şi să treacă la treabă. Indolenţă sau aroganţă? Alegeţi dumneavoastră!
Căminul cutural, focar de infecţie
În timp ce prin alte părţi ale judeţului se deschid noi cămine culturale sau se modernizează cele existente, la Rusăneşti, locaţia, care ar trebui să fie în grija primarului, pute mai rău ca un WC dintr-o gară părăsită. Mizeria e la tot pasul, iar aspectul dezolant arată clar ce notă la simţ gospodăresc trebuie să primească primarul localităţii…
Staţiile de autobuz, mici depozite de gunoi
Chiar în faţa căminului cultural din Rusăneşti se află o staţie de autobuz. Aspectul total neîngrijit, starea dezolantă, gunoaiele din incintă, arată că edilul nu dă doi bani pe igiena locurilor publice. Oare la el acasă tot aşa o fi?
La şcoală, mizerie, buruieni şi termopane…
Şcoala din localitate pare părăsită. În curte, dacă un teren viran poate fi numit curte, lipsesc dotările specifice. Mai mult, aspectul general al clădirii e dezolant, iar schimbarea tâmplăriei termopan, acum vreo câţiva ani, s-a făcut cam degeaba. Asta, pentru că nimeni nu s-a îngrijit să repare tencuiala din preajma tocăriei. Astfel, tot confortul termic aşteptat e aruncat în derizoriu. Şi nu ne-am interesat de preţurile de achiziţie a sistemului termopan, unul de o calitate îndoielnică.
În loc de epilog
Şi nu le-am scris pe toate! Lăsăm pentru altă dată miracolul conifer din curtea primăriei, acolo unde pomul de Crăciun stă pe baricade tot anul. Şi nici despre restaurantul comunal, unde îl poţi găsi mai repede pe primar decât la sediul primăriei. Şi nici despre firma locală de prestări servicii, modul ei de funcţionare… Despre toate acestea şi despre balastierele clandestine de la Rusăneşti, într-o ediţie viitoare.