Acum 47 de ani, pe 17 mai 1968, preşedintele vremii de atunci al Franţei, generalul Charles de Gaulle, călca pe pămănt oltenesc, într-o vizită extrem de scurtă în oraşul Slatina (municipiu devenea 11 ani mai târziu). Generalul şi preşedintele Ceauşescu au trecut cu maşina prin faţa Morii Olteanca, cea de lângă Liceul Radu Greceanu. Cele două oficialităţi veneau de la Craiova, au trecut prin faţa Stadionului „1 Mai”, au făcut la stânga şi au mers prin „Ţigănie” (termen actual de reper al cartierului de sub Grădişte) şi au ieşit la Catedrală, au urcat pe strada „Fraţii Buzeşti” de azi pentru a ajunge în faţa Consiliului Popular (actualul Muzeu Judeţean), apoi, cei doi preşedinţi au plecat spre Piteşti, pentru a ajunge la Bucureşti.
Traseul şi momentele din traseu a fost stabilite şi după cerinţele corpului diplomatic al preşedintelui francez. Acum, liderii actuali, abia coboară din maşinile cu geamuri fumurii.
„Având în vedere caracterul politic pe care președintele Republicii Franceze dorește să-l imprime vizitei sale în Craiova și deplasării cu mașina pe ruta Slatina-Pitești-Târgoviște-Ploiești-București, regiune cu vechi tradiții istorice, propunem să se analizeze oportunitatea ca la mitingul din Craiova să ia cuvântul și președintele Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, tovarăşul Nicolae Ceaușescu, care să-l însoțească apoi pe generalul Charles de Gaulle în călătoria sa la București, pe ruta de mai sus. Pe parcurs, în orașe și sate, populația să salute pe cei doi șefi de state. Masa de prânz să fie organizată într-un oraș de pe traseu (Pitești sau Târgoviște) (…) Având în vedere cele de mai sus, supunem spre aprobare alăturatul proiect de program al vizitei președintelui Republicii Franceze în Republica Socialista România.” – discuţii din cadrul şedinţei de stabilire a traseului oficialilor.
sursa foto: „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 120/1968 )