Acasă Actualitate Ploaie de sancţiuni pentru şoferii indisciplinaţi. Care sunt principalele modificări aduse Codului...

Ploaie de sancţiuni pentru şoferii indisciplinaţi. Care sunt principalele modificări aduse Codului Rutier

63

Poliţiştii olteni au aplicat 617 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 187.630 de lei şoferilor care au încălcat lege. Sanţiunile au fost aplicate în cadrul unei acţiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și depistarea conducătorilor auto care încalcă normele privind legislația în vigoare.

Dintre acestea, 168 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 101 pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate și 348 pentru alte abateri.
Totodată, au fost reținute 82 de permise de conducere, dintre care 63 pentru depășirea cu mai mult de 50 de km/h a vitezei maxime legale admise, 3 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice și 16 pentru alte abateri, fiind retrase și 40 de certificate de înmatriculare.
De asemenea, au fost constatate 9 infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, 4 fiind pentru consum de alcool, respectiv alcoolemie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, 2 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și 3 pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat/neînregistrat.”, se arată în comunicat.

PRINCIPALELE MODIFICĂRI ALE CODULUI RUTIER

Având în vedere publicarea la data de 28 ianuarie a.c., în Monitorul Oficial a Ordonanței pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, polițiștii rutieri prezintă principalele modificări care vor intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.

Conform noilor modificări legislative, a fost introdusă, cu caracter de noutate, noțiunea de comportament agresiv, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

• deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

• întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

• pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

• circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

• folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

• conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;

• mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
• realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

• conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament este amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

În cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Cu privire la neacordarea de prioritate, se introduc reglementări ce vizează:

– neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
– neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
– nerespectarea regulilor privind depășirea;
– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Abaterile săvârșite de conducătorii auto, ce privesc situații de neacordare a priorității, se sancționează cu 6-8 puncte amendă și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce, pe o perioadă de 60 de zile, cu posibilitatea reducerii pedepsei cu o treime.

Privitor la regimul legal de viteză, se introduce un nou prag de depășire a acestuia, cu 70 km/h peste limita maximă admisă. În acest caz permisul de conducere va putea fi reținut pentru 120 de zile, fără drept de circulație, fără posibilitatea reducerii perioadei de suspendare.

Totodată, nu vor beneficia de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorii auto care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce și în cazul în care sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Sancțiunile complementare constatate prin același proces verbal se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, perioada de suspendare putând depăși 90 de zile.

Dispozițiile referitoare la sancțiunile contravenționale intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.