Rândurile ce vor urma nu se înscriu într-un elogiu adus faptelor administrative ale primarului pomenit în titlul acestui editorial. Nu se încadrează în șablonul folosit în presa locală (sic!), care definește nopțile nedormite ale nu știu cărui primar, atunci când gândește noaptea ce va urma să facă ziua pentru votanții din comunitatea sa. E o construcție gazetărească altfel…
Mai sunt câteva zile până când se va împlini un an de când la Ipotești, o comună cât un sat, desprinsă, oficial, în 2004, de Milcov, alegerile locale au fost câștigate de Constantin Necșuț. Atunci, candidat aproape independent, căci apartenența la PRO România nu a însemnat niciun beneficiu.
Sfidând studiile sociologice făcute de reprezentanții partidului stat la Olt, PSD, Costică de la Ipotești, așa cum e cunoscut în zonă, dar și la Milcov, Coteana sau Brebeni, a reușit să trimită acasă, într-o manieră categorică, un primar de patru mandate, care chiar mișcase ceva în Ipotești. Un edil rutinat, aflat în situația de a nu-și fi pus până atunci, la alegerile locale anterioare câștigate, decât problema scorului și a majorității pentru consiliul local.
Fără să mai fi făcut politică, fără să elaboreze strategii, cu o dorință de a câștiga pentru a face ceva, acasă, la Ipotești, tânărul ajuns în situația de confort existențial prin muncă și iar muncă, fără relații contractuale cu bugetul public (administrator al unei exploatații agricole unde toată lumea e mulțumită, deținător al unei flote auto de transport marfă) a intrat în jocul politic ca un novice și a ieșit câștigător.
Cel mai probabil, în următorii patru ani nu va face din Ipotești o metropolă și nu va reuși să schimbe total viața celor de aici, dar victoria sa poate fi privită ca o lecție pentru cei de profil asemănător, care au pierdut în 2020, dar și pentru vârfurile din masa mută, acolo unde unii nu intră în competiție, crezând că nu au nicio șansă în fața rutinatului primar „x” sau a mașinii de vot numită partidul politic, care dacă nu te trage, te împinge spre un nou mandat.
Aflat astăzi în situația de primar aproape liber de contract, Costică de la Ipotești devine o miză și pentru PSD, și pentru PNL. Numai că, aici e greu de crezut că-l vom vedea vreodată așteptând sfios să fie primit, fie de Marius Oprescu, fie de Liviu Voiculescu (președinții celor două partide amintite în penultimul rând). Are propriul suport, mai degrabă cetățenesc decât electoral, iar asta îi dă o stare de confort la discuții de acest gen. Când reușești să câștigi împotriva PSD, iar liberalii sunt atât de naivi încât, aflați în căutare de candidați, nu au sesizat potențialul lui Constantin Necșuț, datele problemei conduc spre egalitate în comunicare. Iar cine spune că fără un partid mare în spate nu se poate face performanță, folosește lozinci depășite. Proiectele europene sunt la îndemână, iar când în speță e vorba de un primar care cunoaște foarte bine mediul de afaceri, reușind să pornească de la zero spre culmea confortului financiar, putem vorbi și despre un export al capacității de administrare din privat în public. Cu rezultate pentru comunitate!
Să-l urmărim pe Costică de la Ipotești, căci autorului, profilul său i se apre cel al unui deschizător de drumuri. Drumul atât de așteptat în administrația locală, unde funcția de primar va trebui într-o zi să nu mai fie doar locul de muncă al cuiva și sursa de realizare a unor mici comisioane din termopanele de la școală, băncuțele din stația de autobuz sau un petec de asfalt, turnat în noaptea de Crăciun, pentru a putea „duamna” contabil să plătească până pe 31 decembrie factura cuvenită.
Costică de la Ipotești vine din altă parte, din lumea aia mult așteptată, de care chiar avem nevoie pentru a face din primărie locul unde poți avea și comunicare în afară de obligația anuală privind plata impozitului la casă, pământ, mașina mică, fără a avea sentimentul că din banii ăia ți se întoarce cândva ceva…