În articole anterioare „vă încurajam” să întreprindeți fapte conform programului de guvernare, pe priorități și pași care să aibă impact pozitiv asupra instituțiilor statului, pe de o parte, iar pe de altă parte, să îmbunătățească viața tuturor românilor din țară și să-i aducă înapoi pe cei plecați.
Nu au trecut șase luni pentru a face o evaluare a situației naționale, dar tocmai pe această linie, în baza unor aspecte negative ale guvernării aș sugera direcțiile care se impun (și sper să nu fie prea târziu) spre a se acționa cu prioritate și fermitate pentru…
1.FINALIZAREA REFORMEI FISCALE, clamată des de premier:
a.) angajații să nu mai aibă teama salariilor nete mai mici;
b.) să se închidă robinetul „exceselor” bugetare pentru unii;
c.) inflația care a devenit un fenomen economic trebuie ținută sub control, căci altfel criza economică se continuă tot anul 2021;
d.) „echilibrarea” deficitului bugetar de multe miliarde lei, căci acesta poate „crește” spre o criză financiară;
e.) reducerea cheltuielilor sociale extrem de crescute – la nivelul de peste 80% din venituri – cele mai mari din Uniunea Europeană;
f.) încasarea „datoriilor” de la marii datornici care refuză achitarea lor de „ani buni”.
2.„SOLUȚIONAREA” INVESTIȚIILOR PUBLICE care mai mereu au fost „lichidate” și poate că PNRR va fi, în sfârșit, de bun augur. 3.Chiar nu se poate demara „SISTEMUL AUTOSTRĂZI” pentru a nu mai fi „arătați cu degetul” că nu suntem capabili decât pentru 0 (zero) kilometri? 4.Nu renunțați și RECONSIDERAȚI MARILE COMPANII DE STAT care să gestioneze „stabilimente fundamentale” ale economiei românești. 5.DIMINUAȚI, pe cât posibil, împrumuturile împovărătoare de pe piețele interne și internaționale, pentru că percepția este că ele nu sunt făcute pentru DEZVOLTARE, ci pentru plata pensiilor și salariilor, unele dintre acestea nejustificat a fi speciale, știind bine că „societatea” nu mai poate să le suporte, în ciuda spuselor premierului.
6.GESTIONAȚI o altfel de politică a CONSUMULUI, căci stimularea lui, dincolo de „posibilități”, a condus până acum la deficite comerciale insurmontabile și creșteri speculative de prețuri. 7.S-a neglijat nejustificat ABSORȚIA FONDURILOR EUROPENE, încât aceasta este departe de angajamentul luat prin programul de guvernare. 8.În politica de SĂNĂTATE s-a întârziat nepermis de mult cu angajamentul SPITALELOR REGIONALE, iar problemele legate de birocrație, cu terenurile, cu avizările, pot duce la pierderea finanțării.
9.Se pierde ENERGIE în „luptele româno-române” împărțind societatea în BUNI și RĂI, STAT DE DREPT și STAT PARALEL, instituții PRO și CONTRA, JUSTIȚIE pentru unii DREAPTĂ, pentru alții NEDREAPTĂ, astfel că imaginea ROMÂNIEI este de ȚARĂ CORUPTĂ, ba mai mult rapoartele M.C.V. ne acuză că la noi se obstrucționează lupta anticorupție în mod fățiș. 10.Închei cu: ATENȚIE dacă UNIUNEA EUROPEANĂ „leagă” fondurile EUROPENE de STAT de DREPT.
DOAR ATÂT! Am făcut numai câteva SUGESTII cu speranța că repede se vor consemna, în sfârșit, REZULTATE POZITIVE în beneficiul tuturor românilor.