Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Junctis viribus

Proverbul lui Profeanu: Junctis viribus

1628

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Junctis viribus  – Unirea face forţa

Traducere Virgil Profeanu: Unirea întăreşte, unirea umanizează

Sens primar: Ideea de putere generată de o mulţime cât mai mare de elemente, aşa cum reiese din proverbul de mai sus, se regăseşte în fiecare ştiinţă, fie că este vorba de cele umaniste, cum este de exemplu istoria (atunci când la luptă trebuia să participe un număr cât mai mare de ostaşi, atât pentru efectul psihologic de forţă pe care reuşeau să-l transmită duşmanului cât şi pentru sentimentul de siguranţă resimţit de fiecare soldat), fie că este vorba de ştiințele reale, fiind bine cunoscut principiul conform căruia creşterea unei sume este determinată în mod direct de numărul de elemente însumate.

Concluzii: Dă dovadă de o atenţie sporită în momentul în care hotărăşti să închei un parteneriat pe termen lung (indiferent dacă este vorba despre o persoană fizică sau juridică), iar pentru aceasta un răspuns sincer şi detaliat la întrebările: cine suntem? şi unde vrem să ajungem? este prima şi cea mai importantă etapă ce trebuie parcursă.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul va realiza prin consultare cu acţionariatul, planuri de dezvoltare a companiei, încercând să reunească mai multe companii în cadrul aceluiași grup pentru a asigura sustenabilitatea propriului business.

– Alege atent oamenii cu care lucrezi, ai grijă ca aceştia să împărtăşească aceleaşi principii şi valori pe care se fundamentează compania.

Omisiuni: Întotdeauna când se doreşte realizarea unei „uniri“, fie că este vorba despre fuziune sau despre asociere, trebuie analizată cu atenţie situaţia actuală, precum şi situaţia partenerului cu care se doreşte asocierea; pentru că o unitate, ca să poată funcţiona,

trebuie să fie compusă din elemente relativ omogene şi ale căror acţiuni urmează aceeași direcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.