Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Hic Rhodus, hic salta

Proverbul lui Profeanu: Hic Rhodus, hic salta

1279

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Hic Rhodus, hic salta – Demonstrează aici şi acum ce ai de demonstrat

Traducere Virgil Profeanu: Aici e Rhodos, arată-ne ce poţi

Sens primar: Extrasă din forma latină a Fabulelor lui Esop, expresia a câștigat suficientă rezonanță pentru a fi transmisă până azi drept proverb latin. În fabulă, un atlet lăudăros afirmă că a realizat o dată un salt uimitor de lung într-un concurs pe insula Rhodos. Un spectator îl provoacă să renunțe la rapoartele martorilor și pur și simplu să repete performanta: „Aici este Rhodos, sari aici!”

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul trebuie să aprobe folosirea și promovarea unei imagini reale, în concordanţă cu capacităţile de producţie şi cu performanțele existente.

– Instruieşte-şi oamenii permanent, antrenează-i şi fii gata să repeţi cel puţin la acelaşi nivel cantitativ şi calitativ rezultatele anterioare ale companiei.

Omisiuni: Proverbul nu ne spune dacă atletul lăudăros mai deţinea mijloacele de producţie de la data faptei lăudate, adică dacă mai avea două picioare întregi sau dacă nu cumva suferise un accident. Similar şi în cazul unei companii, uneori închizi o anumită linie de business, însă totuşi poţi să prezinţi rezultatele anterioare, chiar dacă azi capacitatea de producţie respectivă nu mai este activă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.