După ce, în spațiul public, au apărut informații conform cărora Primăria comunei Bucinișu acordă burse sociale, în valoare de 10 lei pe lună, de fiecare elev, Consiliul Județean al Elevilor Olt trage un semnal de alarmă și avertizează decidenții cu privire la nelegalitate Hotărârilor Consiliului Local.
„Deși Legea Educației Naționale 1/2011 consacră, prin articolul 82, obligativitatea acordării de către Consiliul Local a burselor de toate tipurile, prin hotărâre anuală, iar Hotărârea Guvernului 1064/2020 declară, ca fiind cuantumul minim, suma de 100 de lei, unele administrații publice locale ignoră sau interpretează cu reacredință prevederile legale superioare. În acest sens, unica structură de reprezentare a elevilor olteni a solicitat în baza legii 544/2001 situația burselor școlare de la nivelul fiecărei Unități Administrativ-Teritoriale, însă, cu părere de rău, aproape jumătate au închis ochii și nu au oferit un răspuns, încălcând astfel legea. Printre cele care au ales să ignore vocea elevilor se numără și Primăria comunei Bucinișu, față de care nu am reușit să stabilim nici măcar un contact telefonic. Comuna Bucinișu nu este singura care se află într-o astfel de situație, tot la coada clasamentului se află și Comuna Pârșcoveni cu doar 17,5 lei/lună/elev. În ultima lună, Consiliul Județean al Elevilor Olt, prin intermediul Biroului executiv, a întreprins acțiuni de monitorizare a acordării burselor, descoperind regretabilul fapt că stimulul financiar al elevilor de a participa activ la viața școlară – Bursa, fie ea de merit, de performanță, de studiu sau socială, a devenit „Cenușăreasa administrațiilor locale”. Astfel, solicităm public ca primăriile județului nostru să ia atitudine, să investească cu adevărat în sectorul educațional, punând pe lista priorităților acestui mandat ocrotirea mediului școlar.”, se arată într-un punct de vedere ai consiliului.
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Olt, Alexandru Drăghia, este de părere că acordarea unor burse cu o valoare atât de mică nu respectă drepturile legale ale alevilor şi duce la inechitate.
„Bursele reprezintă pilonul de susținere financiară a performanțelor școlare, de descurajare a abandonului școlar, de stabilitate în rândul cheltuielilor ocazionate de un sistem de învățământ, aparent gratuit. Neacordarea acestora, sau acordarea lor în cuantumuri infime, nu numai că reprezintă o încălcare directă a unei legi organice, dar și expunerea elevilor la inechitate și abandon școlar.” – Alexandru Drăghia, Președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt.