Au politicienii olteni o apropiere către cimitire, încât ai zice că-i trage ceva acolo. E vechi păcatul, iar în folclorul contemporan, chiar dacă lucrurile n-au stat chiar așa, unii și acum caută tablouri și lingouri prin cavouri…
Însă, la Balș, investiția este la început… Acolo, primarul – încă – al orașului, Mădălin Ady Teodosescu și-a început campania electorală pentru alegerile locale din vară. Într-un loc unde nu-ți reproșează nimeni nimic, unde intervenția sa administrativă se vrea a fi o mare operă pentru… creșterea calității vieții locuitorilor orașului Balș. Că, doar așa e și în jurământul depus de primar.
Printre gunoaie, pe strada Depozitelor
Într-o fundătură, la sfârșit de drum, pe strada depozitelor, de Boboteaza anului 2020, primarul de la Balș a inaugurat un amplasament ce se vrea a fi noul cimitir al orașului Balș. Sunt imaginate în jur de 1400 de parcele și o suprafață anexă de deservire a locului.
O investiție motivată de o criză artificială, cea a locurilor de veci din Balș. Căci, orașul are problemele sale, mult mai acute pentru viața de zi cu zi, decât cele pentru viața veșnică. Și, iată că din gândirea primarului, răscolit de nevoile comunității, a apărut noul cimitir, sfințit de Bobotează, deși în Balș locuiesc și oameni de alte religii, în prezența șefului aflat la final de mandat în fruntea Primăriei Balș.
Oficial, autoritatea locală lansează în spațiul public evenimentul precizând nevoia de ridicare la cer a părții cu sfințirea, cu prezența primarului fără de care tarlaua n-ar mai fi devenit investiție de utilitate publică, la final de drum pe acest pământ.
E scump cimitirul! Prea scump pentru muritorii de rând!
Cimitirul de la Balș, e bine să știe și locuitorii din oraș, e o afacere publică de succes. Valoarea investiției se ridică la 700 de mii de lei (7 miliarde lei vechi), bani care se văd cu greu în ceea ce înseamnă ansamblul ce definește proiectul edilitar, străjuit de un gard bordurat ieftin, de o construcție anexă realizată din panouri de tip sandwich, pe structură metalică ușoară. Ca să fie bine, și să se justifice cheltuiala necesară acestui proiect, ea (cheltuiala) a fost așezată în două contracte mai mici, care să evite legislația în materie, privind costul inițial în valoare de 7 miliarde lei vechi.
Un tertip ieftin! Să aduci poporul, lângă primar, în cimitir…
Să ne înțelegem din capul locului: cimitirul inaugurat, prezentat drept o investiție de succes a edilului bălșan, avea nevoie să fie încadrat într-un eveniment aparte. Cu această ocazie, s-au folosit mijloace și tehnici de manipulare din calendarul creștin-ortodox. Aici au fost sfințite butoaie cu apă, pentru a fi servită drept aghiasmă enoriașilor veniți să asculte slujba preoților și să își vadă primarul, încă printre ei, în această funcție de demnitate publică.
Creștinii au fost atenți la procesiune și nu s-au gândit deloc la cum au fost cheltuiți cei 700 de mii de lei (7 miliarde lei vechi) pe un gard ușor și o baracă din panouri de tip sandwich. Doar, în numele vieții de apoi, astfel de întrebări sunt răutăți, cum ar zice un clasic în viață…