2019 reprezintă pentru mine un an de referință, căci se împlinesc 40 de ani de când, începând cu 1979, anual, în fiecare vară, „călătoresc” cu autoturismul prin EUROPA. Ei, anii, sunt o poveste adevărată, căci în toate deplasările am trăit fiecare clipă a lor. Locurile, OAMENII, dialogurile, SIMȚIRILE ce le-am avut au însemnat o parte din viața mea. Este o poveste personală, pe care, alături de soție, copii și mai nou nepoți, am „petrecut-o” pe diferite coordonate ale bătrânului nostru CONTINENT.
Nu am precupețit niciun efort pentru a învăța, cunoaște, căpăta noi experiențe pe care le-am raportat la evenimente istorice memorabile pe care mi le-am aprofundat „la fața locului” și le-am „colorat” de fiecare dată cu HUNGARORING-UL Formulei Auto I, și uneori cu Red-Bull-ul Austriac.
De altfel, deplasările au avut, multe dintre ele, tematici cu caracter profund ISTORIC, ca de pildă:
– „PE URMELE ÎMPĂRATULUI” – cu un parcurs impresionant din Nordul ITALIEI, Sudul FRANȚEI, spre ULM, AUSTERLITZ, WAGRAM, LEIPZIG, WATERLOO etc.
– „PERIPLUL PRIN EUROPA POST-ROMANĂ” prin UNGARIA, AUSTRIA, ELVEȚIA, ITALIA, FRANȚA SUDUL GERMANIEI.
– „ÎN ȚARA VIKINGILOR și a PRINȚULUI HAMLET” prin GERMANIA și DANEMARCA.
– „LAGĂRELE MORȚII” din POLONIA, cu BREZINKA-AUSCHWITZ, până în GERMANIA, cu „finalul” la NÜRNBERG (cu palatul vestitului „proces”).
– „PRIN GRECIA ISTORICĂ”, de la PELLA de unde regele MACEDONIEI, ALEXANDRU, pornea să cucerească LUMEA, THESALONICUL înființat de regele CASSANDRU, cumnatul marelui ALEXANDRU (soția sa, sora lui ALEXANDRU, a dat numele orașului), CELEBRUL TERMOPILE, cu nemuritoarea: „CĂLĂTORULE, MERGI ȘI SPUNE SPARTEI CĂ NOI AM MURIT AICI SUPUNÂNDU-NE LEGILOR EI”, cu OLIMPUL – muntele ZEILOR, glorioasa milenară ATENA, înfloritorul CORINT, războinica SPARTA și tot așa…
– ș.a.m.d.
Evident că impresionante au fost și peisajele „turistice” pentru că cei cca. cinci mii de kilometri parcurși într-o deplasare „însemnau” toate formele de relief, „utilizând” autostrăzi ultrarapide, șosele sinuoase, dar captivante, care urcau uneori la mii de metri deasupra mării, ce solicitau ÎNCORDARE MAXIMĂ pentru șofat.
Au fost situații când, de pildă în ALPI, simțeai pe propria piele cele 4 anotimpuri pe parcursul aceleiași ZILE; Noroc, totuși, cu MONT-BLANCUL, cel mai lung, sigur, dar și cel mai „SCUMP” tunel din EUROPA, între FRANȚA și ITALIA.
2019 – IUNIE – am avut CĂLĂTORIA „tematică” „PRIN GRECIA TURISTICĂ”. Traversând BULGARIA, am constat că a rămas o țară a contrastelor – un VEST „ÎNTÂRZIAT” care „alternează” cu o ZONĂ ce începe de la BOTEVGRAD – SOFIA, spre Est, și mai ales spre SUD, spre GRECIA într-o „ASCENSIUNE” evidentă de la an la an.
Am ales, ce consideram că ar fi cea mai spectaculoasă zonă turistică – PENINSULA MUNTOASĂ KHALKIDIKI, care pătrunde adânc în MAREA EGEE, cu 3 prelungiri, iar în cea de la Est se află CELEBRUL ATHOS.
ATHOS este un STAT MONASTIC AUTONOM (în cadrul REPUBLICII ELENE) cu capitala la KARYES. Muntele ATHOS este impunător, cu cei 2033 metri ai săi și ca o curiozitate, în ziua când am fost în apropiere, deși era un SENIN cu SOARE strălucitor, deasupra MUNTELUI staționa un impresionant NOR ALB.
Dacă în EVUL MEDIU în cele 40 de mănăstiri de aici trăiau cca. 40 de mii de călugări, AZI, în cele 20 de mănăstiri rămase, toate datând din sec. X-XIV (una singură – MEGISTI LAVRA, ridicată în 963), ce domină ca niște CETĂȚI stâncile abrupte trăiesc cam 1.500 călugări.
Ele sunt adevărate tezaure de artă bizantină. Deși localnicii socotesc „prelungirea lor” cea mai atrăgătoare, pentru mine a fost mai spectaculoasă prelungirea din mijloc – SITHONIA – cu o lungime de aproximativ 70 kilometri. Un peisaj superb pe care îl admiri circulând pe șoseaua ce o „înconjoară” și care șerpuiește uneori, de la nivelul mării până în apropierea vârfului munților, siunos și captivant, și cu „maximă atenție!”
PALMIERI, ALEO VERA, întinse plantații de măslini și viță de vie te „însoțesc”, iar în zonele locuite abundă „locații” în care găsești „de toate”, dar în special ULEI DE MĂSLINE de „primă presă”. De o parte și de alta, pe țărmuri sunt zeci și zeci și iar zeci de BEACH.
Înformându-mă, am poposit în 4 din acestea; Următoarele 3 pe malul estic: 1. PORTOKALY BEACH – faimoasă prin combinația de nisip și pietre de dimensiuni mari – pietre cărora NATURA în mii de ani le-a „dat” forme curioase: DELFIN, BALENĂ, CHIP DE OM, CHIP DE CÂINE, etc.
– nisipul de aici are fragmente strălucitoare, de culoare portocalie, de aici și numele.
– două sculpturi în piatră, de mari dimensiuni: SOARELE și una în cinstea zeului Dionysos.
– UN impresionant SCHELET de DELFIN.
2. PARADIS BEACH, unde muntele parcă „izvorește” din mare. 3. SARTI – stațiunea cea mai sudică, extrem de frumoasă, cu plaja de kilometri. 4. Pe țărmul VESTIC – TORONI – stațiune în care cobori cam 2 kilometri – căci ȘOSEAUA șerpuiește aproape de vârful muntelui.
Stațiunea foarte primitoare „urmează” unei așezări din sec. VIII î.e.n. – fostul port LECYTHUS, ale cărui ruine de intrare în port se văd și azi în timp ce AGORA este acoperită AZI de apele mării.
Al treilea braț – prelungire – al peninsulei, cel de la VEST, este KASSANDRA, unde la NEA POTIDEA am avut LOCAȚIA.
Circulația se face pe o splendidă AUTOSTRADĂ de la NORD la SUD, cu „ramificații” de o parte și de alta, spre BEACH, toate făcute și modernizate cu FONDURI EUROPENE, așa cum „informează” numeroasele pancarte de pe traseu. Viteza maximă admisă este de 100 km/h. Aici se întâlnesc alături de plantații de măslini și „terenuri cultivate cu CEREALE și FLOAREA SOARELUI.
M-am oprit în sudul brațului – la POSSIDI – stațiune cu o sălbatică BEACH, „neamenajată”, dar cu cel mai fin nisip, unde se află un FAR IMPRESIONANT, ca reper pentru NAVIGATORI, și poate „CEVA” legat de o bază navală din zonă.
Aici, mai mult ca în altă parte, culoarea apei mării este foarte curată și alternează de la verde deschis și închis, albastru și până la negru, în funcție de adâncime.
A fost SUPERB TOTUL
Dar, cel mai bine mă simt atunci când conduc ascultând muzica noastră populară, cu ENCEANU, STELIANA SIMA, MARIANA CĂPITĂNESCU și alții, căci oricât aș fi de departe, mă simt parcă mai aproape de PATRIA NOASTRĂ DRAGĂ, ROMÂNIA, pe care, din fiecare fibră o iubesc și mai mult, dându-mi și mai multă SIGURANȚĂ în BUNĂ DISPOZIȚIE la VOLAN.
Următoarea „DESTINAȚIE” – VARA 2019, „COASTA DE AZUR”.