Informația săptămânii ar fi prostia celor din Compania Națională de Drumuri, ajunși în situația să anuleze licitația pentru două tronsoane (3 și 4), ale Drumului Expres Pitești-Slatina-Craiova. E vorba de segmentele care merg de la Valea Mare până la intersecția cu Autostrada Pitești-București. E o dovadă crasă a incompetenței unor funcționari incapabili să priceapă ce caută ei pe acolo… Să ceri de undeva, ceva explicații, este strigăt în vânt.
Tot pe o informație principală a săptămânii ar fi fotografia de miercuri seara, de la onomastica lui Mihai Tudose, unde la masa cu oameni zâmbind se afla și președintele PSD Olt, senatorul Paul Stănescu. Nu trebuie mers pe fentă! Fotografia, tocmai pentru asta a fost aruncată în spațiul public: să creeze evenimentul.
Despre greva magistraților sunt multe de zis. S-a ajuns aici tocmai pentru că în decursul timpului ei, magistrații, au conviețuit cu sistemul. Un adevăr care acum a născut monstrul situației…
Însă, pentru editorul unui jurnal de provincie, rămâne de neînțeles, după mai bine de un an, de ce a gândit profesorul de matematică, vremelnic prefect de Olt, Silviu Neacșu, un pesedist adevărat, să blocheze un perimetru cât vreo treizeci de locuri de parcare, din centrul Slatinei, la adăpostul motivației că acel teren aparține Prefecturii Olt. Și pentru a face loc de bună parcare mașinilor instituției, cât și acelor privilegiați care au primit dreptul să-și facă duplicat de pe cheia originală de la lacătul celei mai prost crescute bariere din județul Olt.
Gestul, să fie clar asta, e acoperit de lege, dar nu și de înțelepciunea unui înalt funcționar public, incapabil să înțeleagă că atunci când creezi o situație aparte primești consecințe disprețul cetățeanului plătitor de impozite și taxe, și marea neînțelegere a comunității.
Silviu Neacșu nu ar face parte din categoria celor ajunși la putere, iar odată așezați în scaunele funcției să creadă despre sine că reprezintă un corespondent al lui Dumnezeu sau al lui Dragnea în teritoriu. Însă, o veche vorbă românească spune că trebuie să-i dai omului putere pentru a-l vedea cum reacționează în situații de decizie.
Plastic și politicos în același timp, inițiativa cu bariera prost-crescută e o mârlănie. Greu de acceptat. Nu neapărat din perspectiva prejudiciului, cât ca principiu de lucru. Căci, tocmai un înalt reprezentant al statului nu trebuie să provoace o situație de limită conflictuală, prin exercitarea prerogativelor funcției.
Silviu Neacșu nu se încadrează deloc pe profilul înaltului demnitar parvenit peste noapte. Un profesor de matematică beneficiază de o prezumție de bun exercițiu. Însă, nu până la capăt. Căci, puterea corupe (nu în înțelesul recent consacrat al termenului) și generează reacții greu de explicat. În acest caz, o analiză psihologică a profilului gestului abuziv-moral, ar fi de luat în seamă. Nu de altceva, dar aici poate fi găsită explicația pentru cum au început toți să urce pe scara parvenirii sociale.
Tocmai aceste lucruri mici, cum este subiectul orizontal și prost crescut, invocat aici, pun în dificultate relația normală dintre autoritatea publică și cetățean. Altfel, ca autor al acestei aroganțe, prefectul Silviu Neacșu este un om greu de înțeles. Chiar și de cei așezați în preajma sa conjunctural, aflați într-o tăcere profundă dar într-o dezaprobare tacită vizavi de bariera amplasată în piațeta Prefecturii Olt.
Și, un amănunt de final: locul în cauză nu este al prefecturii de la facerea Slatinei, în 1368 sau mai devreme. A ajuns așa printr-o neatenție a unui funcționar de la patrimoniul Primăriei Slatina, când luând în evidență domeniul public a inclus, neglijent, bucata de pământ în dreptul instituției condusă vremelnic astăzi de pesedistul Silviu Neacșu…