Sâmbătă, în sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Olt, a avut loc omagierea artistului plastic Nicole Truţă, care ar fi împlinit 70 de ani. Rolul de moderator al întâlnirii l-a avut directorul instituţiei, Laurenţiu Guţică. Au fost prezenţi prieteni dragi ai celui cea a fost unul dintre cei mai buni cartişti plastici ai judeţului. De asemenea, soţia regretatului Nicolae Truţă, Elena şi fiul acestuia, Lucian, au prezentat un volum inedit de poezii, intitulat „Poezii alese”, sponsorizat de jurnalistul Costel Mirea. Unul dintre invitaţii speciali, şi prietenă apropiată a lui Truţă, a fost interpreta de muzică populară Floarea Calotă, care a venit însoţită de fiica sa, actriţa Ioana Calotă.
„O întreagă generaţie de înţelepţi sau magiştri au plecat prea devreme refuzând să mai respire într-o lume dezordonată şi impură, în care spiritul şi morala au căzut ireversibil în dizgraţie.
Rar mi-a fost dat să întâlnesc personalităţi cu anvergura intelectuală şi umană a pictorului Nicolae Truţă. Relaţia dintre noi a fost una specială, de mir şi sânge, pentru că a fost şi rămâne pururea părintele meu spiritual, fiindu-mi naş de cununie şi naş de botez al copiilor mei, Maria-Teodora şi Lucian-Nicolae. Mulţi au avut privilegiul de a se bucura de interiorul omului Nicolae Truţă, un semen de-al nostru care nu şi-a aparţinut niciodată sieşi. Sufletul său blând şi altruist nu putea să răspândească decât dragoste perpetuă şi o bunătate fără limite. Tremura, lăcrima şi se bucura cu inocenţa unui suflet de copil în faţa feeriei naturii şi a splendorilor vieţii. Asculta cu îngăduinţa marilor caractere şi dădea sfaturi dintr-o experienţă în care ambiţiile sau orgoliile mărunte erau extirpate.”, a spus Laurenţiu Guţică.
Pictorul Nicolae Truţă s-a născut la Dobreţu, în judeţul Olt, la 9 februarie 1949. Studiile primare le-a făcut la Şcoala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu şi Ştefan Brădiceanu. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziţie de grup, alături de colegii Jean Pârvan şi Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu. Asupra începutului artistic al lui Nicolae Truţă, istoricul de artă Florin Rogneanu considera că „îl putem asemăna cu cel al lui Ion Ţuculescu din 1926, de la expoziţia Cercului Artistic Oltean” („Nicolae Truţă – locuitor în templul luminii”, Scrisul Românesc, Serie nouă, Anul VIII, nr. 9(85), septembrie 2010, p. 32.)
În calitate de sculptor Nicolae Truţă a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate în spaţiul naţional sau judeţean, la Bucureşti, Slatina, Drăgăneşti-Olt, Şerbăneşti, Crâmpoia (judeţul Olt), Veleşti (judeţul Dolj): Constantin Brâncoveanu, Radu Greceanu, Ionaşcu Cupeţu, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Carol Davilla, Petre S. Aurelian, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Dimitrie Caracostea, Dumitru Popovici, Dumitru Dobrescu.