Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor Olt a emis un comunicat de presă, ca la carte, în care prezintă o situaţie de fapt. O situaţie, care îi alarmează pe unii, mai mult decât să fie percepută ca o simplă informare. O astfel de informare a fost prezentată de DSVSA Olt, cu privire la pesta porcină africană, confirmată în alte două gospodării din localitatea Rusănești. Cetăţenii trebuie să ia act de informările specialiştilor şi să le urmeze întocmai. Pentru început, specialiştii din cadrul DSVSA Olt au efectuat o evaluare a porcilor din cele două gospodării, astfel încât să se ştie exact care sunt animalele afectate de virus, pentru a nu fi nevoie ca toţi porcii, şi cei neevaluaţi, să fie ucişi, producând o pagubă mare cetăţenilor.
„În data de 23.11.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în alte două gospodarii, respectiv la probele prelevate de la porcii fiului proprietarului, în urma buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt. În data de 24.11.2018, gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. De asemenea, au fot prelevate probe si de la porcii unei alte persoane care a fost in contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt in data de 24.11.2018. Și acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială aplicând aceleași măsuri mai sus menționate. Astăzi, 24.11.2018, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt s-a întrunit de doua ori în ședință pentru aprobarea planurilor de masuri pentru cele doua focare, iar la cea de-a doua ședință a participat și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, care a apreciat promptitudinea și corectitudinea cu care au acționat serviciile veterinare în aceste cazuri. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de măsuri adoptat, evaluarea porcilor, eliminarea acestora conform procedurilor, instalarea filtrelor pietonale la nivelul celor două exploatații si menținerea filtrelor rutiere.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arată în comunciatul de presă.