20 iulie 2017 este ziua în care comuna Coloneşti va îmbrăca haine de sărbătoare. Cele mai frumoase haine, cum doar comuna de la graniţa judeţelor Olt şi Argeş ştie să le îmbrace. Le va îmbrăca pentru a XIV-a oară. Festivalul Căluşăresc „ILIE MARTIN” a împlinit vârsta de bletin. De „vină”, pentru organizarea acestui festival, recunoscut nu numai la nivel judeţean şi naţional, se face primarul Nicolae Stan. Cel care, indiferent de poziţia politică pe care a avut-o, de-a lungul anilor, s-a implicat mai mult decât sufleteşte în organizarea acestui festival tezaur al judeţului Olt. Astfel, după cum spuneam, pe 20 iulie va fi mare sărbătoare la Coloneşti. Cu invitaţi care mai de care, cu multă muzică, cu multă voie-bună. Şi, nu în ultimul rând, Sfântul Ilie să trimită şi câteva picături de ploaie, ca semn am belşugului.
Patria căluşului
Localitatea Coloneşti, poarta de intrare în judeţul Olt, nu putea să găsească un alt arc de triumf mai seimnificativ decât acest festival căluşăresc dedicat numeroaselor generaţii de căluşari, care au frământat, cu opincile lor, aceste ţinuturi din care s-a plămădit intrarea în legendă a celebrului vătaf de căluşari, Ilie Martin.
Este semn că cei puşi în fruntea obştii au ştiut să asculte şi dorinţele celor care i-au ales, nu numai cu speranţe legate de prezent şi viitor, dar şi cu încrederea că, la Coloneşti, trecutul este viu în tradiţie şi respect. Şi pentru că întotdeauna Coloneştiul ştie, prin oamenii săi, să fie ospitalier, adună în fiecare an tot mai mulţi participanţi, tot mai mulţi oameni dornici să vadă cum o localitate mică reuşeşte să dea dimensiuni incredibile unui act nu numai cultural, ci şi social.
„Multe localităţi au proprii eroi care, în timp, au căpătat proporţii de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depăşit cu mult graniţele ţinutului natal a fost ILIE MARTIN din Coloneşti. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspiraţiei de a-şi împleti destinul cu cel mai viguros, misterios şi magic dans ritual românesc: „CALUŞUL”, ale cărui virtuozităţi şi practici le-a făcut cunoscute şi peste hotare.
Cum Iocul naşterii sle devenise de mlt un loc de pelerinaj al căluşarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluenţa ţinuturilor Argeşului şi Oltului, ideea de a înfiinţa un festival căluşăresc cu caracter zonal în fiecare an, în memoria marelui vătaf de căluşari, Ilie Martin, ni s-a părut fîrească şi binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediţii.
Aceasta ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Coloneşti, Festivalul Căluşăresc «Ilie Martin» a îmbrăcat deja straie tradiţionale şi că face de acum parte din evenimentele importante din agenda culturală a localităţii Coloneşti, dar şi a judeţului Olt”, spune primarul Nicolae Stan.
Nume mari la o sărbătoare mare
Ziua începe de dimineaţă, de la ora 8:30, cu resfinţirea Bisericii Cuvioasa Paraschieva şi sfinţirea Casei Parohiale din parohia Bătăreni. La ora 13:00, tot în acelaşi sat va avea loc şi inauguraera Târgului şi Pieţei Agroalimentare a comunei Coloneşti. Festivalul Căluşăresc „ILIE MARTIN” începe la ora 15:00, care debutează cu cuvântul de deschidere al primarului comunei Coloneşti şi mesajele din partea invitaţilor. La ora 15:05, pe scenă vor urca căluşarii din localităţile Bârla, Optaşi, Corbu, Scorniceşti, Hârseşti, Stolnici, Potcoava, Oporelu, Dobrun.
Invitaţii speciali, Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”, vor urca pe scenă, de la ora 17:30. Primul recital al serii, programat la ora 19:00, aparţine soliştilor Maricica Mihoianu, Nea Mitică şi familiei Spânu. Momentul culminant al serii aparţine Ansamblului comunei Coloneşti „Ilie Martin”, de la ora 19;45, care va susţine un spectacol cum numai acest ansamblu ştie să facă. Recitalurile muzicale continuă cu voci mari ale muzicii populare româneşti. De la ora 20:00, Emilia Ghinescu şi Nicu Paleru, iar de la ora 22:00, Mariana Ionescu Căpitănescu. Un ultim recital va fi susţinut de Costinel Alecsandrescu, de la ora 23:00.
Ziua se va încheia şi la propriu, şi la figurat, la ora 24:00, cu un joc de artificii – „Spectacol de lumină şi culoare”.