Acasă Actualitate Ce fac oltenii dupa potop…

Ce fac oltenii dupa potop…

101

La sfârşit de iulie, început de august, judeţul Olt a fost afectat de căderi masive de precipitaţii. Aşa cum era de aşteptat, în urma acestora, mai multe localităţi au avut de suferit. De aceea. în cele ce urmează, Ziarul de Olt vă propune o abordare în trei etape a modului cum au înţeles autorităţi locale, judeţene şi naţionale să acţioneze. Unii cu fapta, alţii cu contul, iar cei mai mari cu raportul. Concluziile sunt ale cititorului…

Primarul Peligrad de la Şerbăneşti, un edil de omenie. Cam singurul din Olt…
La scurt timp după evenimentele amintite, Titi Peligrad, primarul comunei Şerbaneşti, judeţul Olt, cu ajutorul consilierilor locali şi al angajaţilor Primăriei Şerbaneşti, a strâns, din partea localnicilor din  localitatea pe care o conduce mai multe produse alimentare şi nu numai, cum ar fi: 50 de saci cu făină a 40 kg fiecare, produse de  SC. LONGIN SRL; 260 litri ulei; 150 produse îmbracăminte noi din partea SC. NEAGA IMPEX.
Ulterior, vineri, 8 august 2014, puţin după orele 9.00, ajutoarele au fost transportate cu o maşină aparţinând SC. LONGIN SRL., din faţa Primăriei Şerbăneşti către Primăria Văideeni, transportul fiind însoţit de viceprimarul comunei Şerbăneşti, Florea Ispas. Altfel, se poate spune că iniţiativa celor din Şerbăneşti vine ca răspuns la ajutorul oferit de localnicii din Văideeni în anul 2005, atunci când comuna condusă de Titi Peligrad fost la rândul ei inundată şi pusă la grea încercare. Un gest frumos, normal, un bun exemplu pentru cei care pot, dar încă nu o fac…

Consiliul Judeţean Olt deschide un cont pentru ajutorarea sinistraţilor. La bancă nu e coadă…
Având în vedere apelul făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, la ultima şedinţă extraordinară din data de 8 august 2014, cu privire la situaţia rezultată în urma inundaţiilor din judeţul Olt în comunele Coloneşti, Icoana, Potcoava, Corbu, Optaşi-Măgura, Valea Mare, Priseaca, Găvăneşti, Poboru, Cungrea, s-a stabilit un cont necesar pentru diminuarea problemelor cetăţenilor!
Mai exact, în spirit de solidaritate faţă de cetăţenii afectaţi de ape, în urma unui comunicat de presă transmis prin mail, mass-media locală a primit spre publicare un extras de cont – RO66RNCB0200042742130060, în speranţa că astfel s-ar putea strânge o sumă cât mai mare de bani, utilă sinistraţilor afectaţi de furia naturii…
Din păcate, aşa cum era de aşteptat, puţini au fost receptivi la iniţiativa celor de la CJ, ceea ce, o dată în plus, arată „solidaritatea” oltenilor cu semenii lor greu încercaţi de soartă…

Bilanţul e catastrofal. De la guvern, Ponta trimite sfaturi sinistraţilor
În urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase înregistrate în perioada 28.07 – 30.07.2014 pe raza judeţului Olt, echipe mixte de evaluare a pagubelor s-au aflat în teren. Astfel, conform Raportului de Sinteză întocmit în acest sens situaţia obiectivelor afectate fizic a fost următoarea:  1947 locuinţe, din care 3 distruse; 4 anexe distruse; 0,3 km DN; 26,05 km DJ; 88,595 km DC; 138,345 km străzi; 8052,62 ha teren arabil, din care 0,62 ha sere şi solarii; 85 stupi; 26 poduri; 45 podeţe; 18 punţi; 0,07 km împrejmuire staţie de alimentare cu apă; 1,188 km alunecări de teren; 1,128 km reţele alimentare apă; 21 obiective socio-economice; 4 staţii de epurare/canalizare; 1 baraj avariat; 11 lucrări cu rol de apărare; 1681 tone cereale din depozit. Valoarea pagubelor se ridică la suma de 51.914,83 mii lei.

În altă ordine de idei, conform informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentantul guvernului în teritoriu, Prefectura Judeţului Olt, mai trebuie spus că în 45 de unităţi administrativ-terioriale au fost înregistrate pagube, 22 dintre acestea având şi locuinţe afectate. Altfel, Raportul-Sinteză a fost transmis către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.