Acasă Actualitate INSOMNIA

INSOMNIA

334
          De ce nu putem dormi noaptea? E o întrebare care ne frământă pe mulți dintre noi. Răspunsul scurt ar fi: INSOMNIA! Insomnia poate dura de la o noapte la câteva săptămâni, poate fi formată din episoade apărând din când în când și insomnia cronică care apare în cele mai multe nopți, de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru mai mult de o lună.

INSOMNIA poate fi datorată unor tulburări emoționale, neurologice, medicale sau medicamente, consum de alcool sau droguri.
Cea mai mare categorie de persoane care suferă de insomnie se încadrează pe tulburările emoționale, persoane care nu sunt mulțumite de viața lor de zi cu zi sau se simt neputincioase în a schimba ceva, nu știu ce decizii să ia cu impact major sau persoane cu stări depresive.
Alții se gândesc și inventează probleme de sănătate pe care nu le au, iar alții își zic „de la stres” .. ca și când ar fi perfect normal și nici nu ar putea să schimbe această situație. Dar nu vor să se întrebe de ce sunt așa stresați. Știți, creierul este ca un motoraș de la o mașină economică… el nu vrea să consume energie să se întrebe de ce, pentru că asta ar însemna să scoată la suprafață tot ce a negat atât timp și nu este deloc ușor. De aceea trebuie să iei inițiativa și să te gândești, să afli răspunsuri argumentate!

Pentru că suntem unici, avem stiluri de viață diferite, gânduri diferite, alte probleme și percepții diferite, la fiecare persoană este o altă modalitate de rezolvare, o altă „rețetă” pentru tulburarea de somn pe care o manifestă, nu există ceva general. Psihoterapeutul va urma pași diferinți în psihoterapie pentru fiecare persoană, astfel încât rezultatul să fie un succes! Așadar, un jurnal al somnului este obligatoriu de ținut pentru a vedea concret situația. Și alimentația are un rol important. E important să vezi ce faci înainte de a dormi, mănânci, consumi alcool, te așezi în patul din dormitor cu laptopul în brațe și începi să lucrezi, stai cu telefonul în mână uitându-te pe rețelele de socializare etc. Dacă la ora 23:00 mănânci friptură cu cartofi prăjiți și consumi două beri, s-ar putea să nu prea te ia somnul în urmatoarele ore sau somnul să nu fie unul de calitate.

Cele mai multe persoane care au venit la cabinet, spuneau că nu știu de ce nu pot adormi…pur și simplu nu au somn. La o autoanaliză, și-au dat seama că aveau diferite gânduri, dar nu le puteau exprima. Se gândeau la multe lucruri, situații, din trecut sau ce vor avea de făcut mâine, toată săptămâna și bineînțeles că nu le puteau soluționa în acel moment. Dacă vă aflați în această situație, luați un carnețel și scrieți tot ce va trece prin minte, sau faceți-vă programul cu ce aveți de făcut în următoarea zi. Și aceasta este o modalitate de a face „ordine” în gânduri.

Una dintre sugestiile pe care pot să vi le dau în scris, este să vă relaxați înainte de a dormi, să vă formați un ritual din care corpul să înțeleagă că peste ceva momente, se pregătește de somn. Dacă tulburarea de somn se manifestă în timpul nopţii, adică te trezești noaptea, tendința generală este să cauți cu privirea ceasul și să vezi cât este ora. Nu te mai uita la ceas!! Nu faci altceva decât să îți accentuezi anxietatea că iar este tarziu, că maine iar o să fii obosit și lipsit de energie, iar aceste gânduri negative nu te ajută să mai adormi. De ce? Neurolingviștii explică faptul că fix asta programăm creierul în acel moment să facă prin ceea ce afirmăm: că nu o să mai putem adormi.
Așadar, un comportament sănătos ar fi să rămânem în pat, cu lumina stinsă, fără să luam telefonul să ne uitam pe internet sau la orice altceva, ci pur și simplu să ne relaxam și să avem încredere că vom adormi. Explicația este logică: atâta timp cât nu îi oferi creierului alți stimuli, televizor, laptop, telefon, mâncare…biologic, el știe ce să facă: să se odihnească!

Pentru a avea un somn sănătos, a gândi pozitiv și a diminua stresul, e necesar să faci „ordine” în gânduri..în fiecare zi. Pentru un somn calitativ este necesar să mănănci cât mai sănătos, să faci mișcare, să ai o rutină sănătoasă înainte de a adormi, să fii organizat în timpul zilei astfel încât să nu lași prea multe sarcini la serviciu sau în viața personală pentru a doua zi pentru că nu le vei mai putea face față, să ai o viață socială activă și să menții relațiile armonioase în propria familie astfel încât să fie o bucurie când ai ajuns acasă. Totul este posibil cu efort, dorință, perseverență și ajutor! Când totul devine greu de gestionat în viață, sănătatea psihică este cea mai importantă! De acolo avem toată energia. Acordă importanță psihoterapiei. S-ar putea sa îți schimbe viața în mai bine!

PSIHOLOG,
IOANA ANDREEA GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.