Acasă Actualitate 11 incendii în 24 de ore!

11 incendii în 24 de ore!

106

Luna lui Cireşar e, mai degrabă, un cuptor. 11 incendii de vegetație uscată și culturi de păioase au fost lichidate de pompierii olteni, avându-I alături şi pe membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Toate aceste incendii în doar 24 de ore. În timpul incendiilor au ars peste 17 hectare de vegetație uscată și culturi de cereale păioase din localitățile Slatina, Balș, Drăgănești Olt, Găneasa, Sprâncenata, Obârșia și Brastavățu. Cei care vor să dea foc la vegetaţia uscată, trebuie să cunoască şi legea, care este destul de clară. Spre exemplu, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice. Un alt act normative, Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. Totodată, prin Ordinul comun al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

După obţinerea aprobărilore cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.