Acasă Actualitate Primarul de la Spineni, trage un semnal de alarmă: „Animalele sălbatice distrug...

Primarul de la Spineni, trage un semnal de alarmă: „Animalele sălbatice distrug culturile oamenilor!”

278
Înmulțirea excesivă a animalelor sălbatice în zona de nord a județului Olt este o certitudine. Protejate de lege, considerate parte din fondurile de vânătoare, acestea sunt intangibile, iar înmulțirea lor pare că a scăpat de sub control. Pe raza comunei Spineni se înregistrează, frecvent, distrugeri ale culturilor agricole de porumb, floarea soarelui, a pășunilor amenajate, deținute de oamenii din zonă.

Referitor la problema porcilor mistreți și a lopătarilor care distrug culturile în zona Spineni, Dănuț Șărpău, primarul comunei spune că:
„Suntem pur și simplu terorizați. Sunt lopătari și porci mistreți în zona comunei Spineni, cum foarte puțini își pot închipui. Am fotografii făcute în mijlocul zilei, le pot arăta oricui, îi pot duce la fața locului, să se convingă, dar mai trebuie să vrea să facă asta! De aceea, cei care au societăți agricole pe raza localității noastre au chemat o comisie de la Direcția Agricolă, Garda Forestieră și Garda de Mediu, s-a încheiat un proces verbal și se așteaptă soluții pentru remedierea acestei situații. Spre exemplu, numai la o singură societate, s-au întors porumbii pe 128 de hectare”.

În ceea ce privește pagubele create, Dănuț Șărpău spune că deși Ministerul Agriculturii ar trebui să ofere un ajutor celor aflați în dificultate, dar nimeni nu mișcă un deget:
„Din păcate, nu se mișcă nimic. Am am mai avut astfel de cazuri, ultima dată prin toamnă, atunci când a venit o comisie, a constatat paguba la orz, după care au trimis o decizie cum că nu s-a făcut de pază, că nu s-a îngrădit zona respectivă, și multe altele de genul acesta. Sunt motive și aberații fel de fel, dar asta și din cauza faptului că legea e foarte proastă și permite astfel de derapaje. De exemplu, dacă apare în formular și te întreabă dacă ai asigurat paza, trebuie să le prezinți contractul. Dacă spune de gard și nu l-ai făcut, nu e bine. Dacă nu ai băgat cine știe ce sperietori, iar nu e bine. Într-un final îți trimit o decizie și… pa, la revedere: «Nu se aprobă pentru că nu a urmat toate demersurile»”.

Întrebat cum crede că se poate rezolva această problemă, primarul Dănuț Șărpău e sceptic și așteaptă soluții de la cei care sunt în măsură să o facă, dar care amână și caută motive la nesfâșit:
„Am făcut mai multe dosare, am evaluat pagubele și așteptăm răspunsurile. Într-un fel sau altul trebuie să facem ceva în cazul acesta! Avem porci mistreți, avem lopătari, avem șacali, dar nimănui nu-i pasă. Culturile sunt distruse, iar Garda Forestieră vine și-ți dă o decizie că nu ți se aprobă dosarul și te împinge pe civil, să te judeci cu Fondul de Vânătoare, care la rându-i te întoarce pe toate părțile. Așadar, asta-i realitatea, dar nimănui nu-i pasă..”.

Și, toate aceste pagube depășesc zeci și sute de mii de lei, anual. Pur și simplu, sunt situații când oamenii renunță să se mai adreseze autorităților pentru a îndrepta prejudiciul. Și nu e numai atât: la Spineni, după mulți ani, a reapărut șacalul. Un animal sălbatic prădător, de talia unui câine, care distruge păsări și animale mici, chiar și din curțile oamenilor. O situație disperată, care trebuie rezolvată! Altfel, în numele ecologiei și al normelor cinegetice, viața oamenilor, securitatea lor alimentară, e pusă în pericol…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.