E aproape oficial: Marin Dobre, primul secretar al Consiliului Judeţean Olt, unul dintre cei mai longevivi din ţară, pe funcţie, iese la pensie. În locul său, interimar este desemnat Gabriel Buleteanu, 38 de ani, originar din Caracal. Un tânăr cu perspectivă, cunoştinţe juridice, absolvent al facultăţii de drept. Lucrează din 2004 în Primăria municipiului Caracal, iar desemnarea sa naşte deja o controversă: păi, dacă a lucrat atât de mult timp în această instituţie, asupra căreia se fac anchete legate de modul cum s-au cheltuit banii publici, vine întrebarea: chiar Buleteanu nu a văzut, nu a simţit nimic din această mare campanie de spoliere a banului public, petrecută în instituţia de unde sunt trimişi în judecată înalţi demnitari? Cu o asemenea prezumţie deasupra capului, noul responsabil al jurisprudenţei administrative a judeţului debutează ezitant…
E clar şi e tare: numai din Slatina se putea întâmpla un asemenea export. La început de iulie, au luat drumul Bucureştiului, pentru a fi promovaţi spre adopţie, douăzeci de câini maidanezi din adăpostul de la Sărăceşti. Javrele vor fi sterilizate, deparazitate, iar pentru o bună acomodare cu aceste noi condiţii de trai li se va interzice cu desăvârşire să folosească în lătratul zilnic perfectul simplu. Mai mult decât atât, această depopulare parţială a adăpostului de la Sărăceşti va face imediat loc unor maidanezi liberi, proveniţi din localităţile limitrofe Slatinei, aduşi de cetăţeni cu maşina, în portbagaj, pentru a deveni şi ei patrupezi urbani. Mai mult, în Slatina, campania susţinută de municipalitate, privind adoptarea unui câine, e un eşec total. Nimeni nu a luat acasă, spre adopţie, vreun patruped…
Atunci când plouă mult, la Şerbăneşti sunt probleme. Vine apa în târgul de săptămână şi în casele unor oameni. N-ai ce face: asta e conformaţia solului, iar când Dumnezeu dă, omul e prea mic pentru a se opune. Numai că, în această localitate, necazurile vin şi din pânza freatică. Un copil de patru ani, pe cer senin, era cât pe ce să se înece. În fântână. Acolo unde a căzut, de unde l-au scos pompierii de la Slatina, acompaniaţi la faţa locului de un elicopter şi de alte maşini de salvare. Până la urmă, povestea a avut hapy-end, iar micuţul a fost adus afară, fără răni majore, doar cu hipotermia dată de apa rece din fântână.
Celebră. Vedetă internaţională. Cunoscută de toată Italia, de Di Caprio şi Gerard Butler, a noastră Mădălina Ghenea filmează la o peliculă cu actori celebri, o regie de excepţie. Filmul o are pe protagonistă alături de Michael Caine, un actor ajuns deja la 81 de ani. Scenariul are loc pe undeva prin Italia, iar în centrul atenţiei sunt nişte bătrâni ce au povestea vieţii lor. Pelicula ar putea ajunge pe ecrane spre sfârşitul anului 2014, iar covorul roşu e pregătit pentru actorii care formează echipa din „La giovinezza”. Oricum, cea mai tare şi cea mai vânată, cea mai apreciată din piesă e fata asta de la Curtişoara…
Demisia lui Ioan Ciugulea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, era, totuşi, previzibilă. Partidul lui Tăriceanu trebuie să aibă oameni în teritoriu! E sarcină de la PSD. În concluzie, există o explicaţie: în aceste condiţii, legate de mişcările de trupe, e posibil ca şi Cristian Bircea, viceprimar la Slatina, un disident la rându-i, ar putea proceda întocmai ca fostul preşedinte al PNL. O conferinţă de presă, la primărie, de data asta, o cafea amară şi un bidon cu apă caldă. Motivaţia nu-i va fi deloc grea lui Bircea, un bun proprietar al verbului în limba-română, gata oricând să îmbrace, prin cuvinte meşteşugite, cele mai arzătoare teme ale actualităţii spaţiului public oltean.
La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Consiliului Naţional, membrii Partidului Conservator şi-au ales vicepreşedinţii pe regiuni şi şefii de departamente. Pentru regiuni au fost aleşi următorii vicepreşedinţi: Mihai Niţă, senator în Colegiul 2 şi preşedinte al Partidului Conservator Olt – Regiunea Sud-Vest, Constantin Avram – Nord-Est, Eugen Durbacă – Sud-Est, Marian Preda – Sud, Petru Mărginean – Vest, Şerban Rădulescu – Nord-Vest şi Ion Diniţă – Centru. În cadrul aceleiaşi întruniri, au fost aleşi şi 15 şefi de departamente. Este prima funcţie de importanţă regională pe care o are senatorul în cadrul partidului condus de vicepremierul, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trece la controlul marilor averi din România. Vor fi luaţi prin învăluire, pentru a dovedi cu probe, vreo 2.500 de români care dau pe afară de bogăţie, dar asupra cărora nu există indicii temeinice legate de modul cum au dobândit averea. La nivel judeţean, ai noştri de la Fisc trebuie să facă o listă cu 50 de posibili intervievaţi care au şansa să declare cum au ajuns miliardari locali de top. Aparent, acţiunea va fi una de rutină, dar mulţi îşi fac deja probleme pentru că sunt în situaţii conflictuale în care abia pot dovedi cum au achiziţionat cauciucurile de iarnă de la maşinile de lux, fără a mai pune la socoteală şi faptul că bunurile dovedite nu reprezintă decât o mică parte din patrimoniul general. Lista naţională a celor 2.500, care îi va cuprinde şi pe ai noştri, de la Olt, va fi făcută publică la început de septembrie. Emoţii, aşteptări, surprize. Ca la Bac!
Comuna Icoana a fost inundată. De apă şi de neglijenţa oamenilor de acolo. Cărora nimeni nu le-a curăţat şanţurile de la porţi. Nici prefectul şi nici preşedintele de consiliu judeţean. Cu un buget mare, dat de încasările de la Petrom, băieţii de la Icoana, fii risipitori, în frunte cu primarul Perieţeanu, primesc în dar, de la guvern, un dig. La care se lucrează. Pe brânci. De o firmă ce a primit în antrepriză lucrarea de la contractorul general. Cel care, legal şi imoral, va primi suma stabilită din care îşi va opri un comision. Ca-n România, acolo unde totul este posibil, iar şi ce nu e posibil este permis. Cum, legal, are acoperire şi primarul, atunci când n-a făcut din banii ce i-a avut, digul, dar pentru care nu poate fi pedepsit.
O elevă, absolventă de liceu, susţinătoare a probei de bacalaureat, a fost eliminată din examen. Motivul e vechi de când lumea: încercarea de a obţine un punctaj mai bun cu ajutorul unei fiţuici. O cercetare la faţa locului, pornită de la camera de supraveghere, nişte asistenţi neglijenţi, o poveste complicată. Chestiunea interesantă, de aici încolo începe: prezumtiva intenţie de fraudă, sancţionată prin eliminarea din concurs, a generat, din partea eliminatei, o acţiune în instanţă. Una care, dacă va avea câştig de cauză, aşa cum este formulată, va complica enorm situaţia. Asta pentru că, până acum, aşa ceva nu s-a văzut şi nici nu s-a întâlnit…
Reuniunea celor de la FC Olt, ca start pentru noul sezon, a avut loc cum vreo câteva zile. La comanda aceluiaşi antrenor, Dan Oprescu, au răspuns „prezent” vreo 22 de jucători. O echipă motivată, ce nu se sperie de ce va fi în Liga a II-a. Acolo unde ştie destul de bine jocul. Chiar şi aşa, slătinenii şi-au luat portar. Suplimentar. Mario Kirev vine de la ACS Poli Timişoara, e bulgar şi ştie fotbal. Previziunea antrenorului Oprescu poate fi privită ca un semn din zona defensivă, acolo unde, în play-off, chiar au fost probleme. Oricum, aşteptările de la noul sezon nu pot fi mai mari, pentru că bugetul e buget, iar aşa ceva, la nivelul Slatinei, nu-ţi permite nici măcar să visezi. La un nivel care să însemne Liga I.
Eforturile municipalităţii slătinene de a reabilita patrimoniul arhitectural şi stradal din centrul vechi sunt lăudabile. Chiar dacă, zic unii că în zonă există şi interese reale ale unora care sunt aproape de putere. Sau chiar fac parte din ea. Aici, oricât de mult ar încerca administraţia locală să ignore, e o problemă: clădirea în care se află în prezent „Doina Oltului”, instituţie de cultură aflată în organigrama Consiliului Judeţean Olt, a fost acum vreo câţiva ani reabilitată pe afară, într-un mod ce a jignit cele mai elementare norme în materie, arătând cu adevărat ce înseamnă prost-gustul. O vopsea asemănătoare cu cea folosită de constructorii lui Bercea Mondial la coteţele supraetajate, termopane de mase plastice, toate făcute, parcă, pentru a arăta ce înseamnă să ignori nişte norme care ar trebui să fie la fel pentru toată lumea. Interesant este până unde va merge municipalitatea, prin ignorarea acestei stări de fapt…
Familia lui Anghel Sandu e unită. Până la porţile închisorii şi dincolo de ele. De la un timp încoace, au oamenii ăştia un drag de penitenciar încât n-ai ce le face. După toată tărăşenia cu şeful de clan, Anghel Sandu, condamnat definitiv, cu vârf şi îndesat, după păţania cu şantajul în cazul lui Mircea Băsescu, şi fratele Amar a ajuns în arestul poliţiei. De data asta, la Dolj, alături de un primar de comună, din judeţul vecin, după ce ar fi făcut nişte afaceri tipic ţigăneşti, dintre cele pe care le fac şi foarte mulţi primari olteni: achiziţii de cloramină pentru wc-ul şcolii, băncuţe pentru parcuri, indicatoare de intrare şi ieşire în satele aparţinătoare, zone unde, de fiecare dată, comisionul împărţit între primar şi ţigani e cel puţin triplu faţă de valoarea efectivă a achiziţiei publice făcute. De acum încolo, aşa, cu tristeţe, edilii olteni văd că nici clorul nu mai e ce a fost, iar ţiganii cu ofertele tentante nu mai sunt oameni de pus bază pe ei…
Într-o discreţie maximă, în primele zile ale lunii iulie, a plecat din această lume, Mircea Rădulescu. Militant activ al PNŢCD-ului, pe vremea când a fi fost ţărănist, era deja o infracţiune împotriva statului neocomunist, nea Mircea, cum i-au spus mulţi dintre cei care l-au cunoscut, a ştiut întotdeauna că există o cale de mijloc, o unitate de măsură universal valabilă. S-a stins repede, la puţin peste şaizeci de ani, fără să fi avut şansa să vorbească mai mult, cu detaşare, despre începuturile noilor vremuri la Olt, cele de după 1989. De aici încolo, cuvintele nu-şi mai au nici un rost!
La începutul săptămânii viitoare, vor veni la Olt procurori din cadrul Inspecţiei Judiciare pentru a verifica, la faţa locului, mitul mediatic lansat recent în spaţiul public. Potrivit acestuia, la nivelul instituţiilor de parchet din judeţul Olt, cu preponderenţă la Slatina, numitului Anghel Sandu, pe numele de scenă Bercea Modial, i s-ar fi facilitat soluţii uşoare în aproximativ o sută de cauze penale pe care acesta le-ar fi colecţionat înainte de a fi arestat şi condamnat în dosarul privind infracţiunea săvârşită intercostal, împotriva unui nepot. Rămâne de văzut ce vor găsi cei de la Bucureşti, iar anticipat se poate spune că în toată povestea asta e mult folclor…