E un blestem. De fiecare dată, atunci când vara îşi întră în drepturi, locurile de scăldat îşi cer tributul. În judeţul Olt, în numai câteva zile, o serie de astfel de evenimente tragice au avut loc, iar, din păcate pentru cei implicaţi în ele nu s-a mai putut face nimic. Două fetiţe minore de la Balş, surori, şi-au pierdut viaţa în apele învolburate ale Olteţului, la Crâmpoia, un cioban a sfârşit la fel de tragic, în lacul din localitate, în timp ce la Slatina, un adolescent de 13 ani s-a înecat într-un spaţiu recent dat în folosinţă. Toate aceste cazuri au un numitor comun: neglijenţa celor în cauză şi a aparţinătorilor care, deşi marcaţi de regrete, nu mai pot face nimic…
În urmă cu vreo trei săptămâni, la Slatina, la inaugurarea Bazinului Didactic de Înot, Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, promitea oficialilor slătineni că va cere transferul şantierului Sălii Polivalente către Compania Naţională de Investiţii, în vederea finanţării finalizării lucrării. Mai mult, Dragnea a avansat şi un termen de îndeplinire a obiectivului: septembrie 2015. Fără să fie crezut, acesta demonstrează că se ţine de cuvânt. Procedurile birocratice de transfer ale imobilului s-au îndeplinit, iar şantierul e gata pentru a reintra în fluxul operativ. Şi, uite aşa, dintr-o putere unde cantitatea de ezitanţi şi nepăsători e dominantă, mai apare şi unul care ştie şi se ţine de cuvânt. De-a dreptul senzaţional! Mai ceva decât interviul pe care Dan Diaconescu îl lua Isaurei, direct la sursă, în vila prea-închisului socru Bercea Mondial.
E o problemă gravă a turismului în judeţul Olt. Remarcăm cu toţii lipsa de interes a vizitatorilor din alte părţi pentru această zonă. N-avem Transfăgărăşan, n-avem AquaMagic, dar îl avem, în schimb, pe Bercea Modial. Profitând la maxim de acest mare filantrop, care a împrumutat pe toată lumea, primind în schimb case, maşini şi chiar femei serioase, în judeţul Olt s-ar putea crea un itinerar turistic: prima vizită dimineaţa, la Tribunalul Olt, acolo unde pot fi admirate sălile de judecată unde a poposit jupânul. Mai târziu, o incursiune prin Slatina, pentru a vedea relaţia excelenţei sale cu doi primari ai oraşului. Ce are în picioare e de pe timpul lui Păunescu, ce i s-a demolat, de la Vâlcov i se trage. Prânzul poate fi luat la Drăgăneşti-Olt, cu doamna Isaura şi cu animatorii Ţambal, Judecător, Băsică şi restul membrilor curţii regale. Spre seară, lectură liberă în livingul princiar, în sala bibliotecii cu agendele împrumutaţilor. A doua zi, dimineaţa, nota de plată. Cu dobândă, evident…!
În timp ce în Brazilia se jucau optimile Campionatului Mondial de Fotbal, ediţia 2014, ca să înţelegeţi diferenţa dintre fotbalul românesc şi cel mondial, la Slatina se juca finala Cupei României, faza judeţeană. Peste ocean, miliarde de telespectatori, la noi vreo treizeci de mâncători de seminţe în tribune. Spre exemplu: Grecia-Costa Rica, la unşpe’ metri, exact ca la Slatina, între AS Milcov şi Recolta Stoicăneşti. Suspans, adrenalină, bucurii şi tristeţi. După meci, ăia din Brazilia rămân în istoria fotbalului, iar ai noştri, ca brazii, împletesc şi acum fuioare lungi, din ţigările trase, sudate bucată cu bucată, în spatele stadionului, acolo unde, la umbra plopilor cu soţ fac pipi pe trunchiuri de copaci, câinii maidanezi. O tempora o mores…
Până la un punct, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, fost preşedinte al liberalilor din judeţ, are o mie de motive să fie supărat. Poate şi unul în plus… Numai că, acum când cad pietre pe construcţia politică ce l-a consacrat, Ioan Ciugulea nu ar trebui să dea şi el. Pentru că, acest partid blamat e cel care i-a oferit, în planul demnităţii publice, atât de mult. Poate mai mult decât demnitarul respectiv a fost în stare să ofere la rândul lui liberalismului românesc. Altfel, sunt de numărat în sens invers cele câteva zile care mai sunt până când Ioan Ciugulea va anunţa, oficial, aderarea la acea construcţie perversă pe care o realizează, în numele PSD-ului şi pentru PSD, Călin Popescu Tăriceanu.
Mai mult de nevoie, prea puţin de voie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, jandarmii olteni au participat la acţiunea „Let’s Do It, Danube!”, iniţiată de un ONG, prin care se vrea igienizarea malului stâng al fluviului. Evenimentul a adus la cules de gunoaie jandarmi din Corabia, care, chiar dacă aveau ce face acasă, au fost nevoiţi să participe la acest eveniment, în care cele mai importante etape au reprezentat fotografiile făcute pentru gazeta de perete a Jandarmeriei Olt. Acest fel de practici sunt vechi, iar la români reprezintă o continuare firească a aceea ce se întâmpla înainte de 1989, atunci când poporul era voluntar la săpat porumbi, culesul viilor, cât şi alte munci patriotice, unde prezenţa era.. obligatorie.
Anul acesta s-au mişcat mai greu, dar niciodată nu este prea târziu să spui „start” unei campanii muzicale aşteptată de slătineni. Formaţia Lyra Band, specializată în muzică stradală, a ieşit pe esplanadă, cât şi în Parcul „Eugen Ionescu”, şi chiar printre lăzile frigorifice ale căruţei faimoase de la Fântâna Speranţei. Aici, muzică atât cât cuprinde, voie bună pe măsură şi, în general, o atmosferă de excepţie, pe care rezidenţii din municipiul reşedinţă de judeţ o merită cu prisosinţă. Altfel, dincolo de scandalurile politice, Slatina se încăpăţânează să fie o lume normală. Una în care contează mai puţin ce au de împărţit între ei, cei cărora Bucureştiul nu le mai ajunge…
Numele lui Dan Şova a devenit istorie în Ministerul Transporturilor. În locul lui a venit căpetenia neîncoronată a stângii din Ardeal: Ioan Rus. Ambiţii mari, proiecte multe, pentru că România stă prost la transporturi. Drumuri impracticabile, aeroporturi care sunt cum sunt, căi ferate pe care e o minune atunci când circulă trenul… Pe fondul acestei situaţii, oltenii aşteaptă şi acum ceea ce n-au primit nici măcar sub forma unui semn de carte de la fostul ministru Dan Şova: un prim-pas în ceea ce ar trebui să fie Autostrada Sudului, cea care să lege Piteştiul de Craiova, prin Slatina. Marea minune ar fi ca tocmai un ardelean, care, poate, până acum, nici n-a fost în Slatina, să fie cel care să pună la cale cel mai mare proiect de investiţii în infrastructură din judeţul Olt.
Completul de cinci judecători, de la Înalta Curte, a pronunţat, definitiv, sentinţa în cauza disjunsă din Dosarul Referendum 2012. Aici, sunt cercetate câteva zeci de persoane, pentru că ar fi influenţat voinţa celor care urmau să-şi exprime voinţa de vot sau chiar au votat la acţiunea de suspendare a preşedintelui Băsescu din 2012. Soţii Marius şi Simona Preduţ, după ce şi-au recunoscut fapta, altfel una măruntă, raportaţi la calitatea de membru în biroul secţiei de votare, au luat un an şi patru luni cu suspendare. Fiecare. Mai mult decât atât, aceştia au şi un termen de încercare, de trei ani, perioadă în care ar fi bine să stea acasă şi să nu se mai implice în acţiuni electorale! Chiar şi o simplă greşeală poate fi fatală. Cu trimitere directă, acolo unde nu au ajuns, pe motiv de suspendare…