Acasă Actualitate Bujorul românesc sărbătorit în Olt. Rezervația de la Dăneasa, un colț de...

Bujorul românesc sărbătorit în Olt. Rezervația de la Dăneasa, un colț de natură protejat

22

15 mai – Ziua Națională a Bujorului Românesc aduce în prim-plan una dintre cele mai valoroase comori botanice ale județului Olt, bujorul românesc (Paeonia peregrina var. romanica), o floare cu statut de monument al naturii.

Acest simbol al frumuseții autohtone înflorește în Pădurea Călugărească, un vestigiu natural al codrilor care altădată acopereau Câmpia Boianului, parte a întinsei Câmpii Române. Pentru protejarea acestui patrimoniu natural unic, autoritățile au luat măsuri încă din anii ’50. Astfel, prin Decretul nr. 237 din 1950, bujorul românesc a fost declarat monument al naturii.

În anul 1995, o suprafață de 54,30 hectare din Pădurea Călugărească a fost desemnată oficial drept rezervație botanică, prin Decizia nr. 5/1995 a Consiliului Județean Olt, măsură reconfirmată ulterior prin Legea nr. 5/2000. Rezervația poartă numele „Rezervația de bujori a Academiei” și este situată pe teritoriul localității Dăneasa.

Direcția Județeană pentru Protecția Mediului Olt amintește cu acest prilej importanța conservării biodiversității și protejării speciilor endemice, invitând publicul să respecte regulile de vizitare a rezervațiilor și să se bucure de spectacolul naturii fără a-l altera.

Bujorul românesc, cu farmecul său aparte, rămâne un simbol viu al frumuseții și al echilibrului natural, iar sărbătorirea zilei sale naționale este un prilej de reflecție asupra responsabilității pe care o avem față de mediul înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.